Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Flög för en miljon – vägrar redovisa bonuspoäng

Stefan Löfven och Kent Härstedt 2012. Foto: JENS L'ESTRADE
Kent Härstedt (S). Foto: ROGER VIKSTRÖM
Annicka Engblom uppgraderade biljetter – till sin familj. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Riksdagsledamoten Kent Härstedt (S) har flugit för över en miljon kronor sedan 2014, enligt Aftonbladet. 

Men han vägrar uppge hur många bonuspoäng resorna har gett honom – trots att dessa enligt reglerna ska användas till nya tjänsteresor.

Samtidigt ska M-ledamoten Annicka Engblom ha uppgraderat flygbiljetter till sin familj för bonuspoängen, enligt tidningen.

Enligt riksdagsförvaltningens regler ska ledamöterna använda intjänade bonuspoänger för nya tjänsteresor – men ingen kontroll över detta existerar i dagsläget.

 

 

Poängen kan bytas ut mot exempelvis hotellvistelser och hyrbilar, men även lyxiga säten på flyg.

Stefan Löfven och Kent Härstedt 2012. Foto: JENS L'ESTRADE

”Jag har svarat det jag vill svara”

Det skriver Aftonbladet, som har granskat de 50 riksdagsledamöter som flugit mest sedan 2014 – vars flygbiljetters kostnad närmar sig 30 miljoner kronor.

 

 

Personen som har flugit för högst summa heter Kent Härstedt och är riksdagsledamot för Socialdemokraterna. Enligt tidningen har han flugit för över en miljon kronor sedan 2014 och har registrerat sitt Eurobonus-kort hos riksdagsförvaltningen.

När Aftonbladet kontaktar Härstedt vill han inte svara:

– Jag har svarat det jag vill svara helt enkelt, säger han till tidningen.

Per Åsling (C). Foto: ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN

Poängen motsvarar hundratusentals kronor

Enligt Aftonbladets kartläggning används sällan poängen till att betala nya tjänsteresor, trots att detta står angivet i regelverket. C-ledamoten Per Åsling är den riksdagsledamot som har flest bonuspoäng: 800 000. Detta kan omsättas i åtta tur och retur-resor i business class till exempelvis USA – något som annars kostar 240 000 kronor.

 

 

Anders Norin är chef för enheten ledamotsadministration:

– Förvaltningen vidtar inte någon åtgärd såvitt gäller dessas poäng, säger han till Aftonbladet.

M-politiker uppgraderade biljetter till familjen

Annicka Engblom sitter i riksdagen sedan 2006 och är ledamot i konstitutionsutskottet. Hon är en av de 50 riksdagsledamöter som reser mest i tjänsten, enligt Aftonbladets granskning. 

Det betyder samtidigt en hel intjänade bonuspoäng på resorna som betalas med skattemedel. Enligt reglerna får bonusen inte användas till att köpa privata resor.

Men det gjorde Engblom ändå. Enligt avslöjandet ska det handla om en resa med familjen till Florida 2015 där riksdagens bonuspoäng användes till att uppgradera redan inhandlade biljetter.

Annicka Engblom uppgraderade biljetter – till sin familj. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

”En engångsföreteelse”

M-ledamoten säger nu att det var "en engångsföreteelse". Vidare har hon kontaktat riksdagsförvaltningen och skickat en rättelse till Skatteverket. Att utnyttja bonuspoäng från tjänsteresor privat är en löneförmån som ska beskattas, och riksdagen ska då betala arbetsgivaravgifter på förmånen.

”Felet jag gjorde var att jag inte hade informerat mig fullt ut om riksdagens resepolicy. Det borde jag naturligtvis ha gjort och försöker efter bästa förmåga att göra rätt för mig. Riksdagsförvaltningens rekommendation var att kontakta Skatteverket och skicka in en rättelse, vilket jag också har gjort," skriver Engblom i en kommentar till Aftonbladet.