Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flera S-politiker spred lögner på arabiska om M och SD

Statsminister Stefan Löfven har fördömt spridningen av inlägget.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Janna Atta Ibrahim, som sitter i stadsdelsnämnden Västra Hisingen i Göteborg, försvarar att hon spred inlägget.
Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Flera aktiva S-politiker har spridit vidare lögnerna om M och SD på arabiska. 

En av dem, Janna Atta Ibrahim, sitter i stadsdelsnämnden Västra Hisingen i Göteborg och försvarar spridningen – trots Stefan Löfvens fördömande.  

– Moderaterna och Sverigedemokraterna är emot allt som handlar om islam. De har lite hat mot muslimer, säger hon till Expressen.

Efter intervjun stod det klart att Atta Ibrahim får lämna sin post.

Flera aktiva S-politiker på kommunal nivå har de senaste dygnen spridit vidare Facebookmeddelandet som innehåller lögner om Moderaterna och Sverigedemokraterna. 

Expressen kunde i går berätta att meddelandet – som bland annat innehåller påståenden om att M och SD försöker "så konflikter och panik mellan muslimer och svenskar" – lades ut av en S-politiker i Sävsjö i Småland. 

– Jag förväntar mig att Stefan Löfven och S går till botten med det här. Om det här skulle visa sig vara sant så är det naturligtvis en stor skandal, konstaterade Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer. 

Stefan Löfven: ”Fullständigt oacceptabelt”

Några timmar senare mötte Expressen statsminister Stefan Löfven – och han slog fast: 

– Fullständigt oacceptabelt. I socialdemokratin så sköter vi oss. Vi ska bedriva en valrörelse som är tuff i sak men det ska vara en schyst valrörelse, vi ska inte sprida lögner eller agera på ett oacceptabelt sätt. 

Men det finns de i hans parti som försvarar formuleringarna. 

S-politikern Janna Atta Ibrahim i Göteborg har själv spridit vidare inlägget på Göteborgsmoskéens hemsida. Expressen talade med henne på onsdagsmorgonen. 

Varför publicerade du detta?

– Jag tyckte själv att det stämde. De har lite hat mot muslimer. 

Det påstås bland annat att Moderaterna vill stänga landets moskéer – men det stämmer ju inte?

– De är alltid emot böneutrop och allt som handlar om islam.  

Men det stämmer inte. Hur ser du på att din partiordförande Stefan Löfven i går slog fast att det är fel att sprida den här typen av lögner?

– Jag vet inte om det är lögner. Detta stämmer med den bilden vi har, vi muslimer. Sverigedemokraterna säger att de hatar muslimer. 

Säger de verkligen så?

– Ja, när jag hör Jimmie Åkesson prata... Om du är journalist så hör du själv att det är mycket propaganda. Men vi som är muslimer känner oss hotade. Jag gör vad vårt svenska samhälle kräver, men jag känner mig hotad.

På onsdagsmorgonen meddelade Eva-Marie Rasmusson, förste ombudsman för S i Göteborg, att Janna Atta Ibrahim tvingas avgå med omedelbar verkan på grund av spridningen.

– Det här är fullkomligt oacceptabelt. Vi har haft samtal med henne nu på morgonen, säger Rasmusson.

Jonas Ransgård, M-oppositionsråd i Göteborg:

"Måste man ljuga för att vinna valet förtjänar man att förlora. Vår demokrati bygger på en ärlig debatt om fakta. Jag förväntar mig en ursäkt och att Ann-Sofie Hermansson aktivt tar avstånd från partikollegor som sprider falska nyheter och far med lögner om Moderaterna. Göteborgarna förväntar sig det."

Socialdemokraternas ledning skickade brev

Enligt journalisten Galaxia Wallin, som i går avslöjade ursprungstexten från politikern i Sävsjö, har ytterligare en S-kandidat i Bromölla spridit vidare lögnerna. Först vid 23-tiden på tisdagskvällen raderades inlägget från politikerns Facebooksida. 

Då hade Socialdemokraternas ledning skickat ett brev till alla partidistrikt i landet där de tydligt gör klart att det som hände i Sävsjö inte är acceptabelt. Brevet var undertecknat av partisekreteraren Lena Rådström Baastad och gruppledaren Anders Ygeman.

Under gårdagen polisanmäldes Socialdemokraterna av Moderaterna i Jönköping.

Strax före klockan 10 på onsdagsförmiddagen skrev Socialdemokraternas presschef Håkan Gestrin i ett sms till Expressen: 

"Socialdemokraterna i Sävsjö gick i går ut med information på arabiska med anledning av det ursprungliga inlägget. Vi har även uppmanat partiorganisationen att vara vaksamma på om den aktuella texten eller liknade material sprids av företrädare eller kandidater. Partidistrikten får därefter fatta beslut om lämpliga åtgärder från fall till fall. Vi vill ha en valrörelse fri från lögner och förväntar oss att våra kandidater lever upp till de krav vi ställer."