Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera S-förbund positiva till Annie Lööfs kravlista

Annie Lööf har gett Stefan Löfven en kravlista för at släppa fram honom som statsminister.Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Statsministern har hittills bara kommenterat kraven med att det är bra att processen ”går framåt”. Foto: ANDERS WIKLUND/TT

Centerledaren Annie Lööf har gett Stefan Löfven en kravlista för att släppa fram honom i statsministeromröstningen. 

Flera socialdemokratiska distriktsförbund är positiva till att konkreta samtal har inletts. 

– Ett steg framåt, men om det är fasta krav så blir det väldigt svårt, säger Åsa Johansson, ordförande för Värmlands S-förbund. 

Centerpartiets ledare Annie Lööf har skickat över en kravlista till Stefan Löfven. Listan innehåller flera punkter som C-ledaren vill att S går med på – i utbyte mot att Löfven släpps fram som statsminister. 

– Nu är det dags för Socialdemokraterna att bekänna färg. Kan man acceptera de krav som Centerpartiet ställer är vi redo att överväga att släppa fram honom som statsminister, sade Annie Lööf till Expressen tidigare i dag. 

Statsministern Stefan Löfven sade tidigare på tisdagen att det var bra att processen ”går framåt”. 

 

Så ställer sig S-distrikten till Annie Lööfs kravlista

En rundringning till Socialdemokraternas partidistrikt visar att flera är positiva till att konkreta samtal har inletts. 

– Hittills har vi inte pratat sakpolitik i den här regeringsbildningen så det är bra att man börjar diskuterar det för att få ihop blocköverskridande samarbeten. Ett steg framåt, säger Åsa Johansson, ordförande för Värmlands S-distrikt. 

Samtidigt menar hon att om kraven inte är förhandlingsbara så blir det svårt att komma längre. 

– Det känns som att det är hela Centerpartiets partibok och det blir så klart svårt. Jag hoppas att det här är en ingång för att kunna börja prata sakpolitik och komma fram till något som båda ser som möjligt. Nu får vi förhandla om innehållet och se vad vi kan komma överens om. Då tror jag inte det blir såsom den här kravlistan ser ut nu, säger Åsa Johansson. 

Anna-Lena Sörenson (S), ordförande för Östergötlands partidistrikt, välkomnar tydligheten i samtalen – men anser att flera punkter blir svåra att mötas på såsom de ser ut just nu. 

– Personligen tycker jag det är ganska svårsmält, säger hon.

Anna-Lena Sörenson, ordförande för Östergötlands partidistrikt, är positiv till samtalen, men säger samtidigt att en del av punkterna i kravlistan är svårsmälta.Foto: SVEN LINDWALL

”Slår mot arbetsrätten och anställningsförhållanden”

Anna-Lena Sörenson säger att de ”kanske” kan mötas på punkterna sänkta skatter på jobb och företag och liberalisering av bostads- och arbetsmarknaden, samtidigt som hon påpekar att de aldrig varit emot valfriheten i välfärden. 

Desto svårare blir det med sänkta marginalskatter, reformerade turordningsregler, friare hyressättning och lägre ingångslön för nyanländas jobb. 

– Det är sådana kärnvärden hos oss som är svåra, men allt beror på hur man formulerar det naturligtvis. Personligen ser jag att vi kan mötas på några stycken. Men jag tror att det här som slår mot arbetsrätten och anställningsförhållanden är väldigt svårsmälta för oss, säger Anna-Lena Sörenson. 

Socialdemokraterna i Jämtlands distriktsordförande Anna-Caren Sätherberg skriver i en kommentar: 

”Annie Lööf ville som sonderingsperson diskutera sakpolitik. Jag ser det som Centerpartiet vill fortsätta ha en dialog med oss och så får vi se vad det kan leda”. 

Andra distriktsordförande är positiva men fåordiga om Annie Lööfs kravlista. 

– Vi har en partiledning som sköter förhandlingarna. Vi tycker det är bra att man pratar med varandra. Den här veckan är rätt avgörande för hur framtiden kan formas. I övrigt har vi inga kommenterar för närvarande, säger Västerbottens distriktsordförande Isak From. 

Blekinges S-distrikt: ”Det väljarna vill ha”

Patrik Björck, ordförande i Socialdemokraterna i Skaraborg: 

– Det är bra att det pågår diskussioner mellan partierna men vi diskuterar det inte i medierna utan vi diskuterar det internt och de partierna som vi pratar med.

”Har ingen kommentar än att det är bra att konkreta samtal är inledda”, skriver Ulf Olsson, ordförande i S-distriktet i Södra Älvsborg. 

”Bra att det rör på sig, för övrigt hänvisar jag till partiledningen”, skriver Åsa Lindestam, ordförande i Gävleborgs S-distrikt. 

Heléne Björklund är ordförande i Blekinge och skriver i ett mejl att det krävs ett blocköverskridande samarbete för att lösa det låsta läget. 

”Det är också det väljarna vill ha tror jag. Och det är bra att det nu blir tydligare fokus på politiken och inte bara på strategier och politiskt spel. Jag vet inte hur dessa förhandlingar eller krav landar, men det är positivt att förhandlingarna nu handlar om politikens innehåll”. 

Matilda Ernkrans, ordförande för S-distriktet Örebro, skriver i ett sms: 

”Jag känner mig helt trygg med att partiordförande Löfven ger kommentarer så jag har i det här läget inget ytterligare att uttrycka. Han har mitt fulla stöd helt enkelt.”

Distriktsordförande för Socialdemokraterna i Dalarna, Fyrbodal, Gotland, Göteborgsområdet, Jönköping, Uppsala, Stockholms län, Stockholm, Sörmland och Västmanland har avböjt att kommentera Annie Lööfs kravlista. 

Expressen har utan framgång sökt Socialdemokraternas distriktsordförande för Göteborg, Halland, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Skåne och Västernorrland.