Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fi:s partiledare vägrar svara – efter stormen om antisemitism

Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Gita Nabavi, även hon partiledare för Feministiskt initiativ.Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Före detta riksdagskandidaten Oldoz Javidi.Foto: Feministiskt initiativ

Feministiskt initiativ skakades om i grunden när riksdagskandidaten Oldoz Javidi anklagades för antisemitism.

Det tog drygt två veckor för partiet att avsäga sig förtroendet för henne – nu vägrar partiledarna att svara på frågor.

– Vi ser att det finns ett behov av kunskapshöjning om antisemitism, säger partisekreteraren Maria Pettersson.

Det stormar ordentligt inom Feministiskt initiativ, Fi. Anledningen är det uttalande med tidningen Feministiskt perspektiv som riksdagskandidaten Oldoz Javidi gjorde i samband med en resa med Ship to Gaza tidigare i juli.

”Israels bästa vän är USA, ett annat infernaliskt styre med enormt stora landytor. Så varför inte bjuda in vännerna över till sig och göra plats för dem på gården? De verkar trivas bra i varandras sällskap. Och palestinierna kan få leva i fred och åter bygga upp det land som en gång var deras… Jag kan ju tillåta mig åtminstone få drömma om en sådan lösning eller hur?!”, sa hon i intervjun, som publicerades den 13 juli.

Oldoz Javidi.Foto: Feministiskt initiativ

Många på sociala medier tolkade uttalandet som att Javidi önskade att judar borde förflyttas från Israel. Hon anklagades för antisemitism och har efter flera vändor nu uppmanats att lämna partiets riksdagslista.

Det tog dock drygt två veckor för partiledningen att fatta det beslutet.

 

LÄS MER: Fi-kandidaten Javidi lämnar riksdagslistan 

 

Gudrun Schyman delade citaten

I samband med intervjun delade Gudrun Schyman den på Facebook. Ingen av partiledarna, Gudrun Schyman och Gita Nabavi, vill dock svara på frågor – varken om artikeln i sig eller om det faktum att Schyman delade den. 

Alla frågor hänvisas i stället till Fi:s partisekreterare.

Vägrar svara.Foto: MARTINA HUBER

Varför vill inte någon av partiledarna svara på frågor?

”Eftersom jag som partisekreterare är ansvarig för våra rutiner är det jag som svarar på frågor om dessa”, skriver partisekreteraren Maria Pettersson i ett sms.

Varför har Gudrun Schyman delat intervjun med Oldoz Javidi på Facebook?

”Det är bland annat en konsekvens av att vi brustit i våra rutiner.”

Ingen av partiledarna svarar på frågor. På bild, Gita Nabavi.Foto: OLLE SPORRONG

Partiet godkände citaten

I en debattartikel i Expressen har Oldoz Javidi tidigare förklarat hur citaten kunde publiceras från första början. Hon menar att hon var allt för känslomässigt berörd av situationen i Palestina och därför skickade citaten för kontroll hos partiet.

Hennes uttalanden till tidningen Feministiskt perspektiv godkändes och publicerades.

”Efter att den legat ute ett tag och hunnit delas av många både internt inom partiet och externt, har några av de ord jag använt i intervjuns sista citat tolkats som antisemitiska”, skrev Oldoz Javidi i debattartikeln i Expressen.

”Brustit i våra rutiner”

Partisekreteraren Maria Pettersson kommenterar händelsen via telefon: 

Vad hände när de här citaten skulle granskas av ledningen?

– Partistyrelsen har redan sagt att vi har brustit i våra rutiner. Det är vårt ansvar att se till att vi har fungerande rutiner. Vi kommer gå till botten och göra en heltäckande analys och utvärdering av vad som har sett. Det ska vi diskutera på vårt styrelsemöte på söndag, säger Maria Pettersson.

Maria Pettersson, partisekreterare.Foto: Feministiskt initiativ

”Behov av kunskapshöjning om antisemitism”

I början hade man fortsatt förtroende för Oldoz Javidi – något som alltså drogs tillbaka den 28 juli.

– Vi har bett henne att lämna riksdagslistan, vilket hon också har gjort. Det handlar om något annat, att hon inte längre samverkar till att återupprätta förtroendet, säger partisekreteraren Maria Pettersson.

Berätta mer.

– Vi har inte samma idé om hur vi ska återupprätta förtroendet. Hon har inte samverkat kring den plan som vi har gjort upp. Hon gick ut i den här artikeln och det är inte det sätt som vi återupprättar förtroendet på, säger Maria Pettersson.

Finns det en problematik med antisemitism hos partier på vänsterkanten?

– Jag kan bara svara för Feministiskt initiativ. Vi ser att det finns ett behov av kunskapshöjning om antisemitism. Det finns ett kongressbeslut från 2017 att vi ska öka kunskaperna i de här frågorna, säger Maria Pettersson.

Hon fortsätter:

– Vi kan bara beklaga att den utbildningen inte har hunnit uppdateras ännu, men vi är ett ideellt parti. Det är ett beslut som vi arbetar med, och kommer intensifiera ännu mer, och ge ytterligare utbildning till riksdagskandidaterna, avslutar partisekreteraren Maria Pettersson.