Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fi varnar för ryssvärmen – inte ryssen

Fi:s nya valslogan - och partiledarna Schyman och Nabavi.

”Den enda ryssen vi ska rusta för är ryssvärmen.”

Feministiskt initiativ med partiledarna Gita Nabavi och Gudrun Schyman har formulerat en ny valslogan som baseras på partiets budgetförslag.

– Dagens försvar kan inte möta vår tids stora hot som är klimathotet, säger Nabavi.

Feministiskt initiativ har inte fått något lyft i opinionen inför årets val. Partiet noteras för drygt en procent i opinionsmätningarna och det är långt under de 3,1 procent som Fi samlade ihop i valet 2014.

Då fick Gudrun Schyman kritik för tveksamma kalkyler men nu har partiet förberett sig genom att lägga fram ett eget budgetförslag.

 

LÄS MER: Fi stämmer bäst med RFSL:s åsikter 

 

I korthet går det ut på att dra ned på försvaret för att få råd med en arbetstidsförkortning ned till sextimmarsdag. Nedtrappningen kommer att kosta 106 miljarder kronor de kommande fyra åren och finansieras till stor del av att 86 miljarder sparas på försvaret under samma period. Det är en fjärdedel av dagens försvarsbudget som försvinner i förslaget från Fi.

Varnar för ryssvärmen - inte ryssen

– Vi har sett hur militär upprustning innebär social nedrustning. Vi ser också att dagens försvar inte kan möta vår tids stora hot som är klimathotet, säger Schymans partiledarkollega Gita Nabavi apropå partiets nya valslogan om ryssvärmen.

Hur ser ni på ett ökat hot från Ryssland?

– Det tar vi absolut på allvar och menar att det som kan förhindra en upprustning är att vi har konfliktförebyggande och demokratiserande åtgärder. Det handlar om bilaterala samtal och att stödja organisationer i Ryssland för att stärka civilsamhället.

 

LÄS MER: Fi:s partiledare vägrar svara – efter stormen om antisemitism 

 

– Om vi väljer att upprusta kommer ryssen också se det som ett säkerhetspolitiskt hot och använda det som ett motiv inför den egna befolkningen för att rusta upp.

M: "Bra konsumentupplysning"

Moderaternas ledamot i riksdagens utrikesutskott, Sofia Arkelsten, har uppmärksammat det nya valbudskapet från Fi.

– Bra konsumentupplysning. Och de har alltså helt fel så det finns en intressant politisk konflikt här, säger hon.

Sofia Arkelsten (M). Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Osäker inför valet? Gör Expressens valkompass här.