Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Facket lovar Löfven 250 000 röster i valet

Tobias Baudin.
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Mitt i S-krisen – två dygn innan Socialdemokraternas partistyrelse möts i Stockholm – får Stefan Löfven nu ett löfte av fackförbundet Kommunal.

– Minst hälften av våra medlemmar ska rösta på Socialdemokraterna, säger ordföranden Tobias Baudin. 

För två år sedan var det fackförbundet Kommunal som var i kris. Efter en rad skandalavslöjanden, som bland annat ledde till att den dåvarande ordföranden Annelie Nordström avgick, förlorade förbundet över 11 000 medlemmar. 

Nu är det Socialdemokraterna som skakas av en opinionskris och intern kritik

Partiets opinionssiffror är i dag på "Juholt-nivå". Enligt den senaste opinionsmätningen från DN/Ipsos skulle partiet få 24 procent om det vore val i dag, ett tapp på sju procentenheter jämfört med valet 2014.

Samtidigt rasar Stefan Löfven i DN/Ipsos förtroendeundersökning – från 40 till 34 procent. 

Kommunal ska ringa sina medlemmar

I det läget växlar nu Kommunal upp för att hjälpa partiet i valrörelsen. De närmaste tre månaderna, fram till valdagen, ska förbundsledningen ringa upp medlemmarna och besöka deras arbetsplatser. 

– Målet är att vi ska prata med hälften av medlemmarna, säger ordföranden Tobias Baudin, som samtidigt lovar att minst lika många – 250 000 – ska rösta på Socialdemokraterna i höstens val. 

– Det är så klart ett tufft mål, men vi tror att det är realistiskt. Och det kommer att behövas om Socialdemokraterna ska kunna ha möjlighet att bilda nästa regering. 

Kan du förstå om en del av era medlemmar blir provocerade av ett sådant uttalande?

– Medlemmarna röstar så klart precis som de vill. Men vi kommer att visa hur det politiska landskapet ser ut och vilka frågor vi har landat i, som är viktiga i valrörelsen. 


LÄS MER: Här är alla viktiga datum inför valet 2018 


Tobias Baudins krav på Stefan Löfven

Enligt Tobias Baudin handlar det bland annat om att vinstdriften i välfärden måste bort och att allmän visstid ska avskaffas – ett löfte som Stefan Löfven gav så sent som under onsdagen

Vilken är din förklaring till opinionskrisen för Socialdemokraterna?

– Min förklaring är att det inte har handlat om de frågor som Socialdemokraterna är ohotat bäst på; välfärdspolitiken. Debatten har i stället handlat om invandrings- och integrationsfrågan. Det är den stora förklaringen till opinionsläget just nu. 

Socialdemokraterna har alltså ingen trovärdig politik på invandrings- och integrationsområdet?

– S har en politik på den frågan, men... S är ju bäst på välfärdspolitiken och jobbfrågorna. Därför gör vi vad vi kan för att få det att handla om välfärdsfrågorna. 

På fredag samlas Socialdemokraternas partistyrelse. Vilka besked vill du ha från partiet i samband med det?

- En tydlighet. Självklart ska Socialdemokraterna hantera att människor flytt till vårt land och att det finns en polisbrist, men huvudfokus i valrörelsen måste vara en bättre välfärd och tryggare jobb.