Fackförbundet Kommunal stöder Socialdemokraterna med cirka 3 miljoner kronor per år. I årets valrörelse satsade Kommunal centralt därutöver 10 miljoner kronor på att kampanja för S, enligt tidningen Kommunalarbetaren.
Till skillnad från i valet 2014 hade Kommunal i år det uttalade målet att kommunalarbetarna skulle rösta rött. Målet var att minst hälften av medlemmarna skulle rösta på Socialdemokraterna.
Men Kommunal tycker inte att man får tillräcklig utdelning för pengarna. Efter årets val, där S fick 100 mandat, har sju kommunalare fått plats i riksdagen – en minskning med hälften jämfört med valet 2014, då antalet kommunalare var 14. Efter valen 2010 och 2006 var antalet 15 respektive 17.
– Vi är inte alls nöjda. Nu ska vi se över den facklig-politiska planen i Kommunal. Fundera över strategier och hur vi kan jobba för att få större inflytande i framtiden, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin till Kommunalarbetaren.

Han utesluter inte att Kommunal kan komma att sänka sitt partistöd till S.
Till Expressen säger Tobias Baudin att partistödet till S inte känns särskilt 2018.
– Personligen tycker jag det är ganska omodernt att skicka pengar till ett politiskt parti på det sätt vi gör, och därför kommer jag att lyfta upp den här diskussionen tillsammans med förbundsstyrelsen och övriga i Kommunal. Det är viktigt att hänga med den tid vi lever i och utvecklas.
"Gör vad ni vill med pengarna"
Baudin skulle hellre se att pengarna stannar i Kommunals kassa. Även en del medlemmar framför sådana synpunkter, säger han.
– Istället för att skicka i väg tre miljoner per år till Socialdemokratiska partiet och säga "gör vad ni vill med dem" så kan vi behålla dem själva. Vi kan utbilda ännu fler kommunalare till nästa valrörelse och få in fler undersköterskor, barnskötare och bussförare i politiken, vilket är viktigt. Då får vi så att säga mer nytta för de pengarna, säger Kommunals ordförande.
LO: Vi kommer inte att ha krismöte
LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin säger att det är upp till varje enskilt förbund inom LO att avgöra hur man vill göra med partistödet.
– LO:s rekommendation är att man betalar 50 öre per medlem och månad till partistöd. Men vi kommer inte att ha några krismöten i fall Kommunals förbundsstyrelse beslutar att använda de pengarna på något annat sätt, förklarar Therese Guovelin.

Hur påverkar det LO:s relation till Socialdemokraterna om fler förbund stryper partistödet?
– Kommunal har mig veterligen inte tagit något beslut än. Men det kan väl vemsomhelst förstå att en minskad intäkt på tre miljoner så får man se över verksamheten. Men det är ju Socialdemokraterna och deras ledning som bestämmer hur verksamhetsplan och budget ska se ut.
https://twitter.com/hanifbali/status/1048225241326137344Den Moderata riksdagsledamoten Hanif Bali reagerar starkt mot det han menar är att facket kan köpa sig riksdagsplatser, något han anser är ”korruption”
Stig-Björn Ljunggren, S-märkt statsvetare, avfärdar kritiken om korruption:
– Då föreställer man sig att det ska finnas en värld där starka organisationer inte påverkar parlamentet. Det är en drömtillvaro. Det är klart att särintressen kommer att försöka påverka lagstiftarna. I det här fallet är fördelen att det sker öppet.
Han fortsätter:
– Kommunal gör ju det här för att de ska säkra sina medlemmars intressen.
Tog ställning – mot Moderaterna
Inför årets val tog även LO centralt ställning för Socialdemokraterna – och mot Moderaterna:
”En moderatledd regering med stöd av Sverigedemokraterna vill sänka lönen och göra jobben otrygga för vanligt folk”, skrev LO på sin hemsida i januari.

Enligt en genomgång i SvD satsade LO 30 miljoner kronor på att få en socialdemokratiskt ledd regering.
LO:s ställningstagande väckte en del kritik.
”Det är respektlöst mot de egna medlemmarna att betrakta dem som röstboskap som ska vallas in till röstbåsen”, skrev exempelvis Expressens ledarredaktion, och liknade LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson vid ”den svenska politikens klanledare”.
Bara fyra av tio röstade S
Enligt SVT:s vallokalsundersökning, som gjordes under valdagen, var det bara 41 procent av LO-medlemmarna som röstade på S. 24 procent av dem valde i stället att lägga sina röster på Sverigedemokraterna, enligt SVT:s Valu.

Stig-Björn Ljunggren håller med om att det kan finnas skäl för facket att fundera över sitt stöd till socialdemokratin.
– LO är ju en socialdemokratisk organisation. Man kan tycka att det är lite lustigt att de som inte är socialdemokrater går med i en sådan organisation. Hur länge håller det att människor är med i en partipolitisk organisation fast de själva inte tillhör det partiet? Det är en intressant fråga.
Socialdemokraterna meddelar via sin presstjänst:
”Det är av stort värde att Socialdemokraterna har en bred riksdagsgrupp och där är även den fackliga representationen viktig. Vi vill fortsätta med facklig-politisk samverkan, och ser att det finns möjligheter även fortsättningsvis att lyfta de frågor och perspektiv som är angelägna för Kommunals medlemmar.”