Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Extraval 2018: Så mycket kostar det och då måste det genomföras

Ulf Kristersson fick nej i första omröstningen i riksdagen. 195 röstade nej, 154 röstade ja.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kommer Stefan Löfven få chansen att bilda regering?Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kommer alliansen att överleva ett nej i riksdagen?Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

195 riksdagsledamöter röstade nej till att utse Ulf Kristersson till ny statsminister. Bara 154 röstade för. Nu har riksdagen ytterligare tre försök innan det blir nyval, eller extraval.

Så vad händer om det blir ett extra val? Vi förklarar kort om alla turer dit.

9 september gick Sverige till val. Under tiden från resultatet blev klart och statsminister Stefan Löfven röstades bort har talmannen Andreas Norlén försökt hitta en statsminister som skulle kunna få riksdagens förtroende och möjlighet att få igenom sin budget.

Vad krävs för att en statsminister ska bli vald?

Det är bara talmannen som kan föreslå en statsminister. Sedan röstar de 349 ledamöterna. De har tre knappar att välja mellan. En grön för ja. En röd för nej. Och en gul för att avstå.

Det är omvänd parlamentarism som gäller för valet av statsminister. För att kandidaten ska bli vald får inte fler än 174 ledamöter rösta nej. En statsminister kan teoretiskt sett utses bara om en riksdagsledamot röstar ja. 

Det rödgröna blocket röstade nej, liksom både Centern och Liberalerna. Att SD röstade ja till Kristersson som statminister i en M+KD-regering räckte inte.

Ulf Kristersson får nobben – detta händer då

Riksdagen röstade klockan 09.00 den 14 november. 195 ledamöter röstade emot, 154 för. Ingen avstod.

Då går uppdraget att utse statsminister tillbaka till talmannen Andreas Norlén. Han kan då föreslå en annan kandidat, eller låta Ulf Kristersson prova på nytt.

Hur lång tid tar det innan det blir extraval?

Det finns ingen deadline för när en ny statsminister måste utses. Men processen ska ske skyndsamt. Dessutom måste riksdagen bestämma budgeten för 2019. Budgetpropositionen måste lämnas in senast den 15 november

Den sittande statsministern i övergångsregeringen, Stefan Löfven, har samma befogenheter som en ordinarie statsminister, men han får inte utlysa nyval

Men eftersom han inte har stöd av riksdagen kommer han att ha svårt att driva en egen politik. Däremot kan riksdagen fatta beslut i frågor de är eniga om, som att sänka skatten för pensionärer.

Vad händer efter det att riksdagen röstat nej en fjärde gång?

Om riksdagen röster nej en fjärde gång kommer det att bli extraval, nyval.

Det extra valet ska ske inom tre månader från den fjärde omröstningen genomförts. Datum bestäms av talmannen tillsammans med valmyndigheten.

 

LÄS MER: Siffrorna visar: Partierna som är bäst rustade för extraval 

 

Vad kostar ett extraval?

Enligt Dagens Nyheter kommer ett extraval kosta lika mycket som ett ordinarie val, cirka 400 miljoner kronor. Det är valmyndigheten som ansvarar för valet, men det genomförs av kommunerna. Utmaningen är att tillverka valsedlar och distribuera valsedlarna och valmaterial. 

Kommunerna står för en del av kostnaderna med röstmottagare till förtidsröstning och vallokaler. Att få fram personal med kort varsel kan vara svårt.

För partierna innebär ett extraval stora kostnader och ansträngningar i form av valarbetare, valstugor, reklam i press, radio och tv och informationsmaterial.

Vad händer om budgeten drar ut på tiden?

Riksdagen måste besluta om en budget innan budgetperiodens början, 1 januari 2019. Lyckas inte riksdagen med det kan den fatta tillfälliga anslagsbeslut till dess att en budget finns på plats. Det betyder att riksdagen beslutar om delar i budgeten, men inte i dess helhet. Går det inte att fatta tillfälliga beslut kommer budgeten för 2018 fortsätta att gälla, skriver riksdagen.

En ny regering kan komplettera budgeten genom ändringsförslag.