Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kristerssons ultimatum till C och L: ”Får helgen på sig”

Moderaternas partiledning har kallat riksdagsgruppen till ett extra möte under fredagen.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson skyndade förbi Expressen TV på väg till mötet.
Foto: Expressen TV
Annie Lööf och Jan Björklund
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderatledaren Ulf Kristersson har nu ställt ultimatum till de andra partiledarna i alliansen:

Om något av de andra allianspartierna inte accepterar hans förslag till regering lämnas de utanför men får en möjlighet att komma in i Kristerssons regering om ett år. 

Centerpartiet och Liberalerna har nu samlats till möten för att bland annat diskutera Kristerssons krav.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson håller dörren fortsatt stängd för Kristersson.

Efter det extrainsatta mötet i Moderaternas riksdagsgrupp på fredagsförmiddagen avslöjade SVT att det finns ett dokument där Moderaterna och Ulf Kristersson beskriver förutsättningarna för ett regeringssamarbete med de andra allianspartierna.

Strax efter klockan 14.00 bekräftade Ulf Kristersson att han "häromdagen" presenterade sitt förslag till en ny regering för partiledarkollegorna i Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna.

Kristersson skriver på Facebook: 

"Alliansens partier får nu ta några dagar i lugn och ro för att pröva dessa frågor och inför tisdag ta ställning till om vi kan enas om att bilda en regering som står för Alliansens gemensamma politik."

Enligt uppgifter till Expressen har Centerledaren Annie Lööf samlat både partistyrelsen och riksdagsgruppen till ett tvådagars internat på en hemlig plats i Stockholmstrakten. Där diskuteras det ultimatum som Ulf Kristersson riktat mot C och L.

Liberalernas partiledning har under dagen suttit i ett extrainsatt partistyrelsemöte och diskuterat Moderaternas ultimatum, erfar Expressen.

Kristersson öppnar för att överge en alliansregering

Ulf Kristersson är i inlägget på Facebook tydlig med att han är beredd att överge tanken på en alliansregering - och han öppnar en regering med enbart Moderaterna:

"Det andra alternativet är att ett eller flera allianspartier bildar regering, med ett eller flera allianspartier som nära samarbetspartners utanför regeringen. Jag kallar förslaget för ”3-2-1”. Dvs regeringen består av enbart Moderaterna, eller av Moderaterna plus de allianspartier som nu kan och vill ingå i den regeringen", skriver han.

"Denna regering med tre, två eller ett alliansparti(er) ska då agera precis så som en fullskalig Alliansregering skulle ha gjort. Det skulle vara Alliansens reformagenda och Alliansens ekonomiska politik som utgör basen för den nya regeringens politik."

"Varken SD eller V skulle ges inflytande över regeringens politiska inriktning. Däremot skulle regeringen frimodigt lägga fram sin politik och pröva den i riksdagen", uppger Ulf Kristersson.

Om C och L inte går med på Kristerssons krav för en regeringsbildning erbjuds de ett samarbete i riksdagen och en option på att senare ta steget in i regeringen, enligt SVT Nyheter som först avslöjade Kristerssons ultimatum.

Åkesson stänger dörren

SVT uppger att politiken som Kristersson inte beskriver sin regerings politik i detalj i dokumentet men en sak är tydlig: Regeringen ska inte förhandla eller samarbeta med Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har tidigare sagt att SD inte släpper fram Ulf Kristersson som statsminister om läget inte förändras.

Till Expressen säger Åkesson nu att dörren är fortsatt stängd och uttrycker oro för att Miljöpartiet kommer få inflytande över regeringsbildningen.

– Det känns helt orimligt att vi ska släppa fram en regering som tydligt deklarerar att vi inte ska få nåt som helst inflytande samtidigt som man öppnar för att S och MP kan få det. Det kommer naturligtvis inte att hända, säger Åkesson.

– På tisdag behöver Ulf Kristersson lägga fram ett konkret förslag till regering och det är dags att han tar ansvar på riktigt.

Sverigedemokraterna kopplar ihop regeringsbildningen i riksdagen med alliansens samarbete med MP i Stockholms stad som blev klart på fredagen.

– Det är en oroväckande utveckling. Ulf Kristersson borde ha lärt sig vid det här laget att ett samarbete med MP kan vara direkt skadligt.

Kristersson erbjuder också en lightversion av alliansen

Enligt Expressens källor väntas Moderatledaren Ulf Kristersson inom kort dödförklara alliansen som regeringsalternativ – men i riksdagen ska de fyra partierna fortsätta samarbeta som en "värdegemenskap", enligt flera uppgiftslämnare.

– Alliansen kommer att utsättas för sin största utmaning någonsin, hävdar en allianskälla.

SVT hänvisar till en källa som kallar det samarbetet i riksdagen för "alliansen light" och uppger att partier som nu skulle välja att stå utanför senare skulle få en option att senare komma in i regeringen.

Ulf Kristersson bekräftar det upplägget i sitt inlägg på Facebook:

"Jag har därför också uttryckligen föreslagit att alla Alliansens partier - om inte alla sitter i själva regeringen - ger den nya regeringen ungefär ett år, innan samarbetet utvärderas och frågan prövas om vi kan bredda regeringen."

Läs hela Ulf Kristerssons Facebookinlägg här:

Moderaterna har nu haft riksdagsgrupp och partistyrelsemöte. Där har jag mer i detalj beskrivit det förslag till ny regering, som jag häromdagen presenterade för mina partiledarkollegor i Centern, Kristdemokraterna och Liberalerna, och som vi har diskuterat sedan dess. Alliansens partier får nu ta några dagar i lugn och ro för att pröva dessa frågor och inför tisdag ta ställning till om vi kan enas om att bilda en regering som står för Alliansens gemensamma politik.


Eftersom spekulationerna är så många, vill jag själv i denna form ge en lite fylligare bild av mitt förslag:

Redan veckan efter valet redogjorde Alliansens fyra partier för sina ingångsvärden för den kommande regeringsbildningen. Vi var överens om att föra fram en gemensam talmanskandidat, att rösta nej till Stefan Löfven som statsminister, samt betydelsen av att få till stånd en ordnad process under talmannens ledning för att bilda en ny regering.


Vi var också överens om att noga pröva möjligheten att komma överens med Socialdemokraterna om ett antal långsiktigt viktiga politiska frågor, och på den grunden kunna tillträda som Alliansregering. Det gick inte, som alla vet. Efter flera möten och samtal stod det klart att S inte vill förhandla med Alliansen, om de inte själva sitter på regeringsmakten.

Detta berättade jag för talmannen i tisdags. I samband med det skrev jag också i DN om Alliansens gemensamma reformagenda, och betydelsen av att nu hitta andra former för att få genomslag för vår gemensamma politik.


Därefter har jag gått vidare och sökt nya alliansgemensamma lösningar för att kunna bilda en bra regering som kan stå upp för Alliansens politiska program. Och jag har i onsdags presenterat två olika alternativ för mina allianskollegor:

Det första alternativet är det som redan från början var mitt huvudförslag. Också när S vägrar förhandla och vara konstruktiva, så tycker jag att en regering med de fyra allianspartierna ska prövas i riksdagen. Då får riksdagen bestämma om den kan tolerera en Alliansregering, eller hellre låta stafettpinnen gå över till Stefan Löfven. Jag har respekt för andra allianspartiers överväganden. Men jag tycker inte vi ska ge S vetorätt mot Alliansen.


Det andra alternativet är att ett eller flera allianspartier bildar regering, med ett eller flera allianspartier som nära samarbetspartners utanför regeringen. Jag kallar förslaget för ”3-2-1”. Dvs regeringen består av enbart Moderaterna, eller av Moderaterna plus de allianspartier som nu kan och vill ingå i den regeringen.

Denna regering med tre, två eller ett alliansparti(er) ska då agera precis så som en fullskalig Alliansregering skulle ha gjort. Det skulle vara Alliansens reformagenda och Alliansens ekonomiska politik som utgör basen för den nya regeringens politik. Varken Sd eller V skulle ges inflytande över regeringens politiska inriktning. Däremot skulle regeringen frimodigt lägga fram sin politik och pröva den i riksdagen.

Allianspartier som står utanför regeringen blir istället nära samarbetspartners, men ser också till att vi som bildat regering agerar i hela Alliansens anda. Skulle vi inte klara det kan regeringen när som helst tvingas avgå.


Mina båda förslag till Alliansen bygger på samma övertygelse: Moderaterna, Centern, Kristdemokraterna och Liberalerna har viktiga gemensamma värderingar och mycket gemensam konkret politik som jag vill slå vakt om. Och det är min fasta övertygelse att våra värderingar och vår uppfattning om hur Sveriges framtid ser ut, över tid betyder mycket mer än de frågor som just nu skiljer oss åt. Jag har ägnat många år i politiken åt att samarbeta med just alliansen – på tankesmedjan Timbro, i kommunalpolitiken både i Strängnäs och Stockholm, i riksdagen och i regeringen. Jag uppskattar att vi är en bred kyrka som respekterar varandras olikheter. Det samarbetet vill jag alltså värna även nu och i framtiden.

Det är dock bara tiden och ett gott arbete i praktisk gärning som kan bevisa den saken. Jag har därför också uttryckligen föreslagit att alla Alliansens partier - om inte alla sitter i själva regeringen - ger den nya regeringen ungefär ett år, innan samarbetet utvärderas och frågan prövas om vi kan bredda regeringen.


Allt detta är naturligtvis ingen optimal politisk situation. Och det beror på att Sverige inte har en optimal parlamentarisk situation. Men mina båda förslag är ändå betydligt bättre än alternativen. Det är bättre att nu göra allt man kan för att förverkliga Alliansens gemensamma politik, än att överlämna regeringsmakten till Socialdemokraterna och Stefan Löfven. Och det är bättre än att hoppas på någon slags framtida samlingsregering från höger till vänster, som kanske skulle kunna enas om att regera men inte om vilken politik den ska föra. Och mitt förslag är bättre än det nyval som ytterst alltid hotar, om inte konstruktiva politiker prestigelöst tar ansvar för situationen i landet.


För mig är det politikens innehåll som måste fälla avgörandet. Det finns så mycket att nu ta tag i! Jag har inte vigt mitt liv åt politiken för att hålla på med taktikspel. Vi i Alliansen har så många förberedda politiska reformer som nu skulle kunna genomföras. Jag tycker att det är vår skyldighet att försöka.

Samtidigt måste en minoritetsregering vara ödmjuk inför det faktum att den inte kommer få igenom all sin egen politik. Och den måste våga vara trogen sina grundläggande värderingar och ha integritet. Fäller riksdagen gång på gång regeringens politik på fundamentala områden, så får riksdagen helt enkelt skaffa sig en ny regering.


Jag vet vad jag står för, och vart mina värderingar leder mig. Jag brukar kalla mig ”liberalkonservativ”. Jag tror på enskilda människors rätt till frihet och vår förmåga att växa med personligt ansvar. Jag tror på Sverige - men också på betydelsen av europeiskt och globalt samarbete. Jag tror på marknadsekonomi, på rättsstaten och på liberal demokrati. På tolerans och på att vi alla behöver små och stora gemenskaper. Vi människor är inga fritt svävande atomer. Jag kan med glädje samarbeta med människor i politiken, som tycker ungefär som jag. Och jag klarar av att möta människor som tvärtom inte alls tycker som jag.

Nu vill jag ta tag i Sveriges stora problem och ta fasta på Sveriges många möjligheter. Då kan man inte bara stå bredvid och titta på när svensk politik blir helt paralyserad.


Vi har nu presenterat vårt förslag på hur Alliansen gemensamt kan se till att Sverige får en ny regering som bygger på Alliansens värderingar och politik. Jag behöver naturligtvis inga svar på detta idag.

I början av nästa vecka kommer jag säga till talmannen Andreas Norlén att jag på något av dessa båda förslag är beredd att stå till förfogande som Sveriges nästa statsminister. Och ge honom min bedömning av om en sådan regering också skulle tolereras av riksdagen. För det är som sagt riksdagen som bestämmer.


Trevlig helg!

Ulf

Inom Moderaterna läggs skulden på Annie Lööf och Jan Björklund om alliansen spricker.

– Alliansen kommer denna mandatperiod att vara en värdegemenskap men inte en regeringsbildning där alla allianspartier ingår.

Allianskälla: "M/KD-regering naturlig slutsats"

Exakt vad det betyder är oklart, men flera allianskällor tror att Ulf Kristersson inom kort kommer att "testa lösningen M/KD".

– Det är en naturlig slutsats, säger en uppgiftslämnare.

Moderaternas presschef Cherine Khalil kommenterade på torsdagskvällen Expressens uppgifter i ett sms:

”Ulf Kristersson sonderar möjligheten att bilda en alliansregering som bygger på alliansens gemensamma reformagenda. När och om vi har ngt att kommunicera kommer du självklart att få reda på det.”

Kristdemokraternas presschef Sara Hummerdal konstaterade:

”Alliansen för samtal om en gemensam väg framåt för att kunna bilda en alliansregering. Olika alternativ diskuteras i förtroendefulla samtal mellan partiledarna och inte via media. Därför vill jag inte kommentera några spekulationer. När vi har något nytt besked kommer vi att berätta det.”

Centern: Kan inte svara

Centerpartiets pressekreterare Hannes Hervieu kommenterade uppgifterna så här:

”Hur andra partier vill agera får de svara på. Alliansen består av fyra partier. Centerpartiet vill hålla ihop alliansen och bilda en alliansregering med stöd över blockgränsen. Det utgår vi från att även andra partier vill.”

Expressen har också sökt Liberalernas press- och stabschef Elin Boberg, men hon har inte återkommit.

Kallelsen till ett extra gruppmöte i Moderaternas riksdagsgrupp gick ut sent på torsdagen, enligt uppgift till Expressen. Normalt har riksdagsgruppen möte på tisdagar och på fredagen ska riksdagsledamöterna ha möjlighet att jobba hemma i sina valkretsar.

Pressuppbådet som väntar på Kristersson.
Foto: Fredrik Sjöshult

Kristersson: ”Vi ska prata om läget”

Kallelsen till gruppmötet möttes därför med viss förvåning - och ett konstaterande att partiledningen hade något viktigt att berätta.

– Vi ska prata om läget just nu, uppgav Ulf Kristersson på väg in till mötet.

Ett stort pressuppbåd väntade på Ulf Kristersson utanför riksdagsgruppens möte. Moderaterna hade fem pressekreterare på plats men Kristersson ville inte uttala sig utan tog en bakväg ut från möteslokalen. Han lurade därmed journalisterna som stod vid fel utgång.

Ulf Kristersson är nu i slutet av sonderingen för att bilda regering. Senast på tisdag ska han rapportera till talmannen om han anser sig ha möjlighet att bilda regering.

Alliansen med Annie Lööf (C), Ulf Kristersson (M), Jan Björklund (L) och Ebba Busch Thor (KD).
Foto: OLLE SPORRONG

Kristersson ville inte precisera

I tisdags meddelade Kristersson på DN Debatt att försöken att bilda en alliansregering med stöd av Socialdemokraterna hade misslyckats. Kristersson och Annie Lööfs samtal med Stefan Löfven hade gjort att han landat i den slutsatsen.

LÄS MER: Ulf Kristersson informerade inte  Annie Lööf – nu kan hon avgöra allt

Kristersson ville i tisdags inte precisera hur hans andrahandsalternativ såg ut. Det ville han fortsätta diskutera med sina partiledarkollegor i alliansen och samtalen med Annie Lööf, Ebba Busch Thor och Jan Björklund har fortsatt i veckan.

Samtidigt har Annie Lööf uttryckt tvivel kring om det ändå inte går att komma vidare i samtal med Löfven. Hon har också undersökt möjligheterna för ett samarbete mellan alliansen och Miljöpartiet.

Enligt TT höll Centerpartiet under torsdagen ett möte med partistyrelsen men det var locket på vad det gäller information om vad som diskuterats. Enligt uppgift till TT från kretsen kring Moderatledaren väntar han in interna diskussioner i Centern och Liberalerna om vägen framåt inför nästa veckas avrapportering till talman Andreas Norlén.

LÄS MER: Allianssprickan växer – Lööf stoppade Kristerssons plan