Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expertens gissning: Löfven leder regering med alliansen

Statsvetaren Jenny Madestam var med i Expressen TV precis efter att Stefan Löfven röstats bort.
Foto: Expressen TV
Expressens politiske kommentator K-G Bergström: ”Det är en historisk händelse. Det är första gången en statsminister röstas bort i en förtroendeomröstning i riksdagen”.
Foto: Expressen TV
Foto: Expressen TV

Statsminister Stefan Löfven röstades som väntat bort av riksdagen på tisdagen. 

Men vad händer nu, och hur kommer nästa regering att se ut?

I det låsta läge som råder föreslår statsvetaren Jenny Madestam en djärv lösning: 

– En regering med alliansen tillsammans med Socialdemokraterna, men att man ändå accepterar Stefan Löfven som statsminister, säger hon i Expressen TV.

Statsvetaren Jenny Madestam konstaterar att det var helt väntat att statsminister Stefan Löfven förlorade förtroendeomröstningen i riksdagen, eftersom både Sverigedemokraterna och allianspartierna i förväg har sagt att de skulle rösta emot honom.

– Men Stefan Löfven och de andra statsråden fortsätter som en så kallad expeditionsministär, alltså en tillfällig regering, tills vi har en ny statsminister på plats som får bilda sin regering. 


Vad händer nu?

– Talmännen och de vice talmännen startar de så kallade talmansrundorna där man diskurerar med partiledarna vem som man tänker sig skulle kunna få ett stöd i riksdagen att vara statsminister och sätta ihop en regering. Och då är det inte helt otänkbart att första frågan går Ulf Kristersson.

Vad ser du för troliga regeringsalternativ?

– Det är fortsatt svårt att se det. Att vi har hamnat i den här omröstningen belyser hur låst läget är. Det kommer inte att kunna bli en ren alliansregering och inte en rödgrön regering, utan det måste bli någon annan lösning. 

– Jag funderar över om det skulle vara möjligt med en regering med alliansen tillsammans med Socialdemokraterna, men att man ändå accepterar Stefan Löfven som statsminister. 


LÄS MER: Åkesson: Vi räds inte omval – tvärtom

SD-ledaren Jimmie Åkesson har gjort klart att han kommer att fälla varje regering som inte ger SD inflytande. Kommer partierna att tvingas samarbeta med SD?

– Om alliansen inte får med sig Socialdemokraterna som ett stödparti, vilket är det man vill, då är det Sverigedemokraterna som behöver finnas med på något vis. Men det kommer ju inte att ske, eftersom Centerpartiet och Liberalerna inte kommer att ställa upp på det. Det vore att svika de löften man har gett i valrörelsen.

K-G Bergström: Det är en historisk händelse

Expressens politiske kommentator K-G Bergström menar att historia har skrivits i riksdagen på tisdagen.

– Det är en historisk händelse vi bevittnat. Det är första gången en statsminister röstas bort i en förtroendeomröstning i riksdagen, säger han.

Hur ska en kommande regering se ut?

– Det är en 10 000-kronorsfråga. Varken alliansen eller de rödgröna kan bilda en regering utan komplikationer.

En teknisk möjlighet är att M bildar regering med KD och får passivt stöd av SD.

– Men även det är ett svagt alternativ och ingen realistisk möjlighet.