Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ex L-toppen: Björklund kan spräcka alliansen

Sofia Arkelsten och Jenny Sonnesson i ”Bara Politik”
Sofia Arkelsten och Jenny Sonnesson i ”Bara Politik”

Kommer Jan Björklund att spräcka alliansen? 

Ledarskribenten och tidigare L-toppen Jenny Sonesson kommenterar nu uppgifterna om att Björklund vacklar i sin lojalitet i Expressen TV:s ”Bara Politik”:

– Många i L tycker att de har mer gemensamt med S än med Ebba Busch Thor.

Socialdemokraterna har sträckt ut handen till Centerpartiet och Liberalerna. Annie Lööf (C) har flera gånger sagt att de tackar nej till samtal, men enligt uppgifter till Expressen vacklar Jan Björklund (L) i sin lojalitet.

GP:s ledarskribent och tidigare L-toppen Jenny Sonesson, som har arbetat nära Birgitta Ohlsson, menar att många i partiet är missnöjda med Jan Björklunds ledarskap efter ett ”uselt valresultat”. 

För att behålla posten överväger han därför att byta block, enligt Sonesson:

– Jag hör från mina kontakter inom Liberalerna att det har börjat mullra. Jag tror att avgångskraven är på väg och det inser Björklund. Samtidigt tycker han om att vara partiledare, och tar man med sitt parti in i en regering och får en ministerpost är man skyddad, åtminstone ett tag.

”Liberalerna gillar inte Ebba Busch Thors konservatism”

M-ledamoten Sofia Arkelsten är skeptisk till spekulationerna.

– Det är väldigt bra stämning i alliansen, men jag förstår att det här är ett intressant mediedrama, säger Arkelsten i ”Bara Politik” och lägger till:

– Det finns en politisk kostnad med att lämna alliansen och gå med i socialdemokratin.

Jenny Sonesson tror däremot att C och L:s väljare är positiva till ett samarbete med S, eftersom det finns en konflikt mellan konservatism och liberalism inom alliansen.

– Man gillar inte konservatismen som Ebba Busch Thor står för. Bland C och L:s väljare är det en majoritet som vill ha en blocköverskridande regering. Både Lööf och Björklund vet att det inte kommer att straffa sig i opinionen, säger hon i ”Bara Politik”.