Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ewa-Leena röt till mot Löfven – nu kämpar hon mot SD

Kommunalrådet Ewa-Leena Johansson har styrt Ljusnarsberg de senaste 16 åren. Foto: MALIN ROOS
Sverigedemokraterna ökade allra mest i Ljusnarsberg i förra valet – från 5,7 procent till 23,8 procent. Foto: LISA MATTISSON
På några få månader när den stora flyktingströmmen till Sverige var som störst ökade Ljusnarsbergs befolkning med 25 procent. Foto: SARA STRANDLUND
I dag bor cirka 250 asylsökande kvar i Ljusnarsberg. Samtliga asylboenden i kommunen har stängt. Foto: MALIN ROOS

KOPPARBERG/LJUSNARSBERG. 

Dagen började i tandläkarstolen, men tack och lov slapp hon rotfyllning.

Ewa-Leena Johansson – 56 år, socialdemokrat och kommunalråd – har nog med bekymmer ändå.

Att SD kan bli största parti i Ljusnarsberg är bara ett av dem.

 Enligt en prognos i tidningen Dagens Samhälle är Ljusnarsberg den kommun i Sverige som kommer att dö ut först, någon gång kring 2070.

Här finns vackra, snirkligt utsmyckade trähus men också många fastigheter som står tomma.

Gruvor, skolor och butiker har tvingats stänga när tillväxten i årtionden har varit låg och arbetslösheten hög.

Det var här, i den lilla kommunen i västmanländska delen av Bergslagen, som Sverigedemokraterna ökade mest i förra valet. Från 5,7 till 23,8 procent.

Det var också här som bussarna rullade in hösten 2015. 50 asylsökande i varje buss, flera bussar om dagen. 

Ewa-Leena har förklarat läget, att de inte kunde göra något
På några få månader när den stora flyktingströmmen till Sverige var som störst ökade Ljusnarsbergs befolkning med 25 procent. Foto: SARA STRANDLUND

 

"Jag lever efter mottot att det ska löna sig att arbeta", säger Andreas Hammarbäck, som just röstat. "I kommunalvalet röstar jag på Socialdemokraterna", säger Jessica Astler. Foto: MALIN ROOS

"Det var ett akutläge"

På några få månader när den stora flyktingströmmen till Sverige var som störst ökade Ljusnarsbergs befolkning med 25 procent. 1 152 kom till kommunen med 5 000 invånare. 

– Det var ett akutläge. Att det samtidigt stod massor av bostäder lediga här och att det fanns entreprenörer som ville tjäna pengar gjorde att det blev brutalt, säger lagerarbetaren Andreas Hammarbäck, 35, som just har förtidsröstat i det röda byggminnesförklarade tingshuset vid Gruvstugetorget i Kopparberg. 

2014 röstade han på Sverigedemokraterna, "men det gjorde jag inte nu", säger han.  Sambon Jessica Astler, 36 som arbetar på bryggeriet som fått sitt namn efter centralorten Kopparberg nickar instämmer när han tillägger:

– Ewa-Leena har förklarat läget på Facebook, att de inte kunde göra något.

Ewa-Leena Johansson har styrt Ljusnarsberg de senaste 16 åren. "I dag tänker jag att vi klarade det som inte många hade klarat", säger kommunalrådet om det hårda migrationstrycket. Foto: MALIN ROOS

Ewa-Leena, Johansson i efternamn, är kommunalrådet som styrt Ljusnarsberg de senaste 16 åren, på sitt sjuttonde. Hon har blommor på sin tröja och örhängen i form av små plastrosor. I bygden är hon känd som en stridbar politiker som under flyktingkrisen vågade höja rösten mot partikamraterna i regeringen.

– Jag har stått för kritiken, att så här kan vi banne mig inte ha det. Det var inget bra mottagande, varken för oss som bor här eller för de som kommer, säger hon.

Har sytt gardinerna själv 

Ewa-Leena Johansson har suttit i samma rum sen 2002. Gardinerna har hon sytt själv, hon bytte tidigt ut kommunens tråkiga vita.

Från hennes fönster ser man nästan tingshuset där kommuninvånarna rör sig in och ut från förtidsröstningen. Själv hinner hon knappt lämna skrivbordet den här dagen.

Så här kan vi banne mig inte ha det
"Vi hade inga boenden för ensamkommande och skulle hitta 100 familjehem som på en fingerknäppning", säger kommunens starka kvinna. Foto: LISA MATTISSON

Det har varit mycket att stå i hela mandatperioden. Kommunalrådet återvänder till hösten 2015:

– Det vi fick höra från Migrationsverket var att det skulle bli en "omsättning". De sa: "Ni kommer inte att se de här människorna, kommunen kommer inte beröras".

Det blev ingen omsättning.

Det blev dyra upphandlingar av lokaler.

Det blev en jakt på familjehem åt 100 ensamkommande unga som skulle lösas "som på en fingerknäppning". 

Det blev socialsekreterare som sjukskrevs, en efter en.

Inför valet 2014 var årsmedelinkomsten i Ljusnarsberg 211 800 kronor, arbetslösheten låg på 10,1 procent och andelen med högskoleutbildning var 10,2 procent. Foto: MALIN ROOS

Hetsiga diskussioner i Ica-kön

I dag bor cirka 250 asylsökande kvar i Ljusnarsberg. Resten har flyttat, eller flyttats, till andra platser i Sverige. En del har avvisats. På grund det tidigare stora mottagandet har kommunen "nollats" under de senaste åren, inte tilldelats några nyanlända som fått uppehållstillstånd.

Kommunens starka kvinna har fått vänja sig vid att ta debatten med folk i Ica-kön och på gatan. 

– De finns de som skäller på mig. Det kan bli hetsiga diskussioner, det florerar rykten: "hur mycket ersättning får de egentligen, vi får ju knappt pensioner", berättar Ewa-Leena Johansson.

– Då är det bra att Google finns och att man snabbt kan ta fram fakta. De bästa samtalen är när det kommer fram folk som är småilskna och man kan berätta hur det ligger till. Nu håller vi på att avveckla och jag kan inte säga om vi gått plus eller minus, men vi har inte lagt kommuninvånarnas pengar på flyktingmottagning.

Det finns problem så det räcker ändå, kan man tycka.

Det florerar rykten: "hur mycket ersättning får de egentligen, vi får ju knappt pensioner"
Lärarförbundet har i flera gånger utsett Ljusnarsberg till Sveriges sämsta skolkommun. Flera skolor har fått lägga ner de senaste tio åren. Foto: LISA MATTISSON

Ljusnarsberg har utsetts till sämsta skolkommun

Lärarförbundet har i flera år utsett Ljusnarsberg till Sveriges sämsta skolkommun och när nyhetsmagasinet Fokus rankade kommunerna där det är bäst att bo, hamnade Ljusnarsberg i botten med motiveringen: "Ljusnarsberg har landets högsta skilsmässosiffror, höga ohälsotal, låga nettoförmögenheter och bland den högsta andelen alkoholrelaterade dödsfall i Sverige".

– Sådana där mätningar ser bara ett värde i pengar, inte livskvalitet, svarar Ewa-Leena Johansson. 

Men så var det då detta med SD.

En Chevrolet El Camino med matt svart lack parkerar utanför tingshuset, bakpå sitter ett klistermärke med budskapet "Löfven är inte MIN statsminister".

Det är väl bara att titta på hur det ser ut
Kommunbon Anders Henriksson har markerat sitt missnöje mot den sittande regeringen på sin bil. Foto: MALIN ROOS

Bilens ägare, 42-årige stålarbetaren Anders Henriksson, ger en kortfattad förklaring till varför Sverigedemokraterna är så stora i Ljusnarsberg:

– Det är väl bara att titta på hur det ser ut.

"Det kommer att straffa sig"

Pensionären Bo Jungmarker, 77, som också har valt att förtidsrösta är mer skeptisk till SD:s framgångar.

– Opp som en sol och ned som en pannkaka, vänta och se! En bred käft har de men det kommer att straffa sig.

Bo Jungmarker, 77, om valet: "Samhället i stort och säkerheten är viktigast, det har det pratats för lite om. Man ska inte vara naiv och tro att allt är frid och fröjd". Foto: MALIN ROOS

I Ställdalen, den valkrets som kommunalrådet Ewa-Leena Johansson själv tillhör, röstade 36 procent på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet 2014. 

SD gick från två mandat till sex i kommunfullmäktige mot Socialdemokraternas nio.

– De gick till val på två saker: att avtalet som kommunen hade om den stora asylmottagningen skulle sägas upp – men det fanns inget sådant avtal. Det andra var att man skulle införa "guldkant" i äldreomsorgen. Vi har väntat i fyra år på att få veta hur "guldkanten" ser ut, men de har inte lyft frågan en enda gång.

Monica Rapp, 59, undersköterska i Ljusnarsberg om valet: "För mig är vården viktig, jag jobbar som undersköterska. Vi ska minska ner på personalen nu, det är inte bra". Foto: MALIN ROOS

"De säger ja till 99,9 procent av allt"

Ewa-Leena Johansson skakar på huvudet.

– 99,9 procent av allt vi lägger fram säger de ja till. De är största oppositionsparti, men vi har inte märkt någon opposition i någon fråga. De har poster överallt, men tyvärr är deltagandet på väldigt låg nivå.

Expressen har sökt Sverigedemokraternas förtroendevalda i Ljusnarsberg, de vi har kommit fram till har avböjt intervju. 

På riksplanet spekuleras i kaos efter valet. Hur det blir i Ljusnarsberg är lika oklart.

– Skulle det bli en valförlust så är det inte fel, för det är invånarna som sagt sitt. Isåfall har de större förtroende för de här andra personerna och då är det inte jag som ska sitta här och kämpa med Ljusnarsbergs frågor.

Du har tänkt tanken, att du kanske inte har kvar din plats på måndag?

– Ja ja, det är klart. Ingen politiker ska vara säker. Gillar man inte demokratins spelregler ska man inte vara politiker. Jag har inga problem med det, jag identifierar mig inte med den här rollen och klamrar mig inte fast.

– Men jag tar gardinerna med mig.

 

LÄS MER: Ilskan vid Vasaloppsspåret – mot EU, invandring och Annie Lööf

"Skulle det bli en valförlust så är det inte fel, för det är invånarna som har sagt sitt", säger Ewa-Leena Johansson. Foto: MALIN ROOS