Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Efter underskattningen – fler prickade rätt på SD

Peters Santesson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Vänsterpartiet överskattades och Socialdemokraterna underskattades.

Men fler opinionsinstitut prickade i år rätt på SD – som förra valet underskattades i många mätningar.

Bäst mätning jämfört med resultatet gjorde Demoskop.

– Det är glädjande och skönt att få ett kvitto på att metodförändringen har fallit väl ut, säger opinionschef Peter Santesson.

Det preliminära valresultatet har kommit och jämfört med de allra sista opinionsmätningarna lyckades Demoskop hittills pricka bäst, rapporterar Dagens Opinion.

– Nu får vi invänta det helt färdiga resultatet på onsdag, men än så länge ser det ut som att vi har haft den minsta avvikelsen och kommit närmast sammanlagt, säger Demoskops opinionschef Peter Santesson.

Efter förra valet fick flera mätinstitut utvärdera sina mätmetoder efter att ha överskattat Miljöpartiet och underskattat SD. Detta gällde också Demoskop, som börjat med en kombinerad metod av telefonintervjuer och webbenkäter. 

– Vi hade anledning att tro på metoden även om den inte var testad i skarpt läge. Det är glädjande och skönt att få ett kvitto på att metodförändringen har fallit väl ut, säger Santesson.

”Befogad kritik om att mäta SD”

Att mäta Sverigedemokraterna har tidigare varit svårt, men Demoskop ser ut att ha prickat väldigt nära resultatet. Enligt den sista mätningen skulle SD få 17,2 och resultatet ser nu ut att landa på 17,6. 

– Det har varit en helt befogad kritik kring vilken förmåga vi har haft att fånga Sverigedemokraterna, det har varit ett svårmätt parti. Men även SD-väljare förändras över tiden, och det är inte troligt att de alltid kommer att vara underskattade i samma grad. Vi har strävat efter att hitta en metod som ska hålla över tid och det verkar nu som att vi har kommit åt problemet, säger Peter Santesson.

Yougov och Sentio som endast gör webbmätningar men förra valet kom närmast SD:s resultat, överskattade partiet den här gången, med slutmätningar på 24,8 respektive 24 procent. 

LÄS MER: Därför underskattades SD i opinionsmätningarna – jätteskillnader i mätningarna

Den här gången blev det i stället Vänsterpartiet som överskattades i de flesta mätningarna med runt 9-10 procent, samtidigt som Socialdemokraterna underskattades något med 24-26 procent i slutmätningarna. Enligt preliminärt resultat får partierna 7,9 respektive 28,4 procent.

Demoskop prickade valresultatet bäst

Den genomsnittliga avvikelsen i slutmätningarna är också i genomsnitt högre i dag än tidigare, enligt Santesson som bland annat förklarar det med att folk har slutat att svara i telefon när undersökningsföretagen hör av sig:

– Även om vi har lyckats jämförelsevis bra har det blivit svårare att fånga opinionen. Det beror på flera saker, inte minst på att allmänheten börjar bli undersökningstrött.

Enligt Aftonbladet som använder sig av Inizio och mäter på ett lite annorlunda sätt var Demoskop delad etta med just Inizio. De hade båda en snittavvikelse på 0,9 procent per parti, enligt tidningen. 

LÄS MER: Jämn kamp mellan blocken – Löfven ökar i sista mätningen från Expressen/Demoskop

 

Demoskop och Expressen prickade bäst

Demoskops sista mätning / Preliminärt valresultat (Avvikelse)

 

Moderaterna: 17,9 / 19,8 (-1,9)

Centerpartiet: 8,2 / 8,6 (-0,4)

Liberalerna: 6,2 / 5,5 (0,7)

Kristdemokraterna: 6,0 / 6,4 (-0,4)

Socialdemokraterna: 26,5 / 28,4 (-1,9)

Vänsterpartiet: 9,8 / 7,9 (1,9)

Miljöpartiet: 5,3 / 4,3 (1,0)

Sverigedemokraterna: 17,2 / 17,6 (-0,4)

Feministiskt initiativ: 1,3 / 0,4 (0,9)

Övrigt: 1,5 / 1,0 (0,5)

 

Opinionsinstituten som prickade bäst

Summan av skillnader i absoluta tal:

 

Demoskop 8,6

Inizio 9,0

Ipsos 11,1

Novus 11,7

Sifo 12,8

Sentio 21,5

Yougov 21,7

 

Källa: Dagens Opinion

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!