Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter två val – nu byter SVT ut programledarparet

Pressbild på Hedenmo och Knutson från valåret 2014.
Sveriges television i Stockholm.
Foto: MICHAELA HASANOVIC
Camilla Kvartoft
Foto: MICHAELA HASANOVIC

Efter två val tillsammans – nu byter SVT ut programledarparet för partiledarutfrågningarna och slutdebatten i SVT.

I stället för Anna Hedenmo och Mats Knutson blir det nu Anders Holmberg och Camilla Kvartoft som ska göra det. 

– Det är dags att någon annan tar över med den nyfikenhet och entusiasm som krävs, säger Mats Knutson som gjort partiledarintervjuerna sedan 2006. 

SVT:s programledare Anna Hedenmo och inrikespolitiske kommentator Mats Knutson har i riksdagsvalet både 2010 och 2014 gjort de timslånga partiledarintervjuerna i SVT, samt den sista partiledardebatten – så kallade "slutdebatten" – inför riksdagsvalen. I år blir det i stället Anders Holmberg och Camilla Kvartoft som både gör utfrågningarna och slutdebatten, meddelar SVT.  

Anna Hedenmo och Mats Knutson kommer i stället att leda SVT:s valvaka.

– Jag tror alla är nöjda med detta och det är kul med variation. Det är väl tjatigt kanske att köra samma utfrågade hur många val som helst, säger Anna Hedenmo och fortsätter:

– Nu har vi gjort det där två gånger och det är ju mastigt med de här åtta heltimmarna och slutdebatten. Jag ska väl inte inbilla mig att valvakan är en dans på rosor heller, men nu får de yngre krafterna ta över (skratt).

Anders Holmberg och Camilla Kvartoft kommer nu att få göra partiledarintervjuerna.
Foto: Sven Lindwall

"Dags att någon annan tar över"

Mats Knutson har gjort partiledarutfrågningarna för SVT sedan 2006 (första gången tillsammans med Marianne Rundström, därefter med Anna Hedenmo) och nu blir det alltså det första valet på 12 år som han inte gör dessa. 

– Det känns ganska bra faktiskt. Jag har gjort det så många gånger att det är dags att någon annan tar över med den nyfikenhet och entusiasm som krävs för det. Dessutom är valvakan ett jättestort program, i raritet med Melodifestivalen, säger han. 

SVT: Inte så konstigt att de byter position

Eva Landahl är ansvarig för valet på SVT: 

– Anna och Mats kommer ju att göra kanske det tyngsta och kämpigaste uppdraget vi har, som är själva valvakan. Det kräver en enorm kompetens för att kunna göra. Det är inte så konstigt att de ibland byter position. Vi har ju ett antal programledare som har stor rutin av att jobba med tunga och svåra utfrågningar eller intervjuer och debatter. Det är bra att det är fler som klarar av att göra dessa typer av program.