Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter två rymningar: M vill skärpa reglerna för fotboja

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Kriminalvården kritiseras efter att två morddömda fångar rymt på två veckor.Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Två fångar dömda för mord har rymt på två veckor. Nu vill Moderaterna skärpa riktlinjerna för användningen av fotbojor vid permission.

– Det här säger något om att det svenska rättsväsendet inte riktigt tar det här på allvar – så vi måste göra något åt det här, säger partiledare Ulf Kristersson (M).

”Jag vet att Kriminalvården tar detta på högsta allvar”, skriver inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S) i ett sms.

Den 14 juli, vid en oplanerad kisspaus utanför Laxå, lyckades morddömde Kristofers Kastellanoss rymma från fångtransporten som han, tre kriminalvårdare och två andra fångar färdades i. Barfota och med handfängsel försvann han in i skogen – och är fortfarande på fri fot.

Under gårdagen, den 1 augusti, hände det igen. 32-årige Imad Alzuriey, även han dömd för knivmord, rymde från en bevakad permission i Stadsparken i Kalmar.

Polisen har ännu inte lyckats hitta honom.

 

LÄS MER: Imad Alzuriey rymde under bevakad permission

 

– Jag minns hur det var 2004 när vi hade en omfattande våg av rymningar. Där är vi inte än, men jag tycker att det är en väldigt dålig signal att två dömda mördare lyckas rymma på det här ganska banala sättet. Det är en sak om man har väpnade angrepp och fritagningshändelser, men det här är lite absurt – att två dömda mördare rätt enkelt bara kan avvika, säger partiledare Ulf Kristersson (M).

Inte förhandlingsbar risk

Sedan några år tillbaka är det lagligt att ha fotboja på fångar som är ute på permission och i fångtransporter. Ulf Kristersson vill att riktlinjerna skärps så att metoden ska användas oftare.

– Mitt intryck, det jag hör från de som jobbar med detta, är att fotboja används i väldigt liten utsträckning och det måste man ju kunna använda. Och använda sådana fotbojor som inte bara enkelt kan tas av, säger Kristersson.

– Hade man använt fotboja nu så hade ju människor som rymt kunnat fångas.

 

LÄS MER: Kristofers Kastellanoss rymde från tre kriminalvårdare 

 

Syftet med permission är att underlätta återanpassning till samhället och den aspekten är viktig enligt Ulf Kristersson, men det är inte förhandlingsbart att ta en rymningsrisk för den sakens skull.

– Det här ifrågasätter själva trovärdigheten i svensk kriminalvård – tar vi det här på tillräckligt stort allvar?, frågar sig Ulf Kristersson.

Ministern: ”Ser allvarligt på det som inträffat”

Inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S) kommenterar via sms:

”Jag ser allvarligt på det som inträffat. Jag vet att Kriminalvården tar detta på högsta allvar och att de nu utreder vad som skett för att förhindra att det upprepas”, skriver Morgan Johansson.

Inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S).Foto: HOSSEIN SALMAZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Han fortsätter:

”Avvikelser är mycket ovanliga, men när det sker måste man noggrant gå igenom rutiner och arbetssätt. Kriminalvården har inlett en utredning om detaljerna kring händelsen. Jag håller mig löpande underrättad om läget.”