Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter Pridehånet: Jimmie Åkesson vägrar att delta

Efter RFSL:s hån vägrar SD-ledaren Jimmie Åkesson att delta i nästa veckas HBTQ-debatt i Göteborg.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den tidigare V-toppen Tasso Stafilidis hävdar i dag att det i själva verket är Göteborgs Kulturkalas och inte West Pride som arrangerar valdebatten.
Foto: GT/Expressen Jan Wiriden

Efter RFSL:s hån vägrar SD-ledaren Jimmie Åkesson att delta i nästa veckas HBTQ-debatt i Göteborg. 

– Pride har blivit radikalvänster, säger partiets stabschef Mikael Eriksson.

– Varför skulle Jimmie Åkesson medverka när partiet i övrigt inte är välkommet?

När RFSL förra veckan arrangerade en partiledardebatt i Stockholm var samtliga partier utom Sverigedemokraterna inbjudna

På scen ersattes partiledaren Jimmie Åkesson av en uppblåsbar elefant – något som fick KD-ledaren Ebba Busch Thor att reagera:

– Hade vi vetat i förväg att inramningen skulle vara på det sätt det blev på scen så hade vi tackat nej.

I Göteborg har West Pride resonerat annorlunda. 

Expressen kan i dag berätta att organisationens ordförande Tasso Stafilidis, tidigare riksdagsledamot för Vänsterpartiet, i april i år bjöd in samtliga partiledare till en stor partiledardebatt med fokus på hbtq-frågor.

I inbjudan skrev Stafilidis: 

"Den 18 augusti ska West Pride arrangera en partiledardebatt under EuroPride i Göteborg med fokus på hbtq-frågor och vi vill därför bjuda in er alla partiledare, från partier representerade i riksdagen och EU-parlamentet."

Jimmie Åkesson är välkommen – men inte partikamraterna

Men det är bara partiledaren som är välkommen – inte hans partikamrater. 

Expressen kunde tidigare i dag berätta att West Pride nekat Sverigedemokraterna en utställningsplats under festivalen. 

Jimmie Åkessons stabschef Mikael Eriksson förklarar beslutet att inte delta på partiledardebatten som arrangeras av West Pride. 

– Varför skulle Jimmie Åkesson medverka när partiet i övrigt inte är välkommet? Om SD hade fått medverka på samma villkor som alla andra, hade man i alla fall kunnat ta en ny diskussion. Men arrangörerna har varit väldigt tydliga med att Pride inte är ett evenemang för alla.

Förra veckans partiledardebatt i Stockholm.
Foto: TT

Samtidigt nämner han RFSL:s hån mot SD-ledaren under förra veckans partiledardebatt i Stockholm. 

– Mot bakgrund av förra partiledardebatten i Stockholm, är det heller inget evenemang som direkt lockar till deltagande. Debattledarna i Stockholm hånade honom med en uppblåst plastelefant och kallade oss homofober. Sånt beteende är bara elakt och oförskämt.

– Pride har blivit radikalvänster och lyckligtvis är det långt ifrån alla hbt-personer som identifierar sig med denna rörelse.

Verksamhetsansvarig: ”Inget parti exkluderas”

Den tidigare V-toppen Tasso Stafilidis hävdar i dag att det i själva verket är Göteborgs Kulturkalas och inte West Pride som arrangerar valdebatten. Vid sidan av uppdraget som ordförande för West Pride är han nämligen också verksamhetsansvarig för Göteborgs Kulturkalas. 

"Det är Kulturkalaset som arrangerar alla valdebatter och det du behöver veta är att Kulturkalaset inte exkluderar något politiskt parti utan har bjudit in  alla som finns representerade i kommunfullmäktige, region, riksdag och EU-parlament", skriver han i ett sms, och fortsätter:

"Gällande RFSL och Sthlm så har jag ingen annan kommentar som Kulturkalaset mer än att vi inte jobbar med samma metoder som RFSL. Här bjuder vi in alla."

LÄS MER: Följ valresultat 2018 Live! 

LÄS MER: Missa inget från valet 2018 

LÄS MER: Valkompassen – för dig som är osäker på valet 2018