Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ulf Kristersson ger upp försöken att bilda regering

Ulf Kristersson under söndagens presskonferens.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson anländer itll söndagens möte med talmannen.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Kristersson har sökt stöd för två regeringsalternativ – men inte lyckats.Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Jimmie Åkesson kommenterade senaste dagarnas utveckling i Expressen TV på söndagen.Foto: OLLE SPORRONG
Riksdagens förste talman Andreas Norlén gav Kristersson att sondera förutsättningarna för att kunna bilda en M-ledd regering.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Stefan Löfven kan få chansen att sondera efter måndagens talmansrunda.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Ulf Kristersson har avslutat mötet med talman Andreas Norlén – och nu kommer hans besked.  

Han kastar in handduken. 

– Jag har meddelat talmannen att det saknas förutsättningar för alla dessa alternativ, säger han. 

Jimmie Åkesson kräver nu att riksdagen får rösta om en statsministerkandidat och flaggar för nyval:

– Som det ser ut nu är det där vi hamnar. Jag har svårt att se vilka knutar man ska kunna lösa upp om man fortsätter i samma spår, säger SD-ledaren till Expressen TV.

Två försök att hitta stöd för en M-ledd regering har gått i stöpet – Annie Lööf och Jan Björklund vägrade ställa upp på Moderatledarens ultimatum.  

Ulf Kristersson har nu meddelat riksdagens talman Andreas Norlén att han ger upp försöken att bilda regering. 

 

Ulf Kristersson: "Saknar förutsättningar"

Detta efter att han bockat av alternativ efter alternativ och fått nobben både av Socialdemokraterna, som inte vill ge sitt stöd, och allianskollegerna i Centerpartiet och Liberalerna, som inte vill sitta i en regering som saknar stöd över blockgränserna. 

– Jag har meddelat talmannen att det saknas förutsättningar för alla dessa alternativ, säger han under presskonferensen i riksdagshuset.  

Trots turbulensen och allianskollegernas tre extrainkallade presskonferenser hävdar han att stämningen under allianssamtalen är god. 

– Vi skiljs alltid åt som vänner, säger han. 

Talman Andreas Norlén meddelar under sin presskonferens att han nu kommer kalla de sju andra partiledarna till en samtalsrunda under måndagen. 

– Jag kommer att ställa frågan vem de nu anser rimligen borde ha förutsättningarna för att få uppdraget att bilda ny regering, säger han.

Motstridiga uppgifter om Facebook-inlägg

Ulf Kristersson kallade under lördagen till ett extrainsatt möte med riksdagens talman Andreas Norlén, efter helgens besked från allianskollegerna i Centerpartiet och Liberalerna: att de ratar hans regeringsförslag som han publicerade på Facebook under fredagen. 

 

Ett Facebook-inlägg som han, i strid med Jan Björklunds uppgifter, hävdar att samtliga allianskamrater fick se i förväg. 

– Jag valde att publicera förslagen offentligt eftersom jag ville vara transparent. Det skedde i samråd med mina allianskolleger som fick se hela texten i förväg, säger Ulf Kristersson. 

På pressträffen får han frågan om varför Jan Björklund verkar vara så uppenbart irriterad över Facebook-inlägget. 

– Det vet jag inte och det förstår jag inte. Jag var noga med att de skulle få se det i förväg. 

Jan Björklunds pressekreterare Adam Alfredsson meddelar att partiledaren under lördagen sa vad han hade att säga om Facebook-inlägget.  

 

Beklagar att Sverige går miste om ny regering

Ulf Kristersson beklagar situationen. 

– Jag respekterar självklart de överväganden som de olika partierna gör, men beklagar att Sverige nu går miste om en regering som hade kunnat genomföra alliansens politik, säger Ulf Kristersson om C:s och L:s besked att inte stötta en M+KD-regering. 

Stefan Löfven vill inte ge några kommentarer. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna avböjer att kommentera läget. 

Jimmie Åkesson tänker föreslå Stefan Löfven

Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson, ger i Expressen TV besked om vad han kommer att säga till talman Andreas Norlén under måndagen. 

– Jag kommer säga till talmannen att det rimliga är att Stefan Löfven får sonderingsuppdraget, säger SD-ledaren som dock kommer föreslå att S-ledaren bara får en vecka på sig, eftersom förutsättningarna för Löfven att bilda regering redan är mer eller mindre kända. 

Jimmie Åkesson vill att talmannen prövar en statsministerkandidat i riksdagen: 

– Vi kan inte sondera i fyra år, säger han i Expressen TV.

Jimmie Åkesson tror på nyval. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL /IBL IBL BILDBYRÅ

Han bjuder nu in de övriga partiledarna till diskussioner, men säger även att ett nyval verkar allt mer oundvikligt. 

– Som det ser ut nu är det där vi hamnar. Jag har svårt att se vilka knutar man ska kunna lösa upp om man fortsätter i samma spår. 

Jonas Sjöstedt: "Kristersson har kraschat i kaklet"

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt säger efter söndagens besked att detta i praktiken innebär att alliansen har spruckit. 

– Nu har Kristersson kraschat i kaklet i dag. Han kan inte bilda regering och i praktiken har alliansen spruckit, och i morgon kommer jag träffa talmannen 11:15, då kommer jag att föreslå att Stefan Löfven får i uppdrag så snart som möjligt får sondera för att bilda regering. 

Fick uppdrag att sondera – nobbas av C och L

Det var för knappt två veckor sedan som Kristersson fick i uppdrag av talman Norlén att sondera förutsättningarna för att kunna bilda en regering. Efter att först ha sökt stöd hos Socialdemokraterna för att bilda en alliansregering, ville man efter att detta misslyckats i stället söka stöd för en regering med enbart Moderaterna och Kristdemokraterna. 

På fredagen publicerade han ett uppmärksammat Facebook-inlägg – där han bland annat lanserade det så kallade 3-2-1-förslaget. En Moderatledd regering med tre, två, eller ett annat alliansparti. 

Kristerssons ultimatum till Lööf och Björklund

Hans ultimatum till allianskollegerna: de fick helgen på sig att tänka över sina positioner. 

Men redan på lördagen kom beskedet från C och L: eftersom en sådan regering skulle behöva aktivt stöd från Sverigedemokraterna, vill man inte släppa igenom den. 

 "Det beklagar jag", skriver Kristersson i ett pressmeddelande och fortsätter: 

"Jag anser att det är en skyldighet mot väljarna att fullt ut försöka genomföra vår politik. Och genom att sondera och slutligen föreslå ett antal realistiska och genomförbara regeringsalternativ, förankrade i alliansen och i alliansens politik, har jag gjort just detta."

Kristdemokraternas ledare Ebba Bush Thor ställde sig dock positiv till Kristerssons förslag och berättade under en presskonferens att hon var "ledsen och besviken" över beskeden från Lööf och Björklund.