Kristerssons svar om ”anti-SD-klausulen”

Ulf Kristersson (M).
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven (S) på väg till riksdagens talmannen för att återrapportera om hur arbetet med regeringsbildningen fortgår.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven och Andreas Norlén.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter informella samtal under helgerna blir det nu skarpt läge i regeringsförhandlingarna när talmannen bjuder in statsministerkandidaterna till samtal.

Efter mötet med talmannen förklarade Stefan Löfven att han ”hoppas det ska leda hela vägen fram” och avslöjade vilka partier han för samtal med just nu.

Ulf Kristersson uppgav att hans känsla inför mötet var "utmärkt" och uppgav efteråt att det pågår "intensiva samtal" mellan de fyra allianspartierna.

Stefan Löfven gick efter sammanträdet med övergångsregeringen på torsdagsmorgonen till talman Andreas Norlén för att berätta om resultaten av de samtal som han haft med andra partiledare under jul- och nyårsledigheten.

Löfvens besked om partierna som nu samtalar

På en pressträff i riksdagen efter mötet uttryckte Löfven en förhoppning om att regeringsfrågan nu ska lösas och konstaterade också att det pågår "konstruktiva samtal".

– Vi måste komma i mål, säger Löfven på pressträffen.

– Jag förstår att det också på "den andra kanten" pågår en liknande process. Men vi kan inte göra annat nu än att så snabbt som möjligt komma i mål för att Sverige ska få en handlingskraftig regering.

Löfvens pressträff efter mötet hos talmannen
Foto: NAINA HELEN JÅMA/TT

Han uppger efter mötet att samtalen som han är delaktig sker mellan samma "fyra partier" som före helgerna, det vill säga S, MP, C och L.

Löfven: "Kort om tid"

På fråga om det finns ett färdigt förslag som Centern och Liberalerna kan ta ställning till svarade Löfven avvärjande att "samtal pågår".

– Exakt vart vi befinner oss i den processen vill jag inte uttala mig om men vi har naturligtvis kort om tid, säger Löfven.

Moderatledaren Ulf Kristersson kom till talmannen efter Löfven vid 10.30 och på sin promenad till talmannen var han på gott humör och uttryckte att hans känsla inför mötet var utmärkt.

– Jag tycker att det ser bra ut, säger Kristersson.

Efter mötet hos talmannen uppgav han att de fyra allianspartierna M, KD, C och L har haft intensiva samtal under helgerna.

– De är inte avslutade, säger han.

– Jag har sagt till talmannen att jag står till fortsatt förfogande som statsministerkandidat.

– Jag tror att vi behöver en borgerlig regering och jag tror att en borgerlig regering är bäst på att med engagemang och kraft driva en borgerlig politik jämfört med en socialdemokratisk som tvingas till eftergifter.

Jimmie Åkesson (SD).
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Kristersson ville inte svara på frågan om det inom alliansen pågår ett arbete för att ta fram en "anti-SD-klausul".

– Jag kan bekräfta att samtalen både handlat om den politiska inriktningen för en regering som jag vill leda men också om formerna för en sådan regerings parlamentariska arbete. Jag vill inte säga mer om detaljerna om det.

Löfven och Ulf Kristersson fick den 19 december uppdrag av talman Andreas Norlén att föra samtal med andra partiledare för att lösa regeringsfrågan. Två informella avstämningar med talmannen har ägt rum under helgerna.

Kristersson tas emot av talman Andreas Norlén.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Hemliga samtal i helgerna

Samtalen har skett i det fördolda och mycket litet är känt. Tidigare i veckan kom uppgifter om att allianspartierna jobbade på ett dokument som skulle garantera C och L att SD inte får inflytande.

Samtidigt har flera centerpartister och liberaler öppet gått ut och sagt att partierna ska stödja Löfven men inom L har också flera riksdagsledamöter aviserat att de tänker stödja Kristersson som statsminister.

Kan bli ny statsministeromröstning 23 januari

Hotet som ligger på bordet är en tydlig tidtabell med en tredje statsministeromröstning på onsdag nästa vecka. Dessförinnan ska det vara en talmansrunda med de andra partiledarna på måndag.

Om statsministern som föreslås i onsdagens omröstning röstas ned blir det, enligt talmannen, en fjärde statsministeromröstning onsdagen efter, den 23 januari.

Om det blir ett nytt nederlag för statsministerkandidaten  i den fjärde statsministeromröstningen blir det nyval, eller extra val som det heter formellt, senast den 21 april.

Statsminister Stefan Löfven (S) och riksdagens talman Andreas Norlén (M) på talmannens kontor i riksdagen.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN