Stefan Löfven och migrationsminister Heléne Fritzon presenterar Socialdemokraternas nya inriktning för migrationspolitiken den 4 maj. Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven och migrationsminister Heléne Fritzon presenterar Socialdemokraternas nya inriktning för migrationspolitiken den 4 maj. Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter avhoppen: ”S måste rensa upp bland aktivister”

Publicerad

Sprickan inom Socialdemokraterna efter den stramare migrationspolitiken fortsätter att växa. Flera personer i partiet sätter nu ner foten mot de företrädare som lämnat eller överväger att lämna partiet.

"De som lämnar har nog aldrig varit socialdemokrater", skriver en företrädare i en webbundersökning som Expressen skickat ut till folkvalda socialdemokrater. 

Över 900 folkvalda socialdemokrater har valt att med egna ord beskriva situationen i partiet efter att Stefan Löfven meddelat att partiet nu vill föra en mer stram migrationspolitik än tidigare. Bland kommentarerna blir det tydligt hur frågan splittrar partiet och att det inte bara finns de som är upprörda över den förändrade politiken, utan också de som är starkt kritiska till de partikolleger som nu lämnat eller överväger att lämna partiet i protest. 

"S måste rensa upp bland aktivister i partiet som har egna agendor", skriver en företrädare, som utvecklar det: 

– S har blivit för polariserat och det ställer till problem när man ska ta viktiga beslut. Migrationsfrågan är bara ett exempel.  

"De som lämnar har nog aldrig varit socialdemokrater", skriver en annan.   

"Om någon överväger att lämna sitt parti för en enda frågas skull, är det ingen större förlust för den representativa demokratin", skriver ytterligare en, som utvecklar resonemanget: 

– Jag tycker att det sätter fingret på det här enfrågesamhället vi är i nu. Att man lämnar partiet för en enda fråga. Är jag inte nöjd med den politik mitt parti för försöker jag ju i stället påverka det på ett demokratiskt sätt, internt. 

Känner sig överkörda av Stefan Löfven

Samtidigt menar många av de som är kritiska till den stramare migrationspolitiken att det inte bara är den de är kritiska mot, utan att de känner sig överkörda av partiledaren Stefan Löfven. Vissa av de interna kritikerna menar till och med att det är just det som är det värsta, och alltså inte förändringen av migrationspolitiken. 

"Det som bekymrar mig mest är snarare den attityd partiledningen har tagit till många medlemmars missnöje. Varje sidoförbund inom Socialdemokraterna har sagt nej till den nya migrationspolitiken, ändå säger partiledare Stefan Löfven att partiet är helt överens i den här frågan till Ekot. Vad vi behöver är en ärlig, öppen debatt om det här", skriver en S-företrädare. 

Magdalena Andersson, Stefan Löfven och Ylva Johansson.

"Det här genomsyrar Socialdemokraterna i nuläget – direktiv uppifrån som skall följas, det vill säga ett icke demokratiskt parti. Yttrandeförbud i fullmäktige, vad blir nästa steg"?, skriver en annan. 

"Partiledningen måste lämna", skriver en tredje.  

Forskarna: Taktiken ger inte fler väljare

På torsdagen publicerade Dagens Arena en essä skriven av tre forskare: Kirsti Jylhä, Jens Rydgren och Pontus Strimling. I den konstaterar de att S möjlighet till att få flera väljare – särskilt när det kommer att få tillbaka väljare från SD – är ytterst liten genom den nya migrationspolitiken, som de i essän kallar för "valstrategi". Däremot är riskerna desto större med denna nya strategi, konstaterar de.

 "Den riskerar att så splittring inom partiorganisationen och alienera partiaktivister, vilket vi i viss utsträckning redan har sett tecken på", skriver de. 

Kommentarer från S-företrädare i urval, positiva falangen:

"Alla förändringar är inte dåliga".

"Glad att Socialdemokraterna tagit sitt förnuft till fånga"

"Ett politiskt parti måste förändra sig när man märker att de inte fungerar. Så inget konstigt i detta"

"Stefan Löfven röjer upp efter Reinfeldt".

"Vi Socialdemokrater har en bra migrationspolitik. Den är tuff men nödvändig". 

"Hoppas att statsministern står fast vid den nya linjen. Vi behöver tid att ta hand om de som redan kommit".

"Den nya s-politiken kommer att locka många nya väljare". 

"Behövlig. För sent implementerad".

"Den är bra och ett steg i rätt riktning. Troligen behövs ytterligare anpassning för att Sverige ska ha likvärdiga regler som resten av EU". 

 

Kommentarer från S-företrädare i urval, kritiska falangen:

"S kommer göra ett katastrofval. Dessvärre kommer SD göra sitt bästa val hitintills". 

"Förödande anpassning som ökar främlingshatet i Sverige".

"Snälla ledande S-politiker – gå tillbaka till den värdegrund som en gång gjorde att mitt parti blev Socialdemokraterna". 

"Vi i Socialdemokraterna vinner inga val med SD:s och moderaternas politik.

Känner inte igen mitt parti. Saknas ledarskap". 

"S måste backa på förslaget och lyssna på medlemmarna och kongressbeslutet"

"Att vara human är viktigare än populism och regeringsmakt"

"Den har gått alldeles för långt, blivit alldeles för restriktiv". 

"Vedervärdig. Var försvann solidariteten, jämlikheten och broderskap?"

"Idiotiskt att närma sig SD politiskt, det stärker bara SD och får folk att fly från S"

 

Splittringen inom S – detta har hänt

4 maj: Stefan Löfven håller en presskonferens tillsammans med Heléne Fritzon. På presskonferensen meddelar de bland annat att antalet asylsökande bli färre.

4 maj: Riksdagsledamoten Sara Karlsson meddelar att hon lämnar sitt uppdrag med anledning av beskedet. 

6 maj: Efter Stefan Löfvens besked om en stramare migrationspolitik föreslår M-ledaren – mitt under partiledardebatten i "Agenda" – att de tillsammans bör få till en bred migrationsuppgörelse. Detta eftersom de nu står närmre varandra i migrationspolitiken. 

8 maj: Socialdemokraternas fem sidoförbund – ungdomsförbundet SSU, S-kvinnor, S-studenter, HBT-Socialdemokrater och Socialdemokrater för tro och solidaritet – går emot S-ledningen i frågan om familjeåterförening.

16 maj: 105 politiker överväger att lämna S, kunde Expressen rapportera. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag