Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter avhoppen: ”S måste rensa upp bland aktivister”

Stefan Löfven och migrationsminister Heléne Fritzon presenterar Socialdemokraternas nya inriktning för migrationspolitiken den 4 maj.Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sprickan inom Socialdemokraterna efter den stramare migrationspolitiken fortsätter att växa. Flera personer i partiet sätter nu ner foten mot de företrädare som lämnat eller överväger att lämna partiet.

"De som lämnar har nog aldrig varit socialdemokrater", skriver en företrädare i en webbundersökning som Expressen skickat ut till folkvalda socialdemokrater. 

Över 900 folkvalda socialdemokrater har valt att med egna ord beskriva situationen i partiet efter att Stefan Löfven meddelat att partiet nu vill föra en mer stram migrationspolitik än tidigare. Bland kommentarerna blir det tydligt hur frågan splittrar partiet och att det inte bara finns de som är upprörda över den förändrade politiken, utan också de som är starkt kritiska till de partikolleger som nu lämnat eller överväger att lämna partiet i protest. 

"S måste rensa upp bland aktivister i partiet som har egna agendor", skriver en företrädare, som utvecklar det: 

– S har blivit för polariserat och det ställer till problem när man ska ta viktiga beslut. Migrationsfrågan är bara ett exempel.  

"De som lämnar har nog aldrig varit socialdemokrater", skriver en annan.   

"Om någon överväger att lämna sitt parti för en enda frågas skull, är det ingen större förlust för den representativa demokratin", skriver ytterligare en, som utvecklar resonemanget: 

– Jag tycker att det sätter fingret på det här enfrågesamhället vi är i nu. Att man lämnar partiet för en enda fråga. Är jag inte nöjd med den politik mitt parti för försöker jag ju i stället påverka det på ett demokratiskt sätt, internt. 

Känner sig överkörda av Stefan Löfven

Samtidigt menar många av de som är kritiska till den stramare migrationspolitiken att det inte bara är den de är kritiska mot, utan att de känner sig överkörda av partiledaren Stefan Löfven. Vissa av de interna kritikerna menar till och med att det är just det som är det värsta, och alltså inte förändringen av migrationspolitiken. 

"Det som bekymrar mig mest är snarare den attityd partiledningen har tagit till många medlemmars missnöje. Varje sidoförbund inom Socialdemokraterna har sagt nej till den nya migrationspolitiken, ändå säger partiledare Stefan Löfven att partiet är helt överens i den här frågan till Ekot. Vad vi behöver är en ärlig, öppen debatt om det här", skriver en S-företrädare. 

Magdalena Andersson, Stefan Löfven och Ylva Johansson.

"Det här genomsyrar Socialdemokraterna i nuläget – direktiv uppifrån som skall följas, det vill säga ett icke demokratiskt parti. Yttrandeförbud i fullmäktige, vad blir nästa steg"?, skriver en annan. 

"Partiledningen måste lämna", skriver en tredje.  

Forskarna: Taktiken ger inte fler väljare

På torsdagen publicerade Dagens Arena en essä skriven av tre forskare: Kirsti Jylhä, Jens Rydgren och Pontus Strimling. I den konstaterar de att S möjlighet till att få flera väljare – särskilt när det kommer att få tillbaka väljare från SD – är ytterst liten genom den nya migrationspolitiken, som de i essän kallar för "valstrategi". Däremot är riskerna desto större med denna nya strategi, konstaterar de.

 "Den riskerar att så splittring inom partiorganisationen och alienera partiaktivister, vilket vi i viss utsträckning redan har sett tecken på", skriver de. 

Kommentarer från S-företrädare i urval, positiva falangen:

"Alla förändringar är inte dåliga".

"Glad att Socialdemokraterna tagit sitt förnuft till fånga"

"Ett politiskt parti måste förändra sig när man märker att de inte fungerar. Så inget konstigt i detta"

"Stefan Löfven röjer upp efter Reinfeldt".

"Vi Socialdemokrater har en bra migrationspolitik. Den är tuff men nödvändig". 

"Hoppas att statsministern står fast vid den nya linjen. Vi behöver tid att ta hand om de som redan kommit".

"Den nya s-politiken kommer att locka många nya väljare". 

"Behövlig. För sent implementerad".

"Den är bra och ett steg i rätt riktning. Troligen behövs ytterligare anpassning för att Sverige ska ha likvärdiga regler som resten av EU". 

 

Kommentarer från S-företrädare i urval, kritiska falangen:

"S kommer göra ett katastrofval. Dessvärre kommer SD göra sitt bästa val hitintills". 

"Förödande anpassning som ökar främlingshatet i Sverige".

"Snälla ledande S-politiker – gå tillbaka till den värdegrund som en gång gjorde att mitt parti blev Socialdemokraterna". 

"Vi i Socialdemokraterna vinner inga val med SD:s och moderaternas politik.

Känner inte igen mitt parti. Saknas ledarskap". 

"S måste backa på förslaget och lyssna på medlemmarna och kongressbeslutet"

"Att vara human är viktigare än populism och regeringsmakt"

"Den har gått alldeles för långt, blivit alldeles för restriktiv". 

"Vedervärdig. Var försvann solidariteten, jämlikheten och broderskap?"

"Idiotiskt att närma sig SD politiskt, det stärker bara SD och får folk att fly från S"

 

Splittringen inom S – detta har hänt

4 maj: Stefan Löfven håller en presskonferens tillsammans med Heléne Fritzon. På presskonferensen meddelar de bland annat att antalet asylsökande bli färre.

4 maj: Riksdagsledamoten Sara Karlsson meddelar att hon lämnar sitt uppdrag med anledning av beskedet. 

6 maj: Efter Stefan Löfvens besked om en stramare migrationspolitik föreslår M-ledaren – mitt under partiledardebatten i "Agenda" – att de tillsammans bör få till en bred migrationsuppgörelse. Detta eftersom de nu står närmre varandra i migrationspolitiken. 

8 maj: Socialdemokraternas fem sidoförbund – ungdomsförbundet SSU, S-kvinnor, S-studenter, HBT-Socialdemokrater och Socialdemokrater för tro och solidaritet – går emot S-ledningen i frågan om familjeåterförening.

16 maj: 105 politiker överväger att lämna S, kunde Expressen rapportera.