Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter 84 år – S förlorar makten i Norrbotten

Stefan Löfven.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Hemsidan för Norrbotten Sjukvårdsparti.

Socialdemokraterna har styrt landstinget i Norrbotten sedan 1934.

Men efter 84 år ser det nu ut att bli maktskifte – där det regionala partiet Norrbotten Sjukvårdsparti är störst, rapporterar DN.

Långa avstånd, ett nerlagt BB och en debatt om bristande samhällsservice. Sjukvårdsfrågan har splittrat Norrbotten – och för första gången på 84 år ser det ut att bli ett maktskifte i landstingen. 

Flest röster ser nu ut att gå till uppstickaren Norrbotten Sjukvårdsparti med 34,9 procent av rösterna, mot Socialdemokraternas 29,7. Enligt DN ska Sjukvårdspartiet förhandla med C och M på måndagseftermiddagen och kan tillsammans få egen majoritet.

I Kiruna där det är långa avstånd till sjukhus fick Sjukvårdspartiet hela 70 procent i landstingsvalet, samtidigt som S backade 2,5 procentenheter.

– Ett ganska tydligt mönster från regionvalet och de flesta kommuner är att Socialdemokraterna backar ganska kraftigt, säger Simon Matti, professor i statsvetenskap vid Luleå Tekniska Universitet, till DN.

Socialdemokraterna förlorar makten i Norrbotten

Men i riksdagsvalet har Socialdemokraterna inte backat lika mycket. Norrbotten är fortfarande det starkaste S-länet med 41,9 av rösterna.

Stämningen var dämpat på valvakan i natt, enligt DN.

– Det är lite blandade känslor. Vi gör det bästa valresultatet i hela landet men vi tappar lite mer än i riket. Vi har en högre fallhöjd eftersom vi legat så högt, säger riksdagsledamoten Fredrik Lundh Sammeli, ordförande för Socialdemokraterna i Norrbotten, till tidningen.

Nedläggningen av BB Sollefteå har också påverkat S i Stefan Löfvens hemtrakter runt Västernorrland, där partiet ser ut att tappa 12,7 procentenheter i landstingsvalet.