Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ebba Busch Thors superspurt inför valet

Förtroendet för KD-ledaren Ebba Busch Thor stiger kraftigt. Foto: HANNA FRANZÉN / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch Thor går från ett stort förtroende bland 17 procent i undersökningen för tre veckor sedan till 27 procent nu. Foto: ANNA HÅLLAMS / TT NYHETSBYRÅN

En ny Expressen/Demoskop visar att Ebba Busch Thors förtroendekapital ökat kraftigt på tre veckor och gått fram med tio procentenheter.

– Jag tycker självklart att det är roligt och tror att det är ett resultat av att vi får prata om vår politik och att människor märker att vi ser den svåra kris som svensk sjukvård befinner sig i, konstaterar KD-ledaren.

Den nya mätningen av partiledarförtroendet visar också att Jonas Sjöstedt stärker greppet om andraplatsen bakom Ulf Kristersson och utökar avståndet till Stefan Löfven.

Demoskops nya mätning av partiledarförtroendet är dyster läsning för Jimmie Åkesson (SD) och Stefan Löfven (S). Alla andra partiledare går framåt i mätningen av hur stor andel av väljarna som har ganska eller mycket stort förtroende för dem.

– Jimmie Åkessons form ser lite dalande ut här i slutet av valrörelsen. Åkesson och partiet har fått en hel del negativ uppmärksamhet nu när valrörelsen blivit mer intensiv. Möjligen kan det ha påverkat lite, men erfarenheten är att stödet för SD och Åkesson tenderar att vara ganska opåverkade av mediestormar, säger Demoskops analyschef Peter Santesson.

Ebba Busch Thor har dubblat förtroendekapitalet

Åkesson nådde sin toppnotering i juni med 30 procent men har nu backat till 25 procent. Han har därmed passerats av Ebba Busch Thor (KD) som enligt alla mätningar ser ut att ha gjort den bästa valrörelsen.

– Man kan se det som en signal om att KD har förutsättningar att kunna göra en stark avslutning på valrörelsen. Nu tar hon sig förbi Jimmie Åkesson i förtroendeligan, vilket vi aldrig sett tidigare, säger Peter Santesson.

Ebba Busch Thor går från ett stort förtroende bland 17 procent i undersökningen för tre veckor sedan till 27 procent nu. I mars hade hon bottenkänning i Demoskops förtroendemätning med bara 14 procents förtroende.

– Busch Thor har haft stor energi i  de senaste debatterna och kan vara på väg att göra en valspurt som liknar den Annie Lööf gjorde för Centerpartiet under förra valet.

– Att hennes förtroende ökar så snabbt pekar på att KD:s uppgång i opinionen handlar om någonting mer än stödröster. Just nu ser Busch Thor och partiet ut att ha hittat ett tonläge som träffar mer rätt än de gjort förut.

Jan Björklund rycker ifrån Åkesson

Hon har därmed både Åkesson och Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin bakom sig i förtroendeligan. MP-språkrören ligger fast i botten med 19 procents stöd var.

Även Jan Björklund (L) har fått ett lyft i slutet av valrörelsen. Liberalerna ökade kraftigt i senaste Expressen/Demoskop och nu ökar Björklund med fyra procentenheter. Det innebär att han från att ha haft lika stort förtroende som Åkesson nu har ett gap ned till SD-ledaren på sju procentenheter.

För både Björklund och Busch Thor är det rekordnoteringar i Demoskopmätningarna som pågått sedan februari 2016.

– För Liberalerna kommer Björklund förtroendeuppgång som en efterlängtad energisignal efter att ha haft en sakta dalande trend under det senaste dryga året, säger Peter Santesson.

– Man kan misstänka att profileringen i skattefrågan gynnat dem. Men Björklund är också en väldigt erfaren och rätt gedigen debattör.

Peter Santesson, Demoskop. Foto: SVEN LINDWALL

Även Jonas Sjöstedt (V) når en ny rekordnivå och ligger nu bara en procentenhet bakom ledaren Ulf Kristersson (M). Sjöstedt utökar också avståndet till statsminister Stefan Löfven som ligger på tredjeplats i mätningen.

Jämfört med valet 2014 ligger de två statsministerkandidaterna Löfven och Kristersson ungefär tio procentenheter lägre än Reinfeldt och Löfven gjorde vid motsvarande tidpunkt.

Expressen/Demoskops mätning av partiledarförtroende

Andel som har ganska/mycket stort förtroende för respektive partiledare

 

Ulf Kristersson (M): 40 % (+1)

Jonas Sjöstedt (V): 39 % (+2)

Stefan Löfven (S): 36 % (0)

Annie Lööf (C): 35 % (+1)

Jan Björklund (L): 32 % (+4)

Ebba Busch Thor (KD): 27 % (+10) 

Jimmie Åkesson (SD): 25 % (-3)

Gustav Fridolin (MP): 19 % (+3)

Isabella Lövin (MP): 19 % (+1)

 

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten.

Fråga: ”Hur stort förtroende har du för…?”

Undersökningsperiod: 27 augusti – 3 september 2018

Metod och urval: Demoskops slumpmässigt telefonrekryterade webbpanel.

Antal genomförda intervjuer: 1 010 intervjuer.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder och parti i senaste val.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.

 

DN/Ipsos 3/9

S: 26,5

V: 10,7

MP: 5,0

 

M: 16,9

L: 5,9

KD: 6,3

C: 9,6

 

SD: 16,3

Fotnot: DN/Ipsos har den 28 augusti till den 2 september intervjuat 1.874 röstberättigade väljare. DN redovisar inte stödet för "övriga partier".

 

SvD/Sifo 3/9

S: 25,6

V: 10,5

MP: 5,3

 

M: 16,8

L: 6,3

KD: 5,3

C: 9,0

 

SD: 18,1

 

Övriga: 3,0

Fotnot: 2 773 intervjuer genomförda den 28 augusti—2 september 2018

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!