Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ebba Busch Thors partiledarförtroende har tredubblats

Ebba Busch Thor fick bra betyg för sina insatser i valrörelsen - här i Expressen TV och Di TV:s partiledardebatt.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Ebba Busch Thor på KD:s valvaka.Foto: OLLE SPORRONG

Ebba Busch Thor har på sju månader tredubblat sitt förtroende och har rusat från botten upp till en andraplats bland partiledarna i Expressen/Demoskops oktobermätning av partiledarförtroende.

– Det är framför allt bland män som hon får höga siffror, säger Demoskops analyschef Peter Santesson.

– Jag tror att det hänger ihop med att vi upplevs som trygga i våra principer i den komplicerade parlamentariska situationen, säger KD-ledaren.

Ebba Busch Thor blev en av valets stora vinnare. Från att under våren ha varit närmast uträknad ledare för ett parti som gång på gång låg under riksdagsspärren fick hon goda betyg och tog stor plats i debatter och utfrågningar.

Under regeringsförhandlingarna har hon öppnat för att sitta i en regering med stöd från Sverigedemokraterna – och hamnat i öppen konflikt med Liberalernas partiledare Jan Björklund som hellre vill ha stöd av Socialdemokraterna.

Nu kommer en första mätning från Expressen/Demoskop av partiledarnas förtroende efter valet som visar att Ebba Busch Thor går framåt kraftigt – framför allt bland män.

– Bakgrunden är att M- och SD-väljare har fått ett allt större förtroende för henne. Många SD-väljare uppfattar förmodligen henne som den alliansledare som är mest öppen för en regeringsbildning som inkluderar ett SD-stöd, säger Peter Santesson.

LÄS MER: Ulf Kristersson: ”Jag känner mig frustrerad” 

KD-ledaren: "Ett väldigt fint kvitto"

I septembermätningen före valet hade 27 procent stort förtroende för KD-ledaren och även det var ett rejält språng uppåt, men nu har den siffran ökat till 42 procent.

Hennes förtroendekapital har ökat med 15 procentenheter den senaste månaden.

– Det är naturligtvis väldigt roligt att väljarnas förtroende för mig ökar. Det är ett väldigt fint kvitto på det hårda arbete som hela partiet lägger ner, säger Ebba Busch Thor.

Vad är din förklaring till att förtroendet ökar så kraftigt?

– Jag tror att många människor fick upp ögonen för oss i valrörelsen när vi äntligen fick tillfälle att berätta om vår politik. Men jag tror också att det hänger ihop med att vi upplevs som trygga i våra principer i den komplicerade parlamentariska situationen.

Ebba Busch Thor på väg till regeringsförhandlingar med alliansens partiledare i riksdagens Villa Bonnier.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Under de senaste sju månaderna har KD-ledaren gjort en uppryckning från botten av Expressen/Demoskops förtroendemätning. I mars hade bara 14 procent stort förtroende för henne och hon var i nivå med Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin som under det senaste året varit fast förankrade i botten.

LÄS MER: Talmannens plan för nya talmansrundan 

Ebba Busch Thor nära ta förstaplatsen från Kristersson

Faktum är att Ebba Busch Thor i oktobermätningen nu bara är en hårsmån – en procentenhet – från att vara den partiledare som har störst förtroende. I mätningen leder Ulf Kristersson fortfarande förtroendeligan och noteras för 43 procents stort förtroende.

Även Annie Lööf går framåt i mätningen och landar på tredje plats och det innebär att det bara är allianspartiledare på de tre pallplatserna i förtroendeligan. Björklund kommer på femte plats efter fyran Stefan Löfven.

– Jag konstaterar återigen att förtroendet är högt för alla alliansens partiledare, vilket förstås är väldigt glädjande, säger Ebba Busch Thor.

Annie Lööfs förtroende bland rödgröna väljare ökar

Annie Lööf har tillsammans med Björklund varit KD-ledarens motpol i regeringsförhandlingarna med en öppning mot S och avståndstagande från SD. Hennes förtroende har tidigare under året varit stillastående, men nu ökar hon med sex procentenheter.

Annie Lööf är en annan vinnare i den nya mätningen av partiledarförtroende - Sjöstedt backar.Foto: OLLE SPORRONG

– Nu stiger hennes förtroende inte minst bland rödgröna väljare, och Centerns hållningssätt i regeringsförhandlingarna är antagligen en central faktor där, säger Peter Santesson.

LÄS MER: K-G Bergström: Annie Lööf orsakar låsningar som få andra 

Jonas Sjöstedt har hamnat i "politisk skugga"

Mätningens förlorare är Jonas Sjöstedt och Gustav Fridolin som är de enda partiledare som backat i förtroende. Jonas Sjöstedt hade större förtroende än Stefan Löfven i mätningen före valet och var tvåa, men nu rasar han med fem procentenheter till en delad femteplats.

– Jonas Sjöstedt var en väldigt stark kampanjpolitiker under valrörelsen och satte ett personligt förtroenderekord precis före valet. Då gynnades han av synligheten i debatterna som passade honom väl. Efter valet är läget omvänt. Vänsterpartiet befinner sig i politisk skugga, säger Demoskops analyschef Peter Santesson.

Mätningen gjordes innan Ulf Kristersson gav upp sonderingarna att bilda ny regering.

Expressen/Demoskops mätning av partiledarförtroende

Procent ganska/mycket stort förtroende

 

Ulf Kristersson (M), 43%, +3

Ebba Busch Thor (KD), 42%, +15

Annie Lööf (C), 41%, +6

Stefan Löfven (S), 39%, +3

Jan Björklund (L), 34%, +2

Jonas Sjöstedt (V), 34%, -5

Jimmie Åkesson (SD), 27%, +2

Isabella Lövin (MP), 19%, +/-0

Gustav Fridolin (MP), 15%, -4

 

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten.

Fråga: ”Hur stort förtroende har du för…?”

Undersökningsperiod: 1-5 oktober 2018

Metod och urval: Demoskops slumpmässigt telefonrekryterade webbpanel.

Antal genomförda intervjuer: 1 070 intervjuer.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder och parti i senaste val.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.