Ebba Busch Thors kritik mot inslagen i Pridetåget

Ebba Busch Thor riktar kritik mot vissa delar av Pride-tåget.
Foto: HOSSEIN SALMAZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
För några år sedan valde Ebba Bush Thor, som första partiledare för Kristdemokraterna någonsin, att gå med i Pridetåget.
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

Ebba Busch Thor, KD, är kritisk mot de delar av Pridetåget som hon menar bidrar till en sexualisering av samhället, berättar hon i Kvartals Fredagsintervjun med Jörgen Huitfeldt.

– Det bidrar till att stigmatisera och säger att det har att göra med sex och inte sexuell läggning, säger partiledaren.

För några år sedan valde Ebba Busch Thor, som första partiledare för Kristdemokraterna någonsin, att gå med i Pridetåget. Men i  tidskriften Kvartals podd Fredagsintervjun berättar hon om varför det inte är ett självklart val att delta.

– Det går att rikta väldigt stark kritik mot delar av Pridetåget om detta är rätt sätt att göra på. Det bidrar till en sexualisering av samhället och det offentliga rummet som jag inte tycker är rätt eller riktig, säger hon i podden.

Det hon vänder sig mot är inslag som kinky-kvarter, sexlekar och S&M-delen.

– I stället för att säga men titta här jag är människa precis som dig som vill leva i frihet och älska vem jag vill så tror jag att det bidrar till att stigmatisera och säger att det har att göra med sex och inte sexuell läggning, säger hon. 

Ebba Busch Thor deltog i den RFSL-debatt dit SD inte var inbjudna – efteråt har hon riktat stark kritik mot debatten.
Foto: HOSSEIN SALMAZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Uppskattar ”Stolta föräldrar”

Anledningen till att hon ändå går med i paraden är att det ändå betyder så mycket för många att ha en fristad där de kan vara sig själva utan att bli dömda – även om det kanske inte är i S&M-delen, tillägger hon. 

Sektionen med Stolta föräldrar är något som alltid gör Ebba Busch Thor berörd.

– Jag kan önska att Pride skulle rensa i lite andra sektioner men det är klart att det är svårt för mig som inte har gått i Pride i många år som har varit företrädare för ett parti som har deltagit att komma och säga att nej det här ska inte vara med, säger Busch Thor.

”Frågade om han blivit våldtagen som barn”

Ebba Busch Thor har också uppmärksammats för sin kritik mot den partiledardebatt som RFSL arrangerade där Sverigedemokraterna inte var inbjudna, utan representerades av en uppblåsbar elefant.

I intervjun med Huitfeldt utvecklar hon varför hon tycker att det är viktigt att behandla Sverigedemokraterna med respekt även om hon inte delar deras ideologi.

– Jag kommer aldrig glömma när de kom in i Uppsala kommunförsamling – två unga killar politiskt engagerade – och hur vuxna personer vägrade att ta dem i hand, att titta på dem och går demonstrativt förbi dem. 

– Man tillät att från talarstolen ställa en fråga till en sverigedemokratisk ledamot om han hade blivit utsatt för sexuella övergrepp när han var barn och att det var därför han hade blivit sverigedemokrat och den enda som sa något emot det var jag, berättar hon i Fredagsintervjun.

Hon poängterar att det inte handlar om att hon älskar Sverigedemokraterna, utan att hon har svåra ideologiska motsättningar med dem, men att hon reagerade på den kränkande behandlingen som hon inte tycker att någon ska utsättas för.


Osäker inför valet? Gör Expressens valkompass här.