Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ebba Busch Thor vill skänka bort två kärnkraftsreaktorer

Ebba Busch Thor i TV4:s partiledarutfrågning.Foto: Skärmdump från TV4
KD-ledaren kräver att svenska staten ska skänka bort två kärnkraftsreaktorer i Ringhals.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Kd-ledaren Ebba Busch Thor gav ett nytt besked om kärnkraften i TV4:s utfrågning.Foto: TV4

Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna gör nu gemensam sak och kräver att två kärnkraftsreaktorer i Ringhals ska drivas vidare – trots att ägaren Vattenfall planerar för nedläggning.

Ebba Busch Thor öppnar i TV4:s partiledarutfrågning för att staten ska skänka bort kärnreaktorerna till en ny aktör för att säkra svensk elproduktion.

I Expressen och Dagens industris partiledardebatt öppnade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor för mer kärnkraft.

– Jag ser inte att vi kan klara klimatmålen utan kärnkraft. Jag älskar förnyelsebart men det räcker inte för att täcka behovet att den utsläppsfria el som kärnkraften ger, säger hon.

Nu går KD-ledaren ett steg längre. I TV4:s partiledarutfrågning annonserade hon tydligt en nyhet om att hon vill trygga svensk elproduktion genom att skänka bort Ringhals 1 och 2.

Vattenfall vill stänga kärnreaktorerna av lönsamhetsskäl

De två kärnkraftsreaktorerna står för åtta procent av den svenska elproduktionen, enligt Ebba Busch Thor, och hotas av nedläggning eftersom statliga Vattenfall tvekar på att driva dem vidare efter 2020 på grund av att lönsamheten blev för dålig efter riksdagspartiernas energiöverenskommelse.

– Det är tyvärr enorma värden som går till spillo. Vi önskar att vi hade kunnat fortsätta driften enligt de ursprungliga planerna. Men med nuvarande förutsättningar är det inte möjligt, sa Torbjörn Wahlborg, chef för Vattenfalls elproduktion, till Dagens industri efter nedläggningsbeslutet.

Ebba Busch Thor säger nu i TV4:s partiledarutfrågning:

– Lönsamheten har ökat och om Vattenfall inte omprövar sitt beslut, då tycker jag att staten ska se sig om, om andra vill ta om driften över dessa. Vi kan ge bort reaktorerna till och med. 

Hon vill att den svenska staten skänker bort de två kärnreaktorerna till en annan aktör på energimarknaden om Vattenfall inte vill driva Ringhalsreaktorerna vidare.

KD-ledaren är trygg med svenskt slutförvar av kärnbränsle i Forsmark och avfärdar riskerna med kärnkraft när hon konfronterades med historiska exempel av utfrågarna.

– Det går inte att jämföra dagens moderna, säkra kärnkraftverk med Tjernobyl och Fukushima. I Japan är den stora skandalen att man återkommande struntat i signalerna om bristande kärnkraftverk. Det gör man inte i Sverige, säger Busch Thor.

– I Tyskland och Japan satsar man i stället på kolkraft nu, den vägen ska vi inte gå.

SD har också krävt att de två Ringhalsreaktorerna ska räddas

Även Sverigedemokraterna har krävt att Ringhals 1 och 2 ska drivas vidare av Vattenfall.  

– Det är den enskilt mest effektiva åtgärden om man vill minska utsläppen av växthusgaser. Andra partier sysslar med klimatpopulism, vi sysslar med effektiv klimatpolitik, sa SD:s miljöpolitiske talesperson Martin Kinnunen på en pressträff i mitten av augusti.

Socialdemokraternas riksdagsledamot Fredrik Lundh Sammeli anklagar KD för att nu bryta energiöverenskommelsen:

"Så mkt betyder en uppgörelse med KD. Typ noll när det kommer till kritan", twittrar han.

https://twitter.com/strandhall/status/1036721072153026566

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin kommenterade Ebba Busch Thors utspel efter debatten och jämförde den med Nuon-affären. 

– Fram tills nyss var ju den dummaste affären som en svensk regering gjort sedan regalskeppet Wasa Maud Olofssons inköp av Nuon som skattebetalarna förlorade väldigt många miljarder på, men nu försöker Ebba Busch Thor uppenbarligen konkurrera med det och vill skänka bort kärnkraftverk. Det är klart att vi ska bygga ett förnybart energisystem i stället för dyr, gammal, och smutsig kärnkraft. 

I pausen under debatten uppstod en diskussion mellan honom och Ebba Busch Thor där de diskuterade förslaget. 

– Jag frågade om hon menade allvar med att staten, du och jag, vi, skulle skänka bort kärnkraftverk. Och ja, det är en minst lika dålig affär som Nuon, trodde aldrig jag under min livstid skulle behöva höra talas om två så dåliga affärer med skattebetalarnas pengar, säger han och fortsätter: 

– Det här måste vara nån slags valrörelsepanik, det kan inte vara seriös energipolitik. Det vi ser runtom i världen är att länder avvecklar både fossila energikällor och kärnkraft, därför att förnybar el är så mycket mer lönsam. Och det bevisas inte minst av att den som vill hålla kvar i den 1900-talstekniken behöver skänka bort den för att nån ska driva den.