Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ebba Busch Thor pressad om ”genusflum”

Ebba Busch Thor (KD). Foto: TV4
I TV4:s partiledarutfrågning konfronterades hon av programledaren Jenny Strömstedt som ville ha svar på hennes belägg för påståendet. Foto: TV4

Ebba Busch Thor har haft framgång i opinionen tack vare fokus på vårdkrisen och "genusflum i förskolan".

I TV4:s partiledarutfrågning konfronterades hon av programledaren Jenny Strömstedt som ville ha svar på hennes belägg för påståendet.

– Jag har aldrig riktat kritik mot förskolepedagoger, säger Busch Thor.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor kom till partiledarutfrågningen stärkt av stigande opinionssiffror. I valrörelsen har hon satt fokus på problem i vården - och "genusflum i förskolan".

TV4:s partiledarutfrågare Jenny Strömstedt pressade henne på belägg för "genusflummet" och Ebba Busch Thor gick i svaromål när hon frågades ut om familjepolitiken:

– Jag har aldrig riktat kritik mot förskolepedagoger som jobbar med likabehandling och jämställdhet, tvärtom är jag djupt tacksam. Det jag har riktat kritik mot, som jag kallar genusflum, är det som den sittande regeringen föreslår: att utmana barnen att aktivt inte leka med könsstereotypa leksaker, säger Busch Thor.

– Det finns fortfarande snäva roller för hur flickor och pojkar får vara. Därför är det viktigt att förskolan får mer resurser, säger Busch Thor.

KD vill ha jämställdhetsministerpost

Under måndagen har Ebba Busch Thor sagt till Aftonbladet att hon vill att en kristdemokrat blir jämställdhetsminister i en alliansregering.

I partiledarutfrågningen i TV4 utvecklade hon sina tankar om jämställdhet och utgick från förskolan:

– Förskolepedagoger mäktar inte med idag, därför vill vi minska storleken på barngrupperna och få fler pedagoger. Vi behöver en ny sorts feminism i Sverige som tar frågorna på allvar. Kvinnor får fortfarande lägre betalt, har sämre pension och är mycket mer sjukskrivna. Där ligger problemen, inte i vad barnen leker med för leksaker.

Hon fick också frågor om varför hon motsätter sig delad föräldraförsäkring. Hon vill att en fri föräldrarförsäkring inte ifrågasätts och lanserade ett nytt begrepp:

– Sluta ifrågasätta kvinnors val. Det är ”mom shaming”.

 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!