Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ebba Busch Thor går om Annie Lööf i ny mätning

Ebba Busch Thor har nu högst förtroende bland väljarna. Tillsammans med Stefan Löfven som även han ligger på 33 procentenheter. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Väljarstödet för Annie Lööf har sjunkit drastiskt under den rådande regeringskrisen. Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES FREDRIK WENNERLUND
Annie Lööf.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor tar ledningen över Centerpartiets Annie Lööf vars väljarstöd rasar.  

I den nya Novus-mätningen som gjorts för SVT Nyheter är det Ebba Busch Thor som går ut som vinnare av väljarnas förtroende. 

Sammantaget har väljarnas förtroende prövats hårt av den rådande regeringskrisen. 

Splittringen i alliansen blir tydlig i den nya Novus-mätningen. Annie Lööf, som haft högst väljarstöd under valkampanjen, efter Ulf Kristersson, faller nu hårt från en till en femteplats. Av de tillfrågade har 26 procent ganska eller mycket stort förtroende för henne – minskning med 7 procentenheter sedan i augusti.

Också Liberalernas Jan Björklund faller 7 procentenheter, till 17 procent. han har aldrig haft lägre förtroende bland väljarna.

 

 

Förtroendet minskar för Lööf och Björklund.Foto: OLLE SPORRONG

Ebba Busch Thor vinner bland väljarna 

Den partiledare som främst verkar ha vunnit på den rådande regeringskrisen är kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor.

Medan förtroendet för de flesta andra partiledarna sjunker har Ebba Busch Thors väljarstöd ökat med hela 13 procentenheter. 

Därmed tar hon ledningen över Centerpartiets Annie Lööf och har nu tillsammans med Stefan Löfven det högsta förtroendet bland väljarna. 

33 procent har ganska stort eller mycket stort förtroende för Ebba Busch Thor och Stefan Löfven.

S-ledaren är tillbaka i toppen av förtroendeligan för första gången på ett år. Löfven har högst förtroende bland de rödgröna, men allianspartiernas och SD:s sympatisörer har lågt förtroende för honom.

 

Ebba Busch Thors väljarstöd har ökat med hela 13 procentenheter. Foto: OLLE SPORRONG

V och MP tappar kraftigt 

Från redan låga nivåer tappar Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin kraftigt. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt sjunker också i förtroende bland väljarna. 

Moderatledaren Ulf Kristersson och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson står i princip still sedan den förra mätningen. 

Förändringarna är små och ligger därför inom felmarginalen. 

LÄS MER: Talmannen träffade frun på nätet – möttes på halva vägen i Nässjö 

Så gjordes mätningen

Frågan som ställdes var ”Vilket förtroende har du för följande partiledare?”.

Nedan anges andelen som svarade stort eller mycket stort förtroende, med förändringar sedan förra mätningen angivet i parentes efteråt.


Ebba Busch Thor (KD): 33 procent (+13)

Stefan Löfven (S): 33 procent (+2)   

Ulf Kristersson (M): 32 procent (-3) 

Jimmie Åkesson (SD): 27 procent (-2) 

Annie Lööf (C): 26 procent (-7)

Jonas Sjöstedt (V): 23 procent (-6)

Jan Björklund (L): 17 procent (-7)

Gustav Fridolin (MP): 9 procent (-3)

Isabella Lövin (MP): 8 procent (-5) 


Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1 047 intervjuer på ett riksrepresentativt urval av personer mellan 18-79 år, den 22-27 november 2018.

 

Källa: SVT/Novus