Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ebba Busch Thor: ”För KD:s del är valet solklart”

Ebba Busch Thor mötte pressen efter måndagens partiledardebatt. På torsdagskvällen frågas hon ut i SVT.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Ebba Busch Thor mötte pressen efter måndagens partiledardebatt. På torsdagskvällen frågas hon ut i SVT.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Jimmie Åkesson.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Häromdagen kom SD-ledaren Jimmie Åkesson med en invit om framtida samarbete.

Nu svarar KD:s Ebba Busch Thor:

– För KD:s del är valet solklart: Vi vill ha en alliansregering. 

Ebba Busch Thor sa i tisdagens partiledardebatt att KD kan se över ett samarbete med SD ”den dagen partiet lever som de lär”. 

Jimmie Åkesson såg hennes ord som en invit för framtiden, sa han på onsdagen, men Ebba Busch Thor säger:

– En röst på Jimmie Åkesson är en röst för ett fullkomligt osäkert utfall. Man har ingen aning om var han står i och med att han inte kan ge besked om vilken statsministerkandidat han stöder. Vi kommer att rösta mot Stefan Löfven och vi kommer att rösta för Ulf Kristersson.

Vad tycker du om Åkessons tankar om ett konservativt block där KD och M skulle kunna ingå?

– Han fortsätter med sina inviter men det är alliansen som gäller för KD. Det är där vi har möjlighet att tillsammans föra en offensiv politik som gör att fler människor kan komma i arbete. Det är där KD har störst chans att också få igenom en bättre sjukvårdspolitik.

”Jag tror att många kommer att rösta på oss”

Ett antal bedömare utnämnde dig till vinnare i tisdagens debatt. Hur viktigt tycker du att det är?

– Det är självklart jätteroligt när människor tycker att man gjort en bra insats. Det märks nu att trycket har ökat rejält i valrörelsen. Äntligen är vi i gång. Det är många som hör av sig, många som har tagit del av intervjuer och då ser vi också i flera mätningar att vi har en litet uppåtgående trend som vi ska bygga vidare på. 

KD ökar med 1,1 procentenheter i Demoskopmätningen men ligger fortfarande med 3,6 procent under riksdagsspärren. Klarar ni av att hålla er kvar i riksdagen?

– Det kommer vi att göra. Min målsättning är att göra ett valresultat tillsammans med mina partikamrater som överraskar alla dem som har sagt att det här inte går. Jag tror att det är många som kommer att rösta på oss.