Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Busch Thor: ”Skillnad på klockor som klingar och böneutrop”

Ebba Busch Thor frågas ut i SVT.
Foto: SVT
Foto: SVT
Ebba Busch Thor frågas ut i SVT.
Foto: SVT

Nej till böneutrop.

Det sa KD-ledaren Ebba Busch Thor i SVT:s partiledarutfrågning på torsdagen.

– Människor i sitt eget hem ska kunna välja om man vill släppa in en trosåskådning eller inte, säger hon till Expressen.

I SVT:s partiledarutfrågning fick Ebba Busch Thor först frågan om vilka skatter hon vill höja – men hon kunde inte ge ett detaljerat besked:

– Vi ger besked kring riktningen i politiken nu. Bland annat höjer vi skatter på sånt som förorenar, som bilar som förorenar mer. Vi kommer återkomma med en fullkomlig budget om vi får väljarnas förtroende efter valet, sa hon i SVT.

Vill värna kärnkraften och ha slopade pappamånader

Ebba Busch Thor vill värna om kärnkraften och se slopade pappamånader och ha en ”mer flexibel” föräldraförsäkring, där även mor- och farföräldrar ska kunna ta ut en del.

– Jag tycker det är en märklig syn att papporna bara ska ta tre månader, det är upp till familjen att bestämma. Politiker ska inte styra hur familjer lägger upp sin ledighet, sa hon i SVT.

Busch Thor berättade att det finns ”ett stort politikerförakt”.

– En anledning är just för att politiker har lovat så ofantligt mycket i valrörelser men inte levererat.

Hon tog även upp något som hon ser som en fördom:

– En del tror att man måste vara kristen för att vara kristdemokrat, det behöver man inte.

Busch Thor pressades om äldreboenden

Busch Thor attackerade också regeringens äldrepolitik. Under den senaste mandatperioden har det försvunnit drygt 500 platser på landets äldreboenden, enligt SVT. 

– Vårt lands äldre fick ett löfte: Om man jobbar och gör rätt för sig kommer samhället ta hand om en. När så många av landets pensionärer säger att pengarna inte räcker månaden ut och många har rätt att flytta in på ett äldreboende men det finns ingen plats – då har vi svikit landets äldre. 

Hon fick sedan höra att det försvann 9 900 platser på äldreboenden mellan 2006 och 2014, då alliansen regerade och då KD var ansvarig för sjukvården.

– Jag satt inte i regeringen då, jag kan bara svara för vad jag kommer göra framåt och vad jag faktiskt gjorde under min tid som ansvarig för äldreomsorgen i Uppsala kommun. Där byggde vi flera hundra äldreboendeplatser, sa hon i SVT.

Ebba Busch Thor berättade att alla över 85 år ska garanteras plats på anpassat boende för äldre. Sedan fick hon höra att KD redan 2006 lovade en sådan garanti men inte genomförde den under två alliansregeringar.

– Det är uppenbart att vi är ett parti av fyra i en alliansregering. Vi såg till att de äldre fick sänkt skatt på pensionen fem gånger. Men nej, vi fick inte igenom alla våra löften. Vi nådde inte hela vägen, svarade hon.

Hon föreslog även skattesänkningar för de över 64 år och vill ta bort det så kallade jobbskatteavdraget helt, alltså skillnaden i skatt mellan löntagare och pensionärer.

Vill se familjeåterförening

KD vill även se en stramare migrationspolitik, men med familjeåterförening. Enligt Ebba Busch Thor går det ihop.

– Små barn ska inte hållas i från sina föräldrar. Vår familj har hjälpt asylsökande som fått väldigt märkliga beslut att få de överprövade. Vi hjälpte en familj att kunna återförenas här i Sverige. Det är ett fantastiskt engagemang man sett i kyrkor, i församlingar och i många ideella organisationer. Men det står inte i motsättning till att vi har en kontrollerad, överblickbar migrationspolitik, sa hon i SVT.

Säjer nej till böneutrop

Busch Thor, som är troende kristen, sa också: ”Att människor ska sitta i sin trädgård, kanske ha en grillkväll och höra Allah Akbar tycker inte jag är rätt”. I stället ska tillstånd till böneutrop ges ”vid enstaka tillfällen” som vid ramadan. Enligt henne står det inte i konflikt med religionsfriheten.

– Återkommande institutionaliserade böneutrop tycker jag generellt sett inte ska vara tillåtet i Sverige. Att man genom stora högtalarsystem basunerar ut en religions tro ut över ett bostadsområde så att det hörs i trädgården, i sitt vardagsrum och sovrum, säger hon efter debatten till Expressen.

– Det har inte att göra med att vi är emot att människor har en tro. Tvärtom ser vi allt det positiva med religion också. Men vi ser också att människor i sitt eget hem ska kunna välja om man vill släppa in en trosåskådning eller inte. 

Men kyrkklockor är ett starkt kristet tecken och har inte funnits i Sverige i all evighet heller. Kan det inte finnas plats för en ny religions utrop eller klang? 

– Dels tycker jag att det är en ganska stor skillnad på klockor som klingar och ett böneutrop där man får höra en tro proklameras ut över ett bostadsområde. En annan skillnad är det faktum att vi förhåller oss neutrala i Sverige till människors tro. Man får tro vad man vill. Man ska självklart ha rätt att vara troende muslim i Sverige och kunna praktisera sin tro, men vi förhåller oss inte neutrala till vårt kulturarv. Det menar jag att kyrkklockorna är en del av.