Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Busch Thors hårda ord om lokalt SD-samarbete

Ebba Busch Thor säger att SD-samarbete är aktuellt ”på inga nivåer”.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Ebba Busch Thor med programledaren Karolina Skoglund i Bara Politik-studion.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Ebba Busch Thor i Bara Politik.
Ebba Busch Thor i Bara Politik.
Ebba Busch Thor i Bara Politik.

KD-ledaren Ebba Busch Thor tillbakavisar ett samarbete mellan SD och KD i Sölvesborg. 

– På inga nivåer är det aktuellt att inleda något samarbete, säger KD-ledaren i säsongspremiären av Bara Politik i Expressen TV. 

Det är bara 18 dagar kvar till riksdagsvalet och kampen om väljarnas röster hårdnar. 

I onsdagskvällens säsongspremiär av Bara Politik gästade KD-ledaren Ebba Busch Thor, Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och Liberalernas partiledare Jan Björklund. 

Avvisar SD-samarbete

Först ut att frågas ut var Ebba Busch Thor. 

Under onsdagen meddelade Kristdemokraterna i Sölvesborg att man nu är beredda att börja föra samtal med Sverigedemokraterna. Partiet presenterade där en lista med olika punkter som man tillsammans med SD vill nå samsyn kring. 

– Vi välkomnar att KD väljer att ta ansvar och jag tror att deras mogna övervägande kommer medverka till en minskad polarisering vilket naturligtvis gynnar demokratin. Oavsett vad så måste denna kommunen regeras efter valet och då krävs att man inte stänger några dörrar under valrörelsen, sa SD:s gruppledare i Sölvesborg, Louise Erixon, som även är sambo med partiledaren Jimmie Åkesson. 

Men nyheten tillbakavisades i Bara Politik av KD-ledaren Ebba Busch Thor som menar att detta är missvisande. 

– På inga nivåer är det aktuellt att inleda något samarbete, sa KD-ledaren. 

Efter programmet utvecklade hon: 

– Beskedet är glasklart när det gäller Sverigedemokraterna. Det är inte aktuellt med vare sig förhandlingar eller samarbete med Sverigedemokraterna på någon nivå i landet. 

– Den informationen som jag har fått är KD i Sölvesborg markerar tydligt att något organiserat samarbete med SD inte är aktuellt. Vi har påmint om det direkt till partiet lokalt i Sölvesborg. Jag menar att det är olyckligt och fel i både sak och form att man i dag ställde sig på en presskonferens tillsammans med SD. Det har inte mitt stöd. 


Stänger dörren för ny DÖ 

När Ebba Busch Thor pressades även i regeringsfrågan under Bara Politik i Expressen TV. 

KD-ledaren stänger dörren till en ny decemberöverenskommelse  - men säger samtidigt att man inte kommer att samarbeta med SD. 

– Är alliansen större så bör alliansen gå fram och försöka bilda regering, säger Ebba Busch Thor i programmet och fortsätter: 

– Vi samarbetar inte med SD men jag ser inget problem med att de röstar för vår politik. 

Efter programmet utvecklade hon: 

– Jag menar att finns det stöd för en alliansregering i riksdagen så ska också alliansen tillträda. Man bör inte rygga undan ifrån den möjligheten att kunna påverka allt det vi har haft synpunkter på under den här mandatperioden. 

Men hur ser chansen ut för att SD släpper igenom detta utan eftergifter?

– Det är klart att de kommer vilja ha någonting tillbaka och jag menar att det som de får är en ny regering för Sverige. Alternativet är att Jimmie Åkesson ska gå tillbaka till sina väljare och säga att “jag har klagat på utvecklingen i fyra år, men jag har tänkt att ge Stefan Löfven mandat igen att föra svensk sjukvård, äldreomsorg och polis in i en ytterligare kris."

Jenny Madestam, statsvetare och Expressens politiske expert kommenterade Ebba Busch Thors framträdande i sändningen och noterade att KD-ledaren fördömde dagens nyhet om att KD i Sölvesborg inleder samtal med SD lokalt. 

– Det är smart att fördöma det, något annat kan hon inte göra. Men det här samarbetet behöver inte vara helt fel för KD generellt, det kan vara som en testballong. Borgerliga väljare som faktiskt vill se ett samarbete med SD kan tänka att KD faktiskt är något att stödja. 


LÄS MER: Bush Thor och Lööf – bästa vänner men oense om det mesta
LÄS MER: Ny mätning: KD klarar riksdagsspärren