Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dousa: Så kan alliansen fortsätta att existera

Alliansen kan fortsätta att existera även om de inte lyckas bilda regering, skriver Benjamin Dousa. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Benjamin Dousa är ordförande för Moderata ungdomsförbundet. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Ulf Kristersson har fått uppdraget att sondera möjligheterna att bilda regering. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Alliansen kan fortsätta existerar även om den inte bildar regering. 

Moderata ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa skriver i Dagens industri om hur ett framtida samarbete kan se ut. 

”Samarbetet är allt annat än dött”, skriver han. 

Stefan Löfven sa nej till att stödja en alliansregering. 

Men Ulf Kristersson meddelade, en vecka efter att han fick uppdraget av talmannen att sondera möjligheterna till att bilda en regering, att hans vilja att bilda en alliansregering står fast. 

– Deras nej kommer inte att begränsa min vilja att bilda en ny alliansregering, sade Ulf Kristersson då. 

Men ett misslyckande att bilda en alliansregering behöver inte betyda slutet för alliansen, skriver Benjamin Dousa, Moderata ungdomsförbundets ordförande, i Dagens industri. 

Benjamin Dousa om alliansens framtid

I sin debattartikel listar han tre förväntningar som han lägger på partiledaren Ulf Kristersson: att söka stöd i riksdagen, att hålla Miljöpariet utanför regeringen och att alliansen fortsätter existera. 

”För alla som följer svensk politik är det uppenbart att samarbetet ser något annorlunda ut nu än för tio år sedan, men samarbetet är allt annat än dött. Idé- och värderingsgemenskapen inom borgerligheten är närmare än någonsin”, skriver han.

Benjamin Dousa listar också allianspartiernas gemensamma ståndpunkter: sänkt skatt, NATO-medlemskap, valfrihet i välfärden, ordning i skolan och ”leva med lite kärnkraft”.

Dousa: Alliansen kan fortsätta existera

Ungdomsförbundets ordförande skriver vidare att hans förstahands val är en alliansregering.

”Men om det av någon anledning inte går kan faktiskt Alliansen fortsätta att existera. Statssekreterare kan rekryteras från samtliga fyra partier, förslag inkorporeras från allas tidigare budgetmotioner och kompromisser förhandlas fram när det gäller skarpa propositioner”, skriver Benjamin Dousa och fortsätter:

”Det går att få till en M-ledd regering där inte alla allianspartier är med och samtidigt behålla Alliansen, även om det inte är mitt förstahandsalternativ.”