Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

DN/Ipsos: C tappar var tredje väljare

Annie Lööf.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialdemokraterna ökar till 32 procent i DN/Ipsos mätning – den högsta siffran på nästan fyra år.
Foto: PETER WALLBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Centerpartiet backar kraftigt i DN/Ipsos decembermätning.

Partiet tappar var tredje väljare jämfört med mätningen i november och landar på 7 procent, samtidigt som Socialdemokraterna ökar till 32 procent vilket är den högsta siffran på nästan fyra år.

Även i TV4/Sifos mätning om vilken partiledare som väljarna har störst förtroende för är det Annie Lööf som tappat mest, från 13 procent i november till 8 procent nu.

DN konstaterar att mätningen, som gjordes mellan den 5 och den 16 december, fångar opinionen under den händelserika vecka då Annie Lööf sa nej till samarbete med S, varpå Stefan Löfven förlorade statsministeromröstningen i riksdagen och M:s och KD:s budgetreservation blev nästa års statsbudget.

En majoritet av Centerpartiets väljare är positiva till att släppa fram Löfven. Den S-vänliga andelen har dessutom vuxit, rapporterar DN.

Detta avspeglar sig enligt DN i mätningen, där C backar till 7 procent, avrundat till heltal, att jämföra med 10 procent i november.

– Vi hade merparten av våra intervjuer under förra veckan när det var som mest turbulent. Vi är säkra på att det här speglar en verklig förändring, med förbehållet att det är en ögonblicksbild från en ovanligt turbulent period, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till DN.

S går fram – rödgröna i klar ledning

Socialdemokraterna får 32 procent, vilket är den högsta noteringen i DN/Ipsos mätningar sedan januari 2015.

– Opinionsmässigt finns det en vinnare under hösten som är tydlig och det är Löfven. Det kan vara vinster för att han ändå försöker, men de kan mycket väl vara kortsiktiga, säger Nicklas Källebring på Ipsos till DN.

Liberalerna hamnar precis på 4-procentspärren till riksdagen. Kristdemokraterna går däremot kraftigt framåt och får 8 procent. Så stort stöd har partiet inte haft på över 15 år.

Om man slår ihop de olika partierna visar DN/Ipsos undersökning att de rödgröna har 44 procents väljarstöd mot 37 för de borgerliga. 

S och KD ökar mest

Partiernas väljarstöd i DN/Ipsos decembermätning (november inom parentes)

S: 32 (28)

SD: 18 (20)

M: 18 (18)

V: 8 (8)

KD: 8 (5)

C: 7 (10)

L: 4 (5)

MP: 4 (4)

Rödgröna blocket: 44 (41)

Alliansen: 37 (38)

Sifo: Sjunkande förtroende för Lööf

Resultatet får även stöd i den mätning som TV4/Sifo presenterar under tisdagskvällen. 

De har frågat vilken partiledare väljarna har störst förtroende för, och även här är det Annie Lööf som backar mest. 

Hon har enligt TV4 nu endast stöd hos 8 procent av väljarna – att jämföra med 13 i november – och har därmed nu lägre stöd än Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt, som ökar från 9 till 10 procent.

Starkast framåt går Socialdemokraterna och Stefan Löfven, som fick 22 procent av stödet för en månad sedan och som nu är uppe på 25 procent.

Jimmie Åkesson (Sverigedemokraterna) har fortsatt näst störst stöd hos väljarna trots att man tappar från 16 till 15 procent. Ebba Busch Thor (Kristdemokraterna) ökar från 9 till 11 procent och är därmed lika med Ulf Kristersson (Moderaterna) som tappar från 12 till 11 procent. 

I botten av mätningen ligger Jan Björklund (Liberalerna) som tappar från 3 till 2 procent och Miljöpartiets Isabella Lövin och Gustav Fridolin, som ligger kvar på oförändrade 1 procent.