Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Djävla djungelneger” – här är SD-politikernas näthat

Här presenteras Joakim Lindholm som kandidat för Sverigedemokraterna. Han kallar också tiggare för "avskum" och romer för "ziggisar".
Yrsa Bernecker kandiderar för SD i Helsingborg och har skrivit över 12 000 kommentarer på hatsajter.
Foto: JENS CHRISTIAN
Anton Nilsson är toppkandidat för Sverigedemokraterna – och berömmer nazistledare som duktig politiker.

"Djävla djungelneger kan ingen ge honom ett kokstryk."

Här är SD-politikern Joakim Lindholms attack på förre statsministern Fredrik Reinfeldt.

Expressen kan nu också avslöja SD-kandidaten Yrsa Bernecker, som vill hålla "raser" åtskilda och hon kallar biskop Eva Brunne för "muslimhora".

– Försvinn annars ringer jag polisen, säger Bernecker till Expressen.

Expressen har under två dagar avslöjat kandidater i valet som anonymt uttryckt sig rasistiskt eller på andra sätt hatiskt på sajter som Samhällsnytt, Avpixlat och Fria tider.

Politikernas kommentarer är kopplade till dem via deras mejladresser, men också genom metadata för varje postad kommentar. I sina kommentarer, både på hatsajter och på vanliga sajter, anger kommentatorerna också detaljerade uppgifter om sig själva, som familjeförhållanden, fritidsintressen, fordonsinnehav, företagsuppgifter och liknande.

I Helsingborg kandiderar Yrsa Bernecker för SD i kommunvalet. Hon är en av de flitigaste kommentatorerna på hatsajterna med över 12 000 kommentarer som hon skrivit så sent som fram till i helgen.

Yrsa Bernecker kandiderar för SD i kommunvalet i Helsingborg.
Foto: JENS CHRISTIAN

Yrsa Bernecker: "Svenska gener"

På Samhällsnytt skriver hon att hon "tror på etniskt homogena länder" och föreslår att "Minst en halv miljon utomeuropeiska invandrare måste förpassas ut ur Sverige snarast möjligt, gärna fler". På Avpixlat skriver hon också om raser:

"Man kan INTE tvinga ihop olika raser".

"Etnicitet är något man föds med och svenska gener är inget man kan förvärva, så är det bara."

Hon sprider också antisemitiska konspirationsteorier, där hon menar att "sionister" ligger bakom "New World Order":

"hur många av dessa politiker och kändisar har själva judiskt blod i sina ådror i olika grader ? I all hemlighet kanske ? Kan det vara anledningen till uppropet ?? Judarna är ju spridda över hela världen . Bara undrar ..."

På Samhällsnytt skrev hon tidigare i år:

"Jösses... du inser inte hur mycket inflytande Rotschilds och Soros har över EU?"

Hon tycker att hatsajten Avpixlat inte gått tillräckligt hårt åt judarna:

"När det gäller just judar så tycker jag att både Avpixlat och övrig fri media sjunger halvkvädna visor för det mesta..."

Några av Yrsa Berneckers kommentarer på nätet.

"Araberna har tappat bort sina hjärnceller"

I flera inlägg hyllar hon Rysslands president Vladimir Putin:

"Han är allt det som inte vår egen statsminister är . Putin står emot globalismen och oligarkerna, en av få som gör det idag. Det anser jag viktigt, inte minst för världsbalansens skull", skrev hon på Samhällsnytt i vintras.

Och på Avpixlat: "Heja Putin!!"

Hon vill förbjuda islam i Sverige och skriver att araberna har "tappat bort sina hjärnceller". Om biskop Eva Brunne, som verkat för dialog mellan kristendom och islam, skriver Bernecker:

"Muslimhora är verkligen ingen vokabulär jag använder mig av vanligtvis men i detta fallet är det befogat".

När Expressen träffar henne vill hon inte svara på några frågor utan hon säger istället:

– Försvinn annars ringer jag polisen för trakasserier!

Här presenteras Joakim Lindholm som kandidat för Sverigedemokraterna.

Joakim Lindholm: "Djävla djungelneger"

I Enköping kandiderar Joakim Lindholm för Sverigedemokraterna i kommunvalet och han är tredjenamn på SD:s lista i landstingsvalet i Uppsala län. På Fria tider skrev han om förre statsministern Fredrik Reinfeldt:

"Djävla djungelneger kan ingen ge honom ett kokstryk."

Om förra MP-språkröret Åsa Romson:

"Vidrig människa. Hon vill systematiskt slussa in bidragsparasiter", skrev han och fortsatte: "Ber innerligt att hon får ett kännbart straff för det här."

Han skriver också om somalier som han ser som "feta människor i hycklen på torget dagtig dag efter dag" och vidare att "dessa låtsas flyktingar bara är på en asylsemester där de otrogna ska betala hela kalaset. För att inte tala om vilket dårhus skolorna kommer bli, något som i förlängningen kommer gå ut över etniska svenskar som vanligt."

"Somalier? Feta och förslappade" 

Mer om somalier:

"Har du sett somalier? Feta och förslappade. Snart börjar väl kommunerna ge dom permobilar gratis."

"Förslappat folk som inte bidrar med någonting. Likt en fästing dränerar de bara välfärden och blir feta. Det är därför man ser deras fruar i sina skynken - de är alltid feta. Lite av en skymf mot landsmännen som svälter i hemlandet."

Han kallar tiggare för "avskum" och romer för "ziggisar". Han vill också straffa politiska motståndare när SD får makten:

"Politiskt korrekta har inget hjärta för svenskar. Där handlar det bara om att hjälpa främmande folkslag och andra länder. De har vänt sitt land ryggen och ska ska straffas därefter när SD har makten (vilket bara är en tidsfråga)."

Lindholm skriver i ett sms till Expressen att han drar tillbaka sina kandidaturer:

"Jag har inget minne av att framföra vulgära, otrevliga och dylika kommentarer på nätet för fem år sedan, och jag står absolut inte för sådana åsikter. Därför har jag inte heller berättat om detta för partiet i samband med min kandidatur. Det är dock så att det kanske ändå är jag som gjort det för länge sedan, och då tror jag att partiet inte vill ha mig kvar som kandidat. Jag är ledsen om jag sårat någon med kommentarer."

Anton Nilsson är toppkandidat för Sverigedemokraterna – andranamn i både landstingsvalet och kommunvalet i Halmstad.

Anton Nilsson berömmer nazistledaren

I Halland sitter Anton Nilsson för Sverigedemokraterna i regionfullmäktige. I valet är han toppkandidat för partiet - andranamn i både landstingsvalet och kommunvalet i Halmstad. På Fria tider berömmer han nazistledaren Daniel Höglund för man kan "respektera Höglund som en duktig politiker o talare, som sätter svenskarna i de främsta rummet."

I samma diskussionstråd berättar han också att det pratas om etnicitet i Sverigedemokraterna:

"menar dock att vissa saker kan man inte säga hur som helst rakt ut, och får man frågan, vad vill ni göra för att motverka främlingsfientlighet? så måste Jimmie ju svara något som låter positivt. Bakom dörrarna däremot snackas det mkt om etnicitet också såklart, som en av de viktigaste bitarna för ett bra svenskt Sverige."

När hatsajterna Fria tider och Avpixlat skriver om somalier kommenterar han kort: "Silken djungel alltså...." och "Svensk djungel...."

Några av Anton Nilssons kommentarer på nätet.

När Expressen ringer upp Anton Nilsson för att ställa frågor om berömmet till nazistledaren och vad som sägs i SD "Bakom dörrarna" så lägger han på luren direkt. Han skickar sedan ett sms där han skriver: "jag kan meddela dig att jag inte skrivit något på ideologiskt avvikande sajter som fria tider."

När Expressen då specificerar vad han skrivit på hatsajterna - och upplyser honom att uppgifterna i hans kommentarskonto överensstämmer exakt med vad han angett i Sverigedemokraternas medlemsregister - så väljer han att inte svara.

Expressen har sökt biskop Eva Brunne.