Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det innebär talmansvalet – rysaren kan avgöra allt

Alliansens talmanskandidat kommer stödjas av Sverigedemokraterna.Foto: JOHAN NILSSON/TT
Alliansens kandidat Andreas Norlén. Foto: TT
Socialdemokraterna nominerar Åsa Lindestam som talman.Foto: SVEN LINDWALL
Björn Söder utmanas på posten som andre vice talman Foto: SVEN LINDWALL
Riksdagsledamoten Lotta Johnsson Fornarve nominerades till andre vice talman av Vänsterpartiet Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Miljöpartiets Isabella Lövin och statsminister Stefan Löfven.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
1 / 7

På måndag samlas den nyvalda riksdagen för att välja talman och tre vice talmän. 

Det låsta parlamentariska läget gör att omröstningarna kan bli en riktig rysare som även kan dra ut på tiden. 

I talmansvalet ställs alliansens kandidat Andreas Norlén (M) mot Socialdemokraternas Åsa Lindestam. 

När andre vice talman ska utses utmanas Björn Söder (SD) av Lotta Johnsson Fornarve (V). 

Mellan V och SD:s kandidater skiljer det bara 19 röster i riksdagen. 

Den nyvalda riksdagens första uppgift är att rösta om vem som blir talman och vilka som får de tre posterna som vice talmän i riksdagen. Klockan 11 på måndagen sker uppropet i riksdagen och därefter är det dags för talmansvalet.

Talmännen väljs var för sig i ordningen, talman, förste vice talman, andre vice talman och tredje vice talman. 

Posten som talman är viktig ur två synpunkter. Det är formellt den högsta position någon kan väljas till i Sverige. Talmannen står under statschefen (kungen) och över statsministern. 

Det är också bara talmannen som kan föreslå en blivande statsminister, vilket sker efter överläggningar med representanter från samtliga riksdagspartier. 

 

 

Anders Ygeman och Åsa Lindestam, Socialdemokraternas kandidat till talmansposten.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Andreas Norlén (M) ställs mot Åsa Lindestam (S)

Under veckan som gått har två kandidater lyfts fram till posten som talman. Alliansen har gemensamt nominerat den moderate riksdagsledamoten Andreas Norlén som i dag leder riksdagens konstitutionsutskott. 

Socialdemokraterna sa i början av veckan att man ville föra samtal med alliansen om talmansposten och att man därför inte nominerade en egen kandidat. Men försöket misslyckades och S gick därför fram med ett eget namn och nominerade riksdagsledamoten Åsa Lindestam som under den gångna mandatperioden har  varit vice ordförande i försvarsutskottet.

SD meddelade under lördagen att man kommer att stödja alliansens kandidat Andreas Norlén. 

Alliansens partier har gemensamt 143 mandat. Tillsammans med SD:s 62 mandat betyder detta att Andreas Norlén kan få 205 röster i omröstningen. 

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har meddelat att de kommer att rösta på S kandidat, Åsa Lindestam. Gemensamt har de 144 mandat. 

Detta betyder att Norlén i praktiken har en majoritet av riksdagens stöd. 

 

 

Alliansens gruppledare meddelade att man nominerar Andreas Norlén som talman på en presskonferens på fredagen Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Det finns inga tydliga regler som säger att en talman måste komma från ett visst parti. Sedan 1982 har talmannen valts från det största partiet i den grupp av partier som har riksdagsmajoriteten, det vill säga det parti eller de partier som bildar regering.

Normalt sett finns bara en kandidat och då väljs talman genom acklamation - det vill säga att ledamöterna svarar ja eller nej till talmansförslaget. 

När det som nu finns två personer som har nominerats till posten kan valet hållas med hjälp av sluten omröstning, om någon av riksdagsledamöterna har begärt det. Därigenom kan riksdagsledamöterna rösta som de vill utan att det blir känt vad de röstade på. 

I valet med slutna sedlar blir den kandidat som får mer än hälften av rösterna vald. Om ingen kandidat får en egen majoritet går man vidare till en andra omröstning. Får ingen kandidat majoritet denna gång heller går man vidare till en tredje omröstning. Där vinner den kandidat som får flest röster. En omröstning tar omkring en timme. det betyder att det kan dröja över tre timmar innan en talman är vald i riksdagen. 

 

 

Ingen kandidat till posten som förste vice talman 

Efter att talmannen är vald fortsätter omröstningen med val an förste vice talman. Även där kan någon riksdagsledamot kräva att omröstningen ska vara sluten. Om ingen kandidat får majoritet kan valet gå vidare till omgång två och tre likt vid valet av talman. 

Om proportionalitetsprincipen skulle fortsätta gälla betyder detta att förste vice talmans posten skulle tillfalla Moderaterna eftersom de är näst största parti. 

Alliansen hävdar att de är det största regeringsalternativet och därför är de som har rätt till talmansposten. I och med att deras kandidat Andreas Norlén (M) kommer att få stöd av SD är det troligt att S kandidat Åsa Lindestam förlorar. Då talar mycket för att en socialdemokratisk riksdagsledamot blir förste vice talman.

Enligt Anna Ström, pressekreterare på riksdagsförvaltningen, finns ingen automatisk koppling mellan valet av talman och vice talman. Det är därmed inte säkert att Åsa Lindestam, om hon förlorar omröstningen som talman, blir förste vice talman i riksdagen. 

 

 

Vänsterpartiet utmanar Björn Söder om posten 

Efter att riksdagen har valt talman och förste vice talman går turen vidare till posten som andre vice talman. 

Sverigedemokratern Björn Söder har i egenskap av företrädare från rikdagens tredje största parti, suttit som andre vice talman under den gångna mandatperioden. 

Men även här utmanas praxis om att talmansposterna ska fördelas proportionellt efter storlek. Vänsterpartiet har nominerat en motkandidat, Lotta Johnsson Fornarve. 

Björn Söder har gjort ett flertal kontroversiella uttalanden om bland annat samer och judar som han hävdat inte är svenska. Detta är en av anledningarna till att Vänstern inte kan tolerera honom som talmanskandidat. 

Miljöpartiet har meddelat att man kommer att rösta på Vänsterpartiets kandidat till andre vice talman. Socialdemokraterna har ännu inte meddelat hur man kommer att rösta. 

Alliansen har meddelat att de kommer att lägga ner sina röster vilket i praktiken innebär att de kan släppa fram Björn Söder. 

Miljöpartiet och Vänsterpartiet har gemensamt 44 mandat. Sverigedemokraterna har 62 mandat. För att Lotta Johnsson Fornarve ska vinna kampen och bli riksdagens andre vice talman krävs 19 röster till hennes fördel. 

 

Kerstin Lundgren föreslås bli tredje vice talman Foto: GRATISBILD RIKSDAGEN

Kerstin Lundgren (C) är alliansens kandidat till tredje vice talman

Alliansen föreslår gemensamt Centerpartiets Kerstin Lundgren, 63, som tredje vice talman. Beskedet kom på samma presskonferens där man presenterade Andreas Norlén som den gemensamma talmanskandidaten. 

Kerstin Lundgren har suttit i riksdagen sedan 2002. Under mandatperioden 2002-2006 var Lundgren ordinarie ledamot i konstitutionsutskottet