Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Det sista mandatet till SD – med sju röster

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det skiljer bara sju röster mellan Sverigedemokratena och Centerpartiet i kampen om ett riksdagsmandat.

Den slutgiltiga rösträkningen avgör var mandatet hamnar.  

Det rödgröna blocket ser just nu ut att få 144 mandat i riksdagen, mot alliansens 142. Sverigedemokraterna ser ut att få 63 mandat. 

Det var sent på måndagen som stod det klart att SD fick ytterligare ett mandat som först hamnade hos C – på valnatten var skillnaden mellan blocken bara ett mandat. 

Detta efter en felräkning i valdistriktet Högsäter och norra kommundelen i Färgelanda kommun i Västra Götaland. 

Skillnaden: sju röster

På tisdagen var "Ekot" först med att rapportera att det bara är sju röster som gör att SD får riksdagsmandatet och inte C.

  – Det är väldigt jämnt mellan Sverigedemokraterna och Centerpartiet om sista mandatet. Hade Centerpartiet haft sju röster till, hade de fått det sista mandatet, i stället för Sverigedemokraterna, säger Svante Linusson, professor i matematik vid KTH och även sakkunnig till valprövningsnämnden, till Ekot.

 

Svante Linusson säger vidare till "Ekot" att det här valet är ovanligt jämnt och att det brukar skilja ett par hundra röster: 

– Men det kan skilja på bara ett par röster, det kan till och med bli lika, då säger lagen att är det lotten som avgör vem som får det sista mandatet.

Mänskliga faktorn bakom missen

Den slutgiltiga rösträkningen kommer avgöra var mandatet – som enligt "Ekot" är ett utjäningsmandat – hamnar. 

På måndagskvällen, när rösträkningsmissen blev känd, sa Lars Aden Lisinski, pressekreterare på Valmyndigheten, till Expressen: 

– Rapporteringen var fel. Vi får utgå från att det beror på den mänskliga faktorn och att valarbetarna var mycket trätta sent på natten. Att det fick så stor effekt att ett mandat flyttades mellan partierna beror på att det var så tätt mellan C och SD när det gällde just det här mandatet. 

Valarbetaren som gjorde den felaktiga rapporteringen berättar för GT:  

– Det här är en trötthetstabbe efter en lång dag. Det var den mänskliga faktorn. Men den ska ju inte kunna hända.

Uppståndelsen som blivit efter röstmissen tar valarbetaren i Färgelanda med ro.

– Ja, eftersom jag vet att jag fått in rätt siffror till valnämnden. Allt jag överlämnat till valnämnden är helt korrekt.

 

LÄS MER: Beatrice Ask pekas ut som ny talman  

Utlands- och förtidsröster kan avgöra 

Vid 13-tiden på tisdagen kommenterar Lars Aden Lisinski det jämna läget mellan SD och C om riksdagsmandatet.  

– Det stämmer att det faktiskt skiljer så pass lite – sju röster på riksnivå mellan Sverigedemokraterna och Centerpartiet för det här enskilda mandatet.  

Lars Aden Lisinski förklarar dock att det är först på fredag när den slutgiltiga rösträkningen är klar som man med säkerhet vet vart mandatet hamnar. 

– Än så länge – och det är viktigt att poängtera – är det här enbart ett preliminärt resultat. De sent inkomna förtidsrösterna och utlandsrösterna börjar räknas i morgon och det kan självklart också påverka, säger Lars Aden Lisinski. 

– Det är en total fördelning och det handlar inte enbart om Sverigedemokraterna och  Centerpartiet i det distriktet, utan det handlar också om den totala röstfördelningen. Just för det här mandatet var det tätt mellan Sverigedemokraterna och Centerpartiet, fortsätter han. 

 

Anders Sundell, statsvetare vid Göteborgs universitet, kommenterar det jämna läget i Expressen TV:

– Det blir så när det är ett komplicerat läge, när det är många olika partier, då kan det bli små skillnader som avgör hur ett mandat ramlar hit eller dit, säger han. 

Är det korrekt att utlandsrösterna fördelas på den senast angivna adressen och därför kommer in i olika valdistrikt här och var i landet?

– Ja, så har jag förstått det. Sedan ska man komma ihåg att av rösterna som kommer in senare är det inte utlandsrösterna som är flest, utan de sena förtidsrösterna. 

Ett mandat bytte block 2014

Men de sena förtidsrösterna och utlandsrösterna brukar inte påverka den totala mandatfördelningen på något särskilt omfattande sätt, förklarar Anders Sundell.  

– Det brukar vara väldigt små förändringar. Förra valet var det, mellan valnattsresultatet och det slutgiltiga resultatet, ett mandat som bytte plats. KD tappade ett och MP vann ett. 2010 var det ett mandat som flyttade från de rödgröna till alliansen, säger han.   

Här nedan kan du själv se hur man röstade i Högsäter och norra kommundelen i Färgelanda kommun. 

LÄS MER: Svenska folkets krav: Begrav blockgränserna