Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det säger något om alliansens framtid”

Tommy Möller.
Jenny Madestam.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Ulf Kristerssons försök att bli statsminister slutade med ett stort gräl med hans vänner.

Skillnaden i synen på SD:s inflytande blev för stor, menar statsvetarna Tommy Möller och Jenny Madestam.

I kulisserna gnuggar Stefan Löfven händerna.

– Vi har ett parti i Sverige som kan spela spelet bättre än de andra, säger Tommy Möller. 

Moderatledaren Ulf Kristerssons försök att bilda regering slutade på lördagen med ett stort gräl med hans politiska vänner. 

L-ledaren hävdar att han blev tagen på sängen av att Kristersson valde att formulera sina regeringsalternativ på Facebook. Björklund kände till innehållet men trodde att det skulle hållas internt, säger han.

Moderaterna uppger för DN att Jan Björklund ”inte talar sanning”.

– Ja det är ju oerhört i så fall. Jag träffade Ulf Kristersson för en stund sen och sa just detta att jag var besviken över det och han sa inte emot, säger Björklund till DN.

KD-ledaren Ebba Busch Thor säger däremot att Kristersson varit "tydlig och respektfull i sin kommunikation” kring Facebookinlägget och kallar diskussionen för ”futtig”.

Madestam: En ideologisk fråga

Tommy Möller, professor i statsvetenskap, tycker att bråket är talande. 

– Kristerssons Facebookinlägg var konstigt. Om man verkligen vill komma någonstans jobbar man inte på det sättet. Sen blev det ännu konstigare när Björklund går till hårt angrepp mot sättet att göra det på. Och nu säger Busch Thor att det inte var så som Björklund sa. Det är kanske en detalj i sammanhanget, men det säger något om alliansens framtid. 

Även Jenny Madestam, universitetslektor i statsvetenskap, noterar den irriterade stämningen. Men huvudorsaken till splittringen är inte personliga motsättningar, utan att det svenska politiska landskapet inte längre består av två block utan tre, menar hon: ett socialistiskt, ett liberalt och ett konservativt. Skarven mellan det konservativa och det liberala blocket skär rakt genom alliansen.

– Man står så långt ifrån varandra i förhållningssättet till Sverigedemokraterna. Det är en ideologisk fråga. Inom Moderaterna finns ett internt krav på att Kristersson ska kunna ta stöd från Sverigedemokraterna, vilket är helt otänkbart inom L och C, säger hon.

Möller: Moralisk tyngd i frågan om SD

Att Jan Björklund och Annie Lööf sade nej till Kristerssons regeringsförslag var väntat, enligt statsvetarna. Men de bjöd på några nyheter under sina presskonferenser, säger Tommy Möller.

– De stänger inte dörren för en regering som leds av Stefan Löfven, även om de helst vill ha en regering med allianspartierna och Socialdemokraterna där Kristersson är statsminister.

Varför är Löfven som statsminister ett mindre dåligt alternativ för dem än en regering där SD har inflytande?

– De har förmodligen känt av sina respektive partiopinioner de senaste dagarna. Det finns en sådan moralisk tyngd i frågan om Sverigedemokraterna. 

– I den andra vågskålen ligger det betydande sakpolitiska inflytande som C och L säkert skulle få om de stöder en nedskalad alliansregering. Definitivt mer än om man skulle ingå ett samarbete med Socialdemokraterna. Men man har bundit sig så hårt vid att isolera Sverigedemokraterna att det tippar över.

Enligt uppgifter till Ekot ger Kristersson nu upp sina försök att bilda regering. Ett logiskt drag, enligt Tommy Möller.

– Han har kört det här till botten nu. Men det har varit viktigt för honom att göra det, eftersom det finns en stark opinion inom Moderaterna för att köra ”ända in i kaklet”. Det är viktigt i ”blame game"diskussionen om vem det var som spräckte alliansen. Nu kan han säga att det var C och L som stängde dörren.

Helt enligt S plan

Nu kommer Stefan Löfven av allt att döma att få sonderingsuppdraget från talmannen. 

– Nu har vi varit i fas ett där bollen låg hos Kristersson. Nu går vi förmodligen in i fas två med Stefan Löfven, säger Jenny Madestam.

Tommy Möller bedömer att det är ett mycket stort steg för Lööf och Björklund att sätta sig i en regering ihop med S på grund av den svekdebatt som då skulle uppstå bland borgerliga väljare.

– Det är mer troligt att man lägger ner sina röster, mot att få sakpolitiskt inflytande, med motiveringen att det är en regering som inte blir beroende av Sverigedemokraterna. I ett sådant läge skulle en socialdemokratisk enpartiregering tvingas gå åt höger. 

Hur tänker Socialdemokraterna just nu?

– De tänker att allt har gått precis enligt plan. Vi kan konstatera att vi har ett parti i Sverige som kan spela spelet bättre än de andra partierna. Men det är svårare när man ingår i en allians.