Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De spås bli nya ministrar i Stefan Löfvens regering

Göran Greider. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Tobias Baudin. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Anna Dahlberg, Göran Greider och Amanda Sokolnicki.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Anna Ekström kan bli utbildningsminister.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anders Ygeman kan göra comeback, enligt Göran Greider. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

En kändisrekrytering till kulturminister, LO:s alternativs TCO:s ordförande, comeback för Anders Ygeman (S) samt Anna Ekström (S) som utbildningsminister. 

Så kan Löfvens nya regering se ut, menade gästerna i det extrainsatta programmet av "Bara politik". 

Men det är samtidigt långt från säkert att regeringen ens sitter kvar hela mandatperioden, menade bland annat Göran Greider. 

– Jag hoppas det, men jag tror kanske inte det. Det är kanske 40 procents chans att den sitter kvar. 

I det extrainsatta programmet av "Bara politik", som sändes med anledning av att Stefan Löfven nu valts till statsminister, ombads gästerna bland annat att bedöma sannolikheten i att regeringen nu sitter kvar hela mandatperioden. Något som Göran Greider, chefredaktör för socialdemokratiska Dala-Demokraten, var väldigt osäker på om den faktiskt kommer att göra.

– Jag hoppas det, men jag tror kanske inte det. Det är kanske 40 procents chans att den sitter kvar, sade han. 

Anna Dahlberg, politisk redaktör på Expressen, säger att upplägget är "väldigt svajigt" och att "det verkligen är minerad mark". 

– Men samtidigt är alternativet förmodligen ett extra val och det kan vara så att L och C till varje pris vill undvika det, och att den därför hankar sig fram till 2022 trots allt, just av den anledningen. 

Stefan Löfven kan lämna under mandatperioden

Oavsett om regeringen sitter kvar hela mandatperioden är det inte heller helt säkert att Stefan Löfven sitter kvar som statsminister hela perioden, menar Dahlberg. 

– Han trivs ju bäst med utrikespolitiken och samtidigt talas det om att Margot Wallström efter ett något år eller två kanske kommer kliva av. Kanske hittar han en position där samtligt som han lyfter fram en annan partiordförande och statsminister? 

Anna Dahlberg, Göran Greider och Amanda Sokolnicki.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

På måndag klockan 11 kommer Stefan Löfven att presentera vilka ministrar som kommer att ingå i den nya regeringen och redan nu är spekulationerna i full gång om vilka de nya ministrarna kan bli. 

– Jag hoppas på Maria Wetterstrand. Det är väl mer en dröm mer än eller rimlig förhoppning, men jag hoppas att man fokuserar på liberala miljöpartister, jag tror till exempel att Jakop Dalunde (MP) skulle vara en bra kandidat, sade Amanda Sokolnicki, ledarskribent på DN. 

En bild om att Ygeman är slarvig

Greider hoppas på den tidigare inrikesministern och den nuvarande gruppledaren Anders Ygemans (S) återinträde. 

– Han hör hemma i en regering. Man har en känsla att Löfven inte ställer om helt och hållet. Han skulle passa bra i den roll han har tidigare. 

Anna Dahlberg tror också på Ygeman, men är långt ifrån lika säker:

– Ygeman kommer säkert tillbaka. Men där finns det finns en intressant konstrast tycker jag. Från mina källor får jag bilden om att han intern anses ganska slarvig och läser inte på sina underlag ordentligt. Det kontrasteras ofta mot Morgan Johansson som är väldigt noga och kan sina saker.

Alla överens om Anna Ekström som utbildningsminister

Alla är tämligen överens om att Anna Ekström, tidigare gymnasie- och kunskapslyftsminister, blir chef över hela departementet och därmed blir utbildningsminister, vilket de menar både vore rimligt och bra. 

– Jag tror att hon tar över den och att det är ett område S ändå vill äga. Fridolin har inte alls fungerat som chef för Utbildningsdepartementet.. Det har också varit konstigt att Anna Ekström ska ha Fridolin som chef. Det är liksom fel tågordning. Hon är den som är mest kompetent där, säger Dahlberg. 

– Jag tror också på det. Det är hon som kan skolfrågorna, säger Greider. 

Amanda Sokolnicki.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Eftersom Alice Bah Kuhnke (MP) inte kommer att vara minister i den nya regeringen kommer kulturministerposten att vara ledig. Greider hoppas tror kanske att Socialdemokraterna nu tar tillbaka den posten, medan Anna Dahlberg och Amanda tror att Miljöpartiet kommer att ha kvar den.  

– Jag tror att MP kommer ha kvar den och att MP använder den kanske för en ny kändisrekrytering, säger Dahlberg. 

– Jag är också inne på kändisrekryteringen, att kulturministerposten har en flexibilitet som andra poster inte har, som jag tror att man också vill utnyttja. Man är sugen på att ha lite mer karisma, säger S. 

Baudin: Är inte intresserad av att bli minister

Det har under den senaste veckan spekulerats i att det kanske skulle bli en minister från fackföreningsrörelsen och ett namn som nämnts har varit Kommunals ordförande Tobias Baudin. 

När han gästade programmet på fredagen gav han dock beskedet att han inte är intresserad – och att han inte heller har fått frågan. 

– Nej, jag har noterat att det spekulerats om det men jag är faktiskt inte intresserad av det. 

Skulle han satsa pengar på någon från fackföreningsrörelsen som minister blev det däremot ett tydligt svar: 

– Då får Eva Nordmark (ordförande för TCO) och Karl-Petter Thorwaldsson (ordförande för LO) dela på den. 

När Heléne Fritzon, tidigare migrationsminister, (S) fick frågan om vem som skulle kunna ersätta henne och om S kan tänka säg att ge posten till MP svarade hon: 

– Jag ska inte spekulera i det, men jag kan konstatera att det är ett av regeringens allra svåraste och tuffaste uppdrag.