Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De pressar Åkesson efter naziavslöjandet

Annie Lööf (C).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Jan Björklund (L).
Foto: SVEN LINDWALL

L-ledaren Jan Björklund och C-ledaren Annie Lööf reagerar nu starkt på Expressens avslöjande om SD-politiker som sprider nazistisk propaganda och frän antisemitisk på nätet.

Nu kräver Björklund att Åkesson gör upp med SD:s rötter.

– Även om ledningen säger att de lagt det bakom sig, så finns nazismen där i delar av partiet, säger L-ledaren.

Expressen avslöjade, tillsammans med Expo, på fredagen hur flera SD-kandidater i valet uttryckt sig uppskattande om Adolf Hitler och förnedrat Förintelsens offer.

Nu reagerar Liberalernas partiledare Jan Björklund på avslöjandet.

– Det är fullkomligt vedervärdigt av de här SD-politikerna och det märkliga är att Jimmie Åkesson har sagt att de har nolltolerans i partiet men det här händer gång på gång. Det är inte bara vanliga medlemmar utan förtroendevalda och kandidater som avslöjas med att hylla Hitler och raljera över Förintelsen. Det är fruktansvärt, säger han.

Björklund kritiserar Sverigedemokraternas nolltolerans mot extremism:

– Den där nolltoleransen yttrar sig i att när de blir avslöjade så brukar de väl agera mot just de som blir avslöjade, men de gör inte mer. Sen gör massmedia nya avslöjanden men de tolererar ju detta. Det är sanningen.

Vad har du för uppmaning till Jimmie Åkesson?

– Naturligtvis måste de här personerna avlägsnas, men det räcker inte. SD måste göra upp ordentligt med sin historia. Sverigedemokraterna grundades ur den svenska nynazismen. Det är inte 100 år sen, det är bara 30 år sen. De hävdar att det där har de lämnat bakom sig men det visar sig gång på gång att det har de inte alls. Nazismen, även om ledningen säger så, så finns nazismen där i delar av partiet.

Jimmie Åkesson (SD).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Lööf: "Skamligt"

Centerledaren Annie Lööf reagerar också på Expressens och Expos avslöjande. På Twitter skriver hon:

"Skamligt. Ytterligare ett bevis på att detta är ett avgörande värderingsval. Det är allvar nu. Rösta för anständighet. För medmänsklighet."

Jimmie Åkesson tycker att Jan Björklund tar ”billiga poänger”. 

– Vi jobbar oerhört hårt med att hålla rent, till skillnad från till exempel hans kompisar i Centerpartiet där åtskilliga islamister har visat sig, också i Socialdemokraterna. Man reagerar helt enkelt inte, trots att man vet att de finns där. Vi gör det, vi har nolltolerans. 

Åkesson: Nolltoleransen funkar

Jimmie Åkesson tycker att partiets nolltolerans funkar och säger att de flesta som har ombetts sluta har gjort det. Han säger också att man ska vara försiktig med att dra långtgående slutsatser om vad en person har gjort i sin ungdom. 

– Bara för att man gjorde något dumt, för att man var till exempel nazist, islamist eller kommunist i sin ungdom eller i sina tonår måste inte det innebära att man diskvalificerar sig från all typ av samhällsdeltagande resten av livet. Det avgörande för mig är hur trovärdig man är i sitt avståndstagande. Kan man på ett trovärdigt sätt visa att man är till exempel Sverigedemokrat på riktigt i dag, då hamnar saker och ting i ett annat ljus. 

Under dagen har fler politiker reagerat mot avslöjandet. Tidigare M-ledaren Carl Bildt skriver att ”det är obehagligt att individer med dessa åsikter finns på valsedlar i detta val. Det utmanar anständigheten i vårt Sverige”.

https://twitter.com/CBildt/statuses/1035465445887930368

Även Vänsterledaren Jonas Sjöstedt har retweetat en länk till avslöjandet, och Anders Ygeman, gruppledare för S i riksdagen, skriver: ”Rösta på Socialdemokraterna om du vill vara säker på att det här gänget inte ska få avgörande makt över regeringsbildningen i Sverige”.

https://twitter.com/Ygeman/statuses/1035443329381621761