Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”De kommer att få igenom sin budget”

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt gästar "Bara politik".

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt antyder att en regering bestående av S, MP, C och L kan klara sig utan att förhandla med honom.

– De kommer att få igenom sin budget, säger han i ”Bara politik” i Expressen TV.

Jonas Sjöstedt säger att han ”bidar sin tid” medan de borgerliga partierna, hittills utan framgång, försöker bilda regering..

– Alliansen avsatte Löfven hade inte susning om vad de skulle göra. Sen har vi sett under två månader att de har irrat runt. Jag väntar på att det här ska gå tillbaka till Stefan Löfven, säger han.

Sjöstedt anser att en stabil regering måste bestå av de tre rödgröna partierna i någon form av uppgörelse med Centerpartiet och Liberalerna.

”De kommer att få igenom sin budget”

De senare är dock helt avvisande till ett samarbete med Vänsterpartiet. Frågan är då om Sjöstedt kan släppa fram en regering bestående av S, MP, L och C utan att få igenom några politiska krav.

– Om en regering bygger på våra mandat måste vi ha ett inflytande, säger Jonas Sjöstedt.

Men han svarar inte nej på frågan om han är beredd att fälla en sådan regering om den inte förhandlar med honom.

– Vi är nödvändiga för att regeringen ska kunna komma till. Men de kommer att få igenom sin budget, för vi röstar aldrig på samma budget som Moderaterna och Sverigedemokraterna, säger Sjöstedt, som dock understryker att det finns många andra alternativ än en S-MP-L-C-regering.

Sjöstedt: Löfven bör få lite tid

Om Annie Lööf på torsdagen meddelar talmannen att hon inte har lyckats med sitt uppdrag tycker Jonas Sjöstedt att Stefan Löfven ska få uppdraget, om han själv vill.

– Då måste han få lite tid, för att börja riktiga förhandlingar. Mitt intryck är att riktiga förhandlingar ännu inte har skett.

Sjöstedt tycker att hans parti har goda förutsättningar att förhandla med Centerpartiet om sakpolitiska frågor. Han nämner familjeåterförening för flyktingar, landsbygdspolitik och personlig assistans som exempel på frågor där partierna står nära varandra. 

– Det är oklokt att börja med att säga att man inte talar med varandra.