Damberg: Bra att C och L är så tydliga om SD

Expressen TV träffade näringsminister Mikael Damberg, S, på onsdagsmorgonen. ”Det fanns ingen plan B hos alliansen”, säger han om den politiska utvecklingen.
Foto: Expressen TV
Mikael Damberg, S, näringsminister.
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Riksdagen röstade bort statsminister Stefan Löfven, S.

Nu börjar nästa fas – hitta ett nytt regeringsalternativ. Samtidigt har sprickan i alliansen blivit påtaglig.

– Det fanns ingen plan B hos alliansen. Men det är bra att C och L är så tydliga om SD, säger Mikael Damberg, S, näringsminister i Expressen TV.

I morgon börjar riksdagens talman sondera terrängen för en ny regering i Sverige.

Läget är minst sagt komplicerat och flera partier tycks ha målat in sig i ett hörn efter alla utfästelser under valrörelsen. Mikael Damberg, S, närings- och innovationsminister, säger i Expressen TV att man räknat med att Stefan Löfven skulle röstas ned, eftersom allianspartierna gått ut hårt med det budskapet.

"Det saknades en plan B"

– Man lyckades enas om att fälla statsministern, men man hade ingen plan för en ny regering från de borgerligas sida, hävdar Mikael Damberg.

Sprickan i alliansen har blivit allt tydligare sedan KD-ledaren Ebba Busch Thor under tisdagen öppnade för Sverigedemokraterna, något Liberalernas ledare Jan Björklund reagerade starkt mot. 

Blir det lättare för S att bilda en mittenregering på grund av sprickan i alliansen?

– Jag tycker det är bra att både Liberalerna och Centerpartiet är så tydliga om att de inte vill bygga makt och inflytande på Sverigedemokraterna, och inte släppa fram en sådan politisk situation, svarar Mikael Damberg och fortsätter:

– Jag har stor respekt för det, trots allt är det 82 procent som inte har röstat på SD, och jag tror svenska folket förväntar sig att vi ska kunna komma överens och hitta en lösning i mitten av svensk politik.

S föredrar en regering i mitten

Den avgående näringsministern och tidigare gruppledaren i S säger att han förväntar sig en tid av öppnare samtal mellan partierna.

– Vi har haft en period där partierna talat om varandra mycket, men mindre med varandra. Vi ser fram emot att man öppnar för mer samtal och djupare diskussioner om vad som är möjligt i svensk politik. Och vi tror det bästa vore att hitta en lösning i mitten.

Det har kommit tydliga signaler om övervikt åt höger i riksdagen. Är det då rimligt att S ska ha statsministerposten i en sådan regering?

– Socialdemokraterna är det största partiet i Sverige och leder den största partkonstellationen i parlamentet. Nu måste man föra diskussioner för att se om det går att bygga en koalition eller någon form av samarbete i mitten av svensk politik, vilket jag tror är bäst.

Billström: ”Lockande att prata om saker och ting”

På onsdagsmorgonen medverkade Moderaternas gruppledare i riksdagen, Tobis Billström, i SVT:s morgonsoffa. Där svarade han på frågor från programledarna om den kommande regeringsbildningen. 

– Vi räcker ut en seriös hand till Socialdemokraterna och sätter oss gärna ned och diskuterar de här frågorna men i slutändan så måste vi också naturligtvis få besked hur Socialdemokraterna ställer sig till detta. Vad är deras besked i de här frågorna, med vem ska de regera och hur har de tänkt att formulera ett regeringsalternativ om de nu på allvar vill utmana det som vi har ställt upp som en ambition, sade Tobias Billström i sändningen.

Han svarade även på frågor om hur han såg på möjligheterna för M att regera med KD, med stöd från SD, Centerpartiet och Liberalerna. 

– Det är lockande att prata om saker och ting men vi måste också kunna ägna oss åt matematik och en sån regering som ska kunna fungera måste samla 175 mandat i riksdagen. Det är minimum. Jag ser inte att det alternativet som du presenterar skulle kunna fungera på det viset.