Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Corazza Bildt petas i EU-valet – petad toppmoderat tar över

Anna Maria Corazza Bildt.
Foto: SVEN LINDWALL
Tomas Tobé.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jessica Polfjärd.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaternas EU-parlamentariker Anna Maria Corazza Bildts dagar i Bryssel är räknade. 

Enligt uppgifter till Expressen petas hon under tisdagen som kandidat inför EU-valet efter en kampanj av ett "gubbgäng" i partiet.

Nomineringskommittén väntas i stället skicka den petade toppmoderaten Tomas Tobé till Europaparlamentet, erfar Expressen.

Anna Maria Corazza Bildt har gjort stor succé i Europavalen och tagit hem överlägset mest personröster.

I det senaste valet 2014 kryssade 16,4 procent av de moderata väljarna henne – vilket innebar 87 000 kryss, flest av alla M-politiker – och fem år tidigare kryssades hon av 14 procent.

2009 stod hon inte på valbar plats men kom in tack vare att gränsen för att komma in i Europarlamentet via personkryss går vid fem procent.

Inför valen 2009 och 2014 hamnade hon långt upp i interna medlemsomröstningar i nomineringsarbetet – men Moderaternas nomineringskommitté petade ner henne på listorna.

Enligt uppgifter till Expressen har partiledningen i år beslutat att ändra nomineringsprocessen. 

– Medlemmarna får inte längre säga sitt i omröstningar inför Europaparlamentsvalet. Man kan ju misstänka att det beror på att man vill ha bort Anna Maria Corazza Bildt, säger en uppgiftslämnare.

M-källa: "Hökmark leder gubbgänget"

EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark, som så sent som i fredags meddelade att han inte kandiderar för en ny mandatperiod, uppges leda ett "gubbgäng" som vill peta Corazza Bildt för gott.

"Gubbgänget" anklagas för att förminska hennes arbete i Europaparlamentet genom att hävda att hon bara fokuserar på "matsvinn" och att det inte är någon prioriterad fråga för Moderaterna. Hennes kritiker anklagas för att bortse från hennes engagemang inom migrations- och säkerhetspolitik.

Enligt Expressens källor ska Hökmark också försökt övertyga sin gode vän Erik Langby, nomineringskommitténs ordförande, att peta Anna Maria Corazza Bildt. Inför tisdagens möte såg det ut som "gubbgänget" lyckats, erfar Expressen.

"Gubbgänget" har fått stöd av flera andra moderater på hög nivå och krav på förnyelse används också som ett argument för att Anna Maria Corazza Bildt tillsammans med Gunnar Hökmark ska få lämna Bryssel som en konsekvens av partiets resultat i förra EU-valet.

– Moderaterna gjorde ju ett väldigt dåligt val till Europaparlamentet 2014, partiet fick bara 13 procent och tappade mandat. Det märks att det finns ett stort tryck på förnyelse, säger en person med insyn i processen med att nominera kandidater.

M vill skicka petade toppnamn till Bryssel

Moderaternas petade partisekreterare Tomas Tobé pekas ut som det nya toppnamnet på listan. Han är 40 år gammal och anses stå för förnyelse.

– Tobé gjorde klart redan för ett halvår sedan att han vill till Bryssel och har internt kampanjat hårt för det – med partiledningens goda minne, säger en uppgiftslämnare. 

Enligt Expressens källor väntas nomineringskommittén också föreslå riksdagsledamoten Jörgen Warborn, Stockholmspolitikern Arba Kokalari och den petade gruppledaren i riksdagen, Jessica Polfjärd, högst upp på listan.

– Tomas Tobé blir toppnamnet på listan, det är helt klart, säger en källa i nomineringskommittén.

Arba Kokalari besökte Expressens valscen inför förra EU-valet 2014.
Foto: SVEN LINDWALL

Vid sidan av de nu nämnda M-politikerna nämns också Stockholms tidigare sjukvårdslandstingsråd Filippa Reinfeldt, som lämnade rikspolitiken i oktober 2014. 

– Men hon betraktas som en bubblare i nuläget, konstaterar uppgiftslämnaren. 

Reinfeldt, Warborn och Polfjärd

Tomas Tobé petades som partisekreterare av den förra partiledaren Anna Kinberg Batra. Sedan dess har han varit Moderaternas rättspolitiska talesperson i riksdagen.

Men enligt vad Expressen erfar är han inte aktuell för något ministerjobb om Ulf Kristersson blir statsminister.

Detsamma gäller Jessica Polfjärd som fick maka på sig när Ulf Kristersson utsåg den tidigare vice talmannen Tobias Billström till ny gruppledare i oktober förra året. 

Corazza Bildt vill inte uttala sig

Nomineringskommitténs förslag offentliggörs i morgon och skickas sedan vidare till Moderaternas partiråd och nomineringsstämma som hålls i Stockholm den 23 november. 

Anna Maria Corazza Bildts senior advisor Therez Randquist säger på måndagseftermiddagen:

– Anna Maria avstår från att spekulera i det här läget. 

Anna Maria Corazza Bildt med maken Carl i samband med firandet av Alf Svenssons 80-årsdag i september.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Expressen har sökt nomineringskommitténs ordförande Erik Langby, EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark och riksdagsledamöterna Tomas Tobé och Jessica Polfjärd.

– Vi har inga kommentarer till det, säger Polfjärds pressekreterare Charlie Levin Forsberg.

Gunnar Hökmark vill inte uttala sig och svarar kort när Expressen undrar om han har en kommentar till uppgifterna:

– Ingen alls eftersom det inte är så.

Europaparlamentsvalet hålls i Sverige söndagen den 26 maj nästa år.