Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Corazza Bildt om petningen: "Svårt att förstå och acceptera"

Anna Maria Corazza Bildt petas från Moderaternas lista i EU-valet. Foto: LISA MATTISSON
Anna Maria Corazza Bildt tillsammans med maken Carl Bildt. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Anna Maria Corazza Bildt petas från Moderaternas lista i EU-valet efter en kampanj från ett "gubbgäng" i partiet.

Hon får inte ens vara med på listan med tanke på att det anses finnas en risk att hon petar ner de tänkta toppnamnen Tomas Tobé och Jessica Polfjärd.

– Jag är djupt besviken, säger hon i Expressens ”Bara politik”. 

Maken Carl Bildt kommenterar petningen för Expressen: 

– Det är ju i alla fall högt pris på originalitet att man vill lyfta bort någon från en lista för att det finns en risk för att vederbörande blir vald. Det brukar vara tvärt om.

I skuggan av regeringsbildningen har en infekterad strid utkämpats inom Moderaterna om de åtråvärda platserna högst upp på valsedeln i EU-valet i maj.

Expressen kunde i måndags avslöja att Anna Maria Corazza Bildts dagar i Bryssel är räknade och det bekräftades på en presskonferens på onsdagen.

Moderaterna har gjort två katastrofval i rad i valet till EU-parlamentet och tappat mandat. Därför har partiledningen bestämt att förnya listan.

"Jag är djupt besviken över @nya_moderaterna nomineringskommités förslag att kasta ut mig från varje möjlighet att vara en kandidat i Europavalet nästa år trots att jag nominerades av ett stort antal förbund & föreningar runt om i hela Sverige", twittrade Corazza Bildt i samband med presskonferensen.

På onsdagskvällen medverkade den petade EU-politikern i Expressens ”Bara Politik”.  

– Jag är djupt besviken. Jag är inte ens sist på listan, det är väldigt unikt. Jag har varit dragplåster för Moderaterna, en styrka. Det låter lite konstigt att de tar bort mig för att jag är en styrka och får M-väljares förtroende, säger hon. 

Anna Maria Corazza Bildt kommer dock inte ge upp. 

– Jag känner att jag inte är klar. Jag ger inte upp. Det är många som tror på mig, säger hon. 

Hennes make Carl Bildt retweetade direkt hennes besvikelse på Twitter.

Han kommenterade senare petningen för Expressen och konstaterade att det inte hör till vanligheterna att man petar någon för att denne riskerar att bli vald. 

Anna Maria Corazza Bildt och maken Carl vid firandet av Alf Svensson i september. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Nomineringskommitténs ordförande Erik Langby slår tillbaka mot Anna Maria Corazza Bildts uppfattning om hur hon behandlas.

– Ingen kastas ut. Varje mandatperiod är en ny period och mot bakgrund av att vi är det största Europapartiet har vi misslyckats med att nå väljarna. Siffrorna talar sitt tydliga språk och vi behöver en omstart, säger Langby.

På förslaget till lista i EU-valet finns plats för 34 moderater men Anna Maria Corazza Bildt får inte plats på listan.

– Det hade varit konstigt att sätta henne på plats 27, säger Erik Langby.

Anna Maria Corazza Bildt har haft stora framgångar med personkryssen i de två senaste EU-valen. I det senaste valet kryssades hon av drygt 16 procent av moderatväljarna. Gränsen för att bli invald via personval går vid fem procent.

"Gubbgäng" anklagas för att ha förminskat Corazza Bildt

Hon har hamnat långt upp på Moderaternas lista tack vare interna medlemsomröstningar men i årets nomineringsarbete har processen ändrats och omröstningarna har tagits bort.

Samtidigt har en kampanj pågått för att få bort henne från EU-parlamentet. Ett "gubbgäng" har pekats ut som drivande i kampanjen som gått ut på att förminska Anna Maria Corazza Bildt, erfar Expressen.

Hon har anklagats för att ha haft för stort fokus på matsvinn som inte ska vara en prioriterad fråga för Moderaterna. Internt har hennes anhängare påpekat att hon också arbetat med frågor som terror och migration och att matsvinn ska ses i ett större hållbarhetsperspektiv.

På tisdagskvällen samlades nomineringskommittén för ett sista möte och beslutade att Anna Maria Corazza Bildt inte kommer vara med på listan till EU-valet. Slutsatsen är att det inte ens går att placera henne utanför valbar plats eftersom hon då kommer att peta ned toppnamnen med hjälp av personkryss.

Corazza Bildt: "Har svårt att förstå och acceptera"

På onsdagseftermiddagen kommenterade Anna Maria Corazza Bildt själv via Facebook: 

"För mig har nomineringskommitténs ordförande motiverat beslutet att helt och hållet kasta ut mig från listan med att partiet gjorde ett dåligt Europaval förra gången och att det nu måste bli bättre."

Hon fortsätter: 

"Nu anser tydligen nomineringskommittén att jag varit och är en belastning för vårt parti. Det har jag svårt att förstå och acceptera. Avgörandet ligger nu hos partirådet den 23 November. Jag kommer att fortsätta att vara stolt över det jag haft möjlighet att göra för oss moderater och för Sverige i Europa. Mitt engagemang fortsätter, och jag hoppas på fortsatt stöd också av alla dem som stöttat mig hittills."

Två sparkade toppmoderater ersätter

Listan kommer att toppas av två toppmoderater som nyligen fått sparken från sina poster efter att Ulf Kristersson tog över som partiledare.

Den före detta partisekreteraren Tomas Tobé, 40, toppar nomineringskommitténs förslag och tvåa på listan är den före detta gruppledaren i Moderaternas riksdagsgrupp, Jessica Polfjärd, 47.

Corazza Bildt och Tobé

– Det krävs ett omtag, en omstart, förklarade nomineringsprocessens ordförande Erik Langby på en presskonferens på onsdagseftermiddagen. 

– Vi har landat i att vi vill ha ett helt nytt gäng, en ny uppsättning. I vårt förslag står Tomas Tobé på förstaplats.

I nomineringsarbetet har flera länsförbund lyft fram riksdagsledamoten Hanif Bali men han tackade nej på Twitter före nomineringskommitténs sista möte.

https://twitter.com/hanifbali/status/1054726722581655553

Det slutliga beslutet om listan fattas av Moderaternas nomineringsstämma i slutet av november.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!