Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Caroline Szyber lämnar riksdagen

Caroline Szyber. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Ebba Busch Thor, Kristdemokraternas partiledare. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kristdemokraternas Caroline Szyber lämnar riksdagen.

Beslutet kommer efter att en förundersökning om bedrägeri inletts mot henne på grund av Aftonbladets kvittogranskning.

– Det har förts en dialog med Caroline, och hon har själv valt att lämna, säger Ebba Busch Thors presschef Sarah Hummerdal.

I onsdags stod det klart att Caroline Szyber, 36, utreds för misstänkt bedrägeri. KD-toppen meddelade senare samma kväll att hon lämnar partistyrelsen. 

Nu lämnar Szyber alltså även sin plats i riksdagen.

”Jag är ledsen för det som hänt och inser att detta tar uppmärksamhet och kraft från det viktiga arbete som partiet nu har att utföra framåt”, skriver hon i en kommentar till TT och fortsätter:

”Jag vill inte att det ska råda några som helst tvivel att jag gör rätt för mig. Men politik handlar om förtroende och jag har förståelse för att det har skadats”.

Caroline Szyber (KD) lämnar riksdagen

Bakgrunden är Aftonbladets granskning som visade att Caroline Szyber låtit skattebetalarna betala för hennes familjs hotellkostnader vid sammanlagt tre tjänsteresor. Totalt handlar det om runt 35 000 kronor. 

Bedrägeriutredningen gäller dock bara en av resorna, där Caroline Szyber misstänks ha begärt ersättning för att gå på ett bröllop i Lysekil 2015. Enligt Aftonbladet ersattes hon då med 6 500 kronor från riksdagen för tågbiljetter, taxi, hotellnätter och traktamente.

Hon har medgett felet och betalat tillbaka summorna.

”Klokt beslut”

På frågan om KD-ledaren Ebba Busch Thor varit delaktig i Caroline Szybers beslut att lämna riksdagen säger presschefen Sarah Hummerdal:

– Det har förts en dialog med Caroline, och hon har själv valt att lämna.

KD:s partisekreterare Peter Kullgren säger att han tror att det var ett ”klokt beslut”.

– Politik handlar så oerhört mycket om förtroende, och här har förtroendet skadats. Är man riksdagsledamot är man folkvald och det är bara man själv som kan avgöra om man känner att man kan ha kvar det uppdraget. Det har hon kommit fram till att hon inte kan göra, säger han.

Fler har granskats

Ytterligare en KD-ledamot har varit inblandad i Aftonbladets kvittogranskning. Då handlade det om Penilla Gunther, som låtit skattebetalarna bekosta privata resor med hyrbilar. I slutet av augusti valde hon att avgå och avstå sin riksdagskandidatur.

Vid det tillfället - innan bedrägeriutredningen inleddes - uppgav partiet att de hade fortsatt förtroende för Caroline Szyber. 

– Det kom fler avslöjanden under förra veckan och i onsdags konstaterade vi gemensamt att Caroline skulle lämna det verksällande utskottet och partistyrelsen. Nu har hon själv beslutat att lämna även sin riksdagsplats, säger Peter Kullgren.

Caroline Szyber skriver till Expressen att hon avböjer att kommentera ytterligare.

 

Texten uppdateras.