Carl Bildts ilska mot S-bilden: ”Totalt trams”

"Totalt trams", skriver Carl Bildt på Twitter.
Foto: MICHAELA HASANOVIC
Nya kampanjbilden från Socialdemokraterna får kritik från Bildt.
Foto: HOSSEIN SALMAZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under onsdagen publicerade Socialdemokraterna en kampanjbild på en disktrasa med texten:

”Vi har städat upp i statsfinanserna.”

Samtidigt skrev partiet att man ”städat upp statsfinanserna efter högerregeringar sedan 1982” – något som fick den tidigare statsministern Carl Bildt att se rött.

”Totalt trams”, skriver han på Twitter.

Det är mindre än en månad kvar till valet – och för varje dag som går stiger temperaturen i debatten.

Under tisdagen publicerade Socialdemokraterna en bild på Twitter som föreställde en disktrasa:

”Vi har städat upp i statsfinanserna!”, står det på trasan.

https://twitter.com/socialdemokrat/status/1026848942242164737

Till bilden skriver Socialdemokraterna:

”Vi har städat upp statsfinanserna efter högerregeringar sedan 1982”, följt av en länk som uppmanar följarna att engagera sig.

Inlägget har väckt stor ilska hos borgerliga sympatisörer – bland annat den tidigare statsministern Carl Bildt.

https://twitter.com/CBildt/status/1026922095517872129

”Totalt trams. Läs Kjell-Olof Feldt om hur (s)-regeringen före 1991 havererade med sin ekonomiska politik. Vi övertog en ekonomi i fritt fall där arbetslösheten ökade med tusen personer om dagen. Haveri”, skriver Bildt.

I en annan tweet skriver han:

”Fakta är tydliga: 1991 övertog vi en ekonomi i dramatiskt fall, och valutatumult i Europa gjorde det inte enklare, men 1994 överlämnade vi en ekonomi i klar och stark uppgång. Vi gav Sverige en ny chans”.

Flera Twitter-användare poängterade att den tidigare socialdemokratiske finansministern Kjell-Olof Feldt år 2001 ”gjorde avbön” och uttryckte att hans regering hade orsakat finanskrisen på 90-talet.

Aftonbladet socialdemokratiske ledarskribent Anders Lindberg var dock inte sen på att håna Bildts tweet:

https://twitter.com/anderslindberg/status/1027080189958860800

”Jorden är platt, grisar kan flyga, och...”, skriver han och länkar till Bildts tweet.

Carl Bildt svarade genom att fråga Lindberg om han har ”förträngt hur S-regeringens ekonomiska politik havererade totalt 1990”.

Fredrik Olovsson (S), ordförande i Finansutskottet, kommenterar Carl Bildts hårda ord:

”Carl Bildt påstår att den tillträdande S-regeringen 1994 fick ärva en ekonomi i stark uppgång. Faktum är att Sverige då tvingades låna 20 miljarder kronor – i månaden”, skriver han och fortsätter: 

”Det är ett obestridligt faktum att Socialdemokraterna efter tre av tre borgerliga regeringsinnehav sedan 80-talet har tvingats städa upp i statsfinanserna. Nu senast 2014 då Alliansen lämnade efter sig ett underskott på 60 miljarder kronor.”

Forskaren om kampanjbilden

Bengt Johansson är professor i journalistik och masskommunikation på Göteborgs universitet, samt vice ordförande för sektionen i politisk kommunikation i den internationella forskarorganisationen IAMCR.

Han kommenterar Socialdemokraternas kampanjbild på disktrasan i ett mejl:

”Vad man vinner på negativa kampanjer är att dels definiera hur bilden av verkligheten ser ur men också få motståndarna på defensiven så att de tvingas försvara sig. Det finns exempel på att negativa kampanjer är effektiva, men också motsatsen. Forskningen visar att de inte verkar vara mer effektiva än 'positiv' reklam, däremot uppmärksammas den mer”, skriver han och fortsätter:

”Risken med negativa kampanjer är att de slår tillbaka. Att de påståenden man gör blir motbevisade och att man själv tvingas på defensiven. Med sociala medier har ju denna risk blivit allt mer uppenbar”.