Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

C utesluter kommunalråd: ”Har allvarligt skadat partiet”

Stefan Hanna, kommunalrådet i Uppsala. Foto: PHOTO: STEFAN SJÖDIN / FORTUM
Annie Lööf.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Centerpartiets partistyrelse har beslutat att utesluta kommunalrådet i Uppsala. 

Stefan Hanna, som fick överlägset flest personkryss av alla C-politiker i Uppsala, utesluts för att han har "skadat partiet". 

– Det är helt makalöst hur de beter sig. Det är rättsvidrigt, ett stort demokratiskt övertramp, säger Stefan Hanna till Expressen. 

En infekterad personkonflikt som har sin grund i avundsjuka och kritiken mot partiets migrationspolitik och partiledningens S-närmande. 

Så beskriver Stefan Hanna upprinnelsen till det uteslutningsärende som i dag behandlades av Centerpartiets partistyrelse. 

– Jag har vågat tycka något annat än vad Annie Lööf tycker, men partiet är extremt toppstyrt, säger han på måndagseftermiddagen till Expressen. 

Vid 15-tiden meddelade partiets organisationschef Thomas Lind att partistyrelsen fattat beslut om att med omedelbar verkan utesluta Stefan Hanna. 

Partistyrelsen: "Ger upphov till rädsla och tystnad"

Motiveringen: "Han frambringar en kultur som ger upphov till rädsla och tystnad bland enskilda medlemmar." 

– Grunden är att man kan uteslutas om man allvarligt skadar Centerpartiet, säger Thomas Lind. 

Tidigare under dagen höll Stefan Hanna själv en presskonferens i Uppsala och berättade om "den senaste tidens kampanjande mot mig". 

Enligt Stefan Hanna har partiledningen inte varit intresserad av att lösa de konflikter som finns i Uppsala. 

– Det har aldrig gjorts något försök till konfliktlösning. 

Stefan Hanna hävdar att delar av Uppsalacentern ser honom som "den store satan på jorden", medan andra sluter upp helhjärtat bakom honom. 

Enligt Upsala Nya Tidning får han nu stöttning av 35 partikamrater i kommunen. 

– Vi som stöttar Stefan har under hösten valt att avvakta och vara tysta. Men nu fick vi nog. Vi delar inte den bild av Stefan som målas upp av de som är kritiska mot honom, säger Karin Ericsson, som är ledamot i plan- och byggnadsnämnden, ersättare i kommunfullmäktige samt ordförande i Uppsalacenterns nomineringsgrupp, till tidningen.

35 C-politiker skrev på en begäran

"Hannafalangen" har också skrivit på en begäran om att få uttala sig i frågan innan partistyrelsen fattar beslut – men så skedde alltså inte. 

Stefan Hanna är mycket kritisk till partiledningens agerande. 

– I onsdags fick jag ett mejl från vice partisekreteraren Thomas Lind där han skrev att jag hade till klockan elva i fredags på mig för att svara. Det är inte klokt att de bara ger mig några timmar för att svara på så grova anklagelser. 

Organisationschefen Thomas Lind:

–  Våra stadgar säger att detta ska behandlas skyndsamt. Jag kontaktade Stefan i tisdags och gav honom möjlighet att yttra sig, och partistyrelsen fick hans yttrande. Partistyrelsen tycker att de har haft bra beslutsunderlag. 

Centerpartiet i Uppsala kommun gjorde i höstens val sitt bästa val på många år. Partiet ökade med 2,9 procent vilket var mest av alla partier i Uppsala.

Stefan Hanna fick 1115 personkryss i Uppsala, motsvarande 7,95 procent av C-rösterna i kommunvalet.  

– Partistyrelsen har noterat att han hade många kryss, men om man tittar på övriga invalda så har de tillsammans fler kryss än han, konstaterar organisationschefen Thomas Lind.

Förra kassören lämnade på grund av honom

I oktober i år berättade den lokala styrelsens förra kassör Johanna Engström att hon lämnade sitt uppdrag på grund av Stefan Hanna. 

– Jag upplevde att jag inte blev lyssnad på av honom. Det var ett klimat som inte fick mig att må bra och jag kunde inte göra ett bra jobb, förklarade hon för UNT.  

Ordföranden i Uppsala Norra Centerpartiavdelning, Leif Johansson, argumenterade i en debattartikel i samma tidning den 20 september i år för delat ledarskap. Han konstaterade bland annat att "personliga låsningar och friktioner får inte hindra sans och balans i politiken" och att ett "... kraftfullare C går att uppnå via bättre förankring av politiken hos partimedlemmarna och där personliga maktambitioner och gamla surdegar läggs åt sidan."