Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Annie Lööf om löftet att inte bli stödhjul till Löfven

Nästa statsministeromröstning ska hållas den 16 januari. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Under jul och nyårsveckorna ska partiledarna rapportera till talmannen en gång i veckan via telefon.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Centerledaren Annie Lööf.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES FREDRIK WENNERLUND

Senast den 23 januari måste en statsminister väljas – annars går Sverige mot ett extraval i april, meddelade talmannen Andreas Norlén. 

– Jag är inte övertygad om att det här kommer lyckas, säger han i SVT:s ”Aktuellt”. 

Centerledaren Annie Lööf tidigare i dag sitt löfte till väljarna om att inte bli "ett stödhjul till Stefan Löfven".

– Det löftet är värt mycket, säger hon.

På onsdagen gav talmannen Andreas Norlén ett nytt besked om vad som blir nästa steg i regeringsbildningen efter att regeringsförhandlingarna mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet havererat. 

Måndagen den 14 januari har samtliga partiledare kallats till en talmansrunda. Samma dag lägger talmannen fram ett nytt förslag till statsminister med omröstning 16 januari. 

Den 23 januari hålls en eventuell fjärde omröstning och om även den misslyckas ska det hållas ett extraval. 

– Att jag inte pekar ut någon nu beror på att läget är så oklart. Nu får Ulf Kristersson och Stefan Löfven samla stöd. Jag har fått signaler från olika partiledare om att man behöver den här tiden för förhandlingar och förankringsprocesser för att lösa ut detta.

Talmannen: ”Är inte övertygad”

Enligt talmannen handlar allt fortfarande om Stefan Löfven och Ulf Kristersson – inför nästa statsministeromröstning. 

– Det är ytterst osannolikt att det skulle vara någon annan än Löfven och Kristersson, säger han. 

Samtidigt medger talmannen Andreas Norlén att han inte är helt säker på att det går att lösa regeringskrisen utan extra val. 

– Jag är inte övertygad om att det här kommer lyckas. Det är fortfarande betydande motsättningar, men samtliga partiledare har gett uttryck för att de vill hitta en lösning och kommer arbeta hårt för det de kommande veckorna. Och jag kommer göra vad jag kan för att backa upp den processen, säger han i SVT:s ”Aktuellt” och fortsätter:

– Min förhoppning är att det går att lösa, men det finns inga garantier. 

Under julhelgen och veckan därpå ska talmannen få lägesrapporter från Ulf Kristersson och Stefan Löfven. 

– Jag är väldigt angelägen om att den tredje omröstningen blir framgångsrik så att vi faktiskt får en statsminister, säger Norlén.

 

DETTA HÄNDER NU

Stefan Löfven och Ulf Kristersson ska avrapportera sina försök att få stöd till talmannen via telefon den 28 december och den 4 januari.

 

Den 10 januari ska talmannen träffa först Löfven och sedan Kristersson i riksdagen. Detta ska ske på talmannens tjänsterum. 

 

Måndagen den 14 januari ska en talmansrunda genomföras med alla partiledarna och talmannen kommer att presentera en statsministerkandidat.

 

Statsministeromröstning ska hållas onsdagen den 16 januari. Den partiledardebatt som skulle hållas den dagen kommer att flyttas till 30 januari.

 

Blir ingen statsminister vald då kommer en fjärde och sista statsministeromröstning hållas den 23 januari. Förslaget till statsminister kommer att läggas fram den 21 januari.

 

Misslyckas även den fjärde omröstningen ska ett extra val utlysas. Det måste hållas inom tre månader. Eftersom val ska hållas på en söndag blir söndagen den 21 april det sista datum ett extra val kan hållas.

 

KÄLLA: TT

 

 

Talmannen: Det står mellan Lööf och Löfven

Moderatledaren Ulf Kristersson kommenterade efter talmannens pressträff: 

– Jag har tagit del av talmannens beslut, och vi kommer naturligtvis gör allt vi kan under helgerna för att en så bra borgerlig regering  som möjligt ska kunna väljas i januari. Jag kommer delrapportera till talmannen den 28 december hur det arbetet fortskrider.

Stefan Löfven meddelade samtidigt: 

– Det är bra att talmannen har en tydlig plan framåt och att processen fortsätter för att Sverige ska få en regering på plats så snart som möjligt. Jag kommer att använda tiden till att göra allt jag kan för att Sverige ska få en handlingskraftig regering.  

M-ledaren Ulf Kristersson lovar att jobba hårt under de kommande jul- och nyårshelgerna. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL BILDBY/

 

Expressen mötte på onsdagseftermiddagen Centerledaren Annie Lööf i riksdagen för en intervju. 

Vad krävs för att Centerpartiet ska stödja Ulf Kristersson?

– För vår del handlar det om att vi inte vill ge SD inflytande över en ny regerings politiska inriktning. Det är inte på grund av Ulf Kristersson eller den politik han för som vi röstade nej, utan det är på grund av SD. 

Hur ser din drömlösning ut?

– Jag vill gärna se en alliansregering förankrad över blockgränsen, men jag har också lyft fram en modell med alliansen och Miljöpartiet. När jag förde in sakpolitiken under hösten så var det ju tydligt från Miljöpartiets sida att man var beredda att föra sakpolitiska diskussioner med alliansen.

Du har lovat väljarna att inte bli ett stödhjul åt Stefan Löfven. Hur mycket är det löftet värt?

– Det löftet är värt mycket. När vi gick in i de skarpa förhandlingarna med S så tror jag alla såg att det inte handlade om stödhjul. Då skulle vi vara motorn i det samarbetet, att driva på och driva igenom liberal centerpartisk politik – för bättre integration, fler jobb och bostäder, men också en offensiv landsbygdspolitik. 

Enligt DN/Ipsos nya mätning har C tappat var tredje väljare på en månad. Vad tror du det beror på?

– Jag tror det beror på den turbulens som varit under de senaste veckorna, men också på att allt ljus har varit på Centerpartiet. Och på de vägval som man står inför. Jag tror också man ska ha lite is i magen. Vi ligger någon procentenhet under vårt valresultat som var det bästa på 30 år. Så jag känner en trygghet i arbetet framåt. 

Samtidigt visar en förtroendemätning som TV4 publicerat att du har tappat mest förtroende av alla partiledare – från 13 procent i november till 8 procent nu. Hur ser du på det?

– Även där tror jag att såväl högersidan som vänstersidan, som vill att vi ska ge dem ett stöd, är besvikna över att vi inte har gett dem stöd. Jag tror att man ska ha lite is i magen och inse att när man är i den liberala politiska mitten måste man vara beredd på att få kritik både från höger och från vänster. 

Expressen mötte på onsdagseftermiddagen även Liberalernas partiledare Jan Björklund: 

Vad krävs för att du ska släppa fram Ulf Kristersson i en ny statsministeromröstning?

– Det är ett beslut i vårt partiråd i så fall, det är vad som krävs för att Liberalerna ska göra det. 

Annie Lööf sa för en stund sedan att löftet om att inte vara ett stödhjul åt Stefan Löfven är ett "viktigt löfte". Har du gett dina väljare samma löfte?

– Jag har i varje fall inte uttryckt det så, men vi sa från Liberalernas sida att om alliansen blir mindre än de rödgröna så kommer vi att eftersträva blocköverskridande lösningar. Det har jag varit tydlig med i valrörelsen. Men det förutsätter att flera partier samverkar i en sådan lösning, annars går det inte. 

Så om Miljöpartiet tar klivet över, då är det klart för del?

– Ja, det förändrar ju hela situationen, det är klart. 

Även Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Löfvin kommenterar beskeden: 

”Nu behövs konstruktiva och konkreta samtal mellan partierna. Vi är beredda att vara en aktiv del i de förhandlingar som krävs för att Sverige ska kunna få en handlingskraftig klimatregering som står fast förankrad i den politiska mitten och håller rasismen ute från politiskt inflytande”, säger de i en skriftlig kommentar. 

LÄS MER: Stefan Löfven: ”Ingen anledning att ha panik” 

Arbetsrätten knäckte förhandlingarna

Arbetsrätten blev knäckfrågan som ingen kunde lösa under de tidigare regeringsförhandlingarna mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet. 

Enligt Ekot fanns det under söndagskvällen för en vecka sedan ett dokument med överenskommelser som partierna enats om. Dokumentet skulle godkännas i varje partiledning – men det var där som förhandlingarna sprack på grund av delen om lagändringar i arbetsrätten. 

– Socialdemokraterna ville ge LO veto när det kom till frågan om arbetsrätten, vilket för oss var helt otänkbart, har en C-källa med insyn i förhandlingarna tidigare sagt till Expressen.

 

Stefan Löfven vägrade gå med på Centerpartiets vilja om lagstadgade reformer på arbetsmarknaden, erfar Ekot.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

 

 

LÄS MER: DN/Ipsos: C tappar var tredje väljare