C och L:s väljare: Högre förtroende för Stefan Löfven än Kristersson

C- och L-väljare har större förtroende för Stefan Löfven än Ulf Kristersson.
Foto: Montage
Så stort förtroende har väljarna för partiledarna.
Ulf Kristersson (M) tappar stort i förtroende hos Centerpartiets och Liberalernas väljare.
Foto: HANNA FRANZéN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nu har de i stället högre förtroende för Stefan Löfven (S).
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Alliansens statsministerkandidat Ulf Kristersson (M) har under hösten tappat rejält med förtroende hos Centerpartiets och Liberalernas väljare. Det visar Demoskops decembermätning. 

Nu har de i stället högre förtroende för Stefan Löfven (S). 

– Hur partierna agerar är en sak, men om man ser till väljarna tycks gränserna mellan blocken bli mer oklara och är under förändring, säger Peter Santesson, opinionschef på Demoskop.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven stärker sitt grepp om väljarna, visar Demoskops förtroendemätning från december månad. Dels är han fortsatt den partiledare med högst förtroende hos väljarna totalt sett, dels har han nu dessutom gått om Ulf Kristersson vad gäller förtroendet hos Liberalernas och Centerpartiets väljare. 

Centerpartiets och Liberalernas väljare har högre förtroende för Stefan Löfven (S) än vad de har för Ulf Kristersson (M).
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

I november månad hade 28 procent av Liberalernas och Centerpartiets väljare "ganska eller mycket stort förtroende" för Stefan Löfven, medan 49 procent i samma väljargrupp hade motsvarande förtroende för Ulf Kristersson. I december månad hade i stället 36 procent av dessa väljare "ganska eller mycket stort förtroende" för Kristersson, alltså ett tapp på tretton procentenheter. Detta kan jämföras med att det nu i stället är 38 procent som har "ganska eller mycket stort förtroende" för Stefan Löfven, vilket är en ökning på tio procentenheter inom samma grupp. 

– Nu är förtroendet för Stefan Löfven till och med något större än för Ulf Kristersson bland dessa väljare. Hur partierna agerar är en sak, men om man ser till väljarna tycks gränserna mellan blocken bli mer oklara och är under förändring, säger Peter Santesson, opinionschef på Demoskop.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer: 

– Vi hade ett val för tre månader sedan med det högsta valdeltagandet sedan 1985. De som då röstade på ett alliansparti ville se regeringsskifte och Ulf Kristersson som statsminister. Det är också vägledande för vår linje efter valet: Att det blir mer allianspolitik i en regering som leds av Moderaterna än i en regering som leds av Socialdemokraterna.


LÄS MER: Lööfs nio anklagelser mot Löfven – och löften

Ebba Busch Thor går om Kristersson

I decembermätningen går dessutom KD-ledaren Ebba Busch Thor om Ulf Kristersson i förtroendet från väljarna – och hamnar nu som den partiledaren med näst högst förtroende efter Löfven. 

– Det är en rejäl förändring för en partiledare som tidigare legat i den nedre halvan av fältet. Busch Thor är en partiledare som polariserar väljarna. Utanför sina egna väljare är framgångar bland M- och SD-väljare som lyfter siffrorna, säger Peter Santesson.

KD-ledaren Ebba Busch Thor om Ulf Kristersson (M) i förtroendemätningen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Den partiledare som tappar mest i förtroende i decembermätningen är Centerpartiets partiledare Annie Lööf, som tappar sex procentenheter. Detta kan jämföras med mätningen efter valet då hon var den partiledare med tredje högst förtroende, tätt efter Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor. Nu har i stället både Jonas Sjöstedt (V) och Stefan Löfven (S) gått om henne. 


LÄS MER: M och KD lägger gemensam budget


Minst förtroende för MP:s språkrör

Även Jan Björklund (L) tappar mycket i decembermätningen. I den är det fyra procentenheter färre som har "ganska eller högt förtroende" för honom än i november. Han är därmed den som tappar mest i förtroende efter Annie Lööf. Detta tapp beror främst på att Björklunds förtroende bland M- och KD-väljare har påverkats kraftigt av L:s agerande under regeringsbildningen, menar Peter Santesson.

– Björklund backar till 20 procent, som är den lägsta förtroendenivån han haft i dessa mätningar. M- och KD-väljarna har till och med ett något större förtroende för Stefan Löfven än för Jan Björklund nu. Det säger något om hur djupa sprickor som uppstått bland alliansväljarna. 

– Liberalernas möjligheter att kunna vinna väljare från Moderaterna framöver verkar onekligen bli begränsade.

Jan Björklund backar till de sämsta siffrorna han haft i dessa förtroendemätningar, konstaterar Peter Santesson, opinionschef på Demoskop.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Allra minst förtroende har väljarna för Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin, även om förtroendet för Gustav Fridolin ökar något i den senaste mätningen. 

Så stort förtroende har väljarna för partiledarna

Stefan Löfven: 40 (39)

Ebba Busch Thor 36 (34) 

Ulf Kristersson 34 (35)

Jonas Sjöstedt 33 (34) 

Annie Lööf 30 (36) 

Jimmie Åkesson 27 (27)

Jan Björklund 20 (24) 

Isabella Lövin 14 (18)

Gustav Fridolin 13 (11) 


Siffran avser procent som svarat ganska/mycket stort förtroende. Siffran inom parantes är förtroendet från mätningen i november. 

Centerpartiets och Liberalernas väljare

Ulf Kristersson: 36 (49)

Stefan Löfven: 38 (28)


Siffran avser procent som svarat ganska/mycket stort förtroende. Siffran inom parantes är förtroendet från mätningen i november. 

Förtroende för partiledare

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten.

Fråga: ”Hur stort förtroende har du för…?”

Undersökningsperiod:  26 november – 3 december 2018

Metod och urval: Demoskops slumpmässigt telefonrekryterade webbpanel.

Antal genomförda intervjuer: 1 094 intervjuer.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder och parti i senaste val.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.