Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

C med och styr i flest kommuner i Sverige

Centerpartiets ledare Annie Lööf vid en pressträff i Ramvik i Ångermanland i augusti. C är det parti som ingår i flest kommunala styren i Sverige. Foto: MATS ANDERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven och Robert Bernhardsson 2016. Foto: Socialdemokraterna Jokkmokk/Facebook
SD har två mandat i Jokkmokks kommun. På bilden partiledare Jimmie Åkesson vid Jokkmokks hotell 2014. Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

Fyra av tio kommunstyren i landet bygger på blocköverskridande samarbeten, enligt tidningen Dagens Samhälle. 

Bäst har det gått för Centerpartiet, som ingår i hela 70 procent av landets kommunala styren.

Men i sex kommuner har man fortfarande inte enats om hur styret ska se ut – och det är nästan lika rörigt som i regeringsförhandlingarna.

Nästan tre månader har gått sedan valet – och Sverige har fortfarande inte fått en regering.

Men det är inte bara politikerna i riksdagshuset som har svårt att komma överens – även på kommunal nivå har man i många fall haft svårt att få fram ett majoritetsstyre efter årets val.

Trots att det har gått relativt långsamt på kommunal nivå, är det tydligt att partierna där är långt mer benägna till oväntade samarbeten jämfört med hur det ser ut på riksnivå.

Moderaterna har exempelvis ingått i allianser med både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, samtidigt som Socialdemokraterna har kommit överens med Kristdemokraterna. 

Enligt tidningen Dagens Samhälle bygger fyra av tio kommunstyren på blocköverskridande samarbeten.

I kommuner som nått överenskommelser är ett parti överrepresenterat: Centerpartiet. Partiet ingår i hela 70 procent av landets kommunala styren. För Sverigedemokraterna, som återfinns i den andra änden av statistiken, ligger samma siffra på en procent.

Andel kommunstyren där partierna ingår

Centerpartiet: 70 procent

Moderaterna: 55 procent

Kristdemokraterna: 53 procent

Liberalerna: 52 procent

Socialdemokraterna: 51 procent

Miljöpartiet: 25 procent

Vänsterpartiet: 21 procent

Sverigedemokraterna: 1 procent

 

Källa: Dagens Samhälle

 

Dagens Samhälle skriver nu om kommunerna som fortfarande inte har ett styre klart. Det handlar om Jokkmokk, Vaxholm, Askersund, Strömstad, Valdemarsvik och Ulricehamn.

Andel kommunstyren där partierna ingår.

Utdragna maktkampen i Jokkmokk

Jokkmokk är som ovan nämnt en av kommunerna där man ännu inte kommit överens om vilka som ska regera.

På måndag ska kommunstyrelsens ordförande väljas – och maktstriden utkämpas från tre håll. MP, M, ”Framtid i Jokkmokks kommun” och ”Samernas väl” ingår i Jokkmokk-alliansen, som har 11 mandat. S och V har 12 mandat, och SD 2.

Ordförandeposten i fullmäktige gick till Jokkmokk-alliansen tack vare stöd av SD, enligt Dagens Samhälle. Det pekar på att samma sak kan hända vid omröstningen om vem som ska bli kommunstyrelses ordförande.

Socialdemokraterna hoppas dock på att neutralisera Sverigedemokraterna genom att få igenom proportionella val till nämnder och styrelser. Med SD ute ur leken skulle S och V få majoritet.

”Har varit krångligare den här hösten”

Kommunalrådet Robert Bernhardsson (S) hoppas få förlängt förtroende på måndag.

Statsminister Stefan Löfven och Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson 2016. Foto: Socialdemokraterna Jokkmokk/Facebook

– Efter den här veckan känns det lite bättre. Vi och Vänsterpartiet har haft valberedning tillsammans med Jokkmokk-alliansen, och där är vi överens om att S och V har majoritet i styrelser och nämnder. Då är vår förväntan att fullmäktige respekterar det och att valet av ordförande tillfaller S och V, säger Bernhardsson.

Har den här hösten varit krångligare jämfört med hur det har sett ut efter tidigare val?

– Ja, det tar ju mycket tid att hantera frågor när det är otydligt ledarskap, och det är klart att det har uppstått ett vakuum efter valet.

Vilka är dina förhoppningar inför omröstningen av kommunstyrelsens ordförande på måndag?

– Utifrån det arbetet vi har gjort i veckan känns det ganska bra. Det vore orimligt om det skulle bli ett annat politiskt ledarskap än hur majoriteten ser ut. Men som sagt, vi måste avvakta fullmäktige, avslutar Robert Bernhardsson (S).

I sex kommuner har man fortfarande inte kunnat enas om hur styret ska se ut.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!