Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

C gav misstänkt huligan passerkort till riksdagen

Mannen, som misstänks för våldsamt upplopp, hade passerkort till riksdagen. Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
Annie Lööf kommenterar inte fallet. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Centerpartiet har efter valet gett en man som misstänks för våldsamt upplopp vid ett fotbollsderby i maj tillträde till riksdagshuset.

Expressen kan avslöja att han fick sitt passerkort till riksdagen på begäran av Centerpartiet samtidigt som en åklagare meddelade honom tillträdesförbud till svenska fotbollsarenor.

Mannen har jobbat nära partiledaren Annie Lööf.

Fotbollsderbyt mellan AIK och Hammarby i maj slutade med ett våldsamt upplopp. Inne på arenan blev det bråk efter matchen och ett 20-tal personer greps i samband med matchen.

Polisen såg extra allvarligt på upploppet eftersom huliganer drabbade samman mitt bland den övriga fotbollspubliken.

– Det är framför allt det som händer inne på läktaren som är bekymmersamt. Att det blir ett våldsamt upplopp bland vanligt folk där man försöker komma åt varandra i en folksamling och tredje man kan komma till skada, konstaterade polisens talesperson Lars Byström till Stockholmdirekt.

Utanför arenan utsattes 30 bilar för skadegörelse och i tunnelbanan blev en pappa och hans två barn misshandlade på väg hem.

En av personerna som misstänks för våldsamt upplopp är man som arbetat nära Annie Lööf i Centerpartiet. Han nekar till brott och menar att det finns en rimlig förklaring till att han var på plats men förundersökningen mot honom är snart klar, han är fortsatt misstänkt för brottet och åklagaren räknar med att väcka åtal inom kort.

Mannen har jobbat nära C-ledaren Annie Lööf. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Annie Lööf har krävt hårdare tag mot huliganer

Mannen har varit delaktig i att forma bilden av det nya partiet under Annie Lööfs ledning. Han har haft passerkort till riksdagen och en dryg vecka förnyades passerkortet på begäran av Centerpartiet.

I sin roll i Centerpartiet har han jobbat nära partiledaren Annie Lööf.

Hon har tidigare tagit strid mot läktarvåld och bland annat skrivit en motion i riksdagen om hårdare tag mot huliganproblemen:

"Fotbollsmatcher på elitnivå ska vara folkfester. Tyvärr har antalet fotbollshuliganer under 2000-talet ökat dramatiskt, och våldet är mer regel än undantag", har Annie Lööf konstaterat.

Under det senaste året har Lööf flera gånger synts med den misstänkte fotbollshuliganen. Inom partiet ska misstankarna om våldsamt upplopp ha varit okända men ledande personer har känt till att han varit aktuell i ett tidigare fall av läktarbrottslighet.

Hammarbys supportrar bränner bengaler inför fotbollsmatchen mellan Hammarby och AIK den 20 maj. Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
AIK:s supportrar på andra läktaren. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Fick passerkort till riksdagen av Centerpartiet

C-mannen fick förra året böter av åklagare - ett strafföreläggande - efter att han tagit med sig "en pyroteknisk vara" till en fotbollsmatch i Malmö.

Inom Centerpartiet var det känt som att han tagit med sig en "bengal" till matchen men det bedömdes inte vara allvarligare än att han kunde arbeta för partiet, få tillgång till riksdagshuset och arbeta nära partiledaren Annie Lööf före och efter valet.

Så sent som i mitten av september - en dryg vecka efter valet - anmälde Centerpartiet att mannen behövde ett nytt passerkort för att kunna röra sig i riksdagen i rollen och det har han också fått, enligt ett dokument från riksdagens säkerhetsenhet.

Får inte gå in på svenska fotbollsarenor

Två veckor tidigare – veckan före valet – meddelades han av en åklagare tillträdesförbud till samtliga fotbollsarenor i Sverige i samband med allsvenskan, superettan och internationella matcher.

Mannen har överklagat åklagarens beslut om tillträdesförbud. I motiveringen inför tingsrättens prövning av mannens överklagan slår åklagaren fast att misstanken om våldsamt upplopp i utredningen som snart är klar hade räckt för ett tillträdesförbud men lägger också till att han också "lagförts för idrottsrelaterat brott" tidigare och syftar på händelsen i Malmö.

"Det talar ytterligare för att det föreligger risk för att han kommer att begå brott som är ägnade att störa ordning eller säkerhet under idrottsevenemang", skriver åklagaren.

Enligt uppgift till Expressen har mannens uppdrag för Centerpartiet nu avslutats.

Lööf kommenterar inte

När Expressen kontaktar mannen vill han inte svara på några frågor om brottsmisstankarna eller uppdraget för Centerpartiet.

– Jag har inga kommentarer om det. Jag är inte intresserad att prata om det tyvärr, säger han om brottsmisstankarna.

Är du intresserad av att prata om jobbet för Centerpartiet?

– Nej, det är jag inte.

Annie Lööfs pressekreterare Hannes Hervieu hänvisar frågor om fallet vidare i partiet och hans tidigare chef säger om brottsmisstankarna och mannens uppdrag:

- Han hade en kort projektanställning som löpte ut strax efter valet, så han jobbar inte för Centerpartiet längre. Vi kände inte till detta.

Riksdagens säkerhetsenhet uppger att mannen fick ett passerkort på begäran av Centerpartiets riksdagskansli i mitten av september och att det nu inte är giltigt längre.