Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Busch Thors vädjan: Kom hem till alliansen

Kristdemokraternas ordförande Ebba Busch Thor.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf och Jan Björklund.Foto: OLLE SPORRONG

"Kom hem till alliansen", vädjar KD-ledaren Ebba Busch Thor till C och L i sitt hösttal på fredagen. 

– Vi står här och väntar, sade hon. 

Samtidigt varnade Ulf Kristersson för konsekvenser om C och L skulle rösta fram S-ledaren Stefan Löfven som statsminister. 

På fredagen hösttalade KD-ledaren Ebba Busch Thor i Stockholm. I talet valde hon bland annat att vädja till allianskollegorna C och L, som i veckan öppnat för att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. 

– Centerpartiet och Liberalerna har i veckan sagt att deras främsta politiska prioritering är borgerlig ekonomisk politik. Det är inom detta område som de ställer krav på Löfven. 

– Då vill jag säga att vi står här och väntar. Här finns en vidöppen famn: kom hem till alliansen. Vi är redo att presentera en gemensam borgerlig budgetreservation. 

Det följdes av stora applåder från kristdemokrater på plats. 

Ulf Kristersson varnade L och C för konsekvenser

 Samtidigt presenterade Moderatledaren Ulf Kristersson partiets budgetmotion i riksdagen – och passade på att kommentera Centerpartiets och Liberalernas kravlistor för att släppa fram S-ledaren Stefan Löfven som statsminister. 

– Centern och Liberalerna har lagt fram tydliga borgerliga och liberala krav för att stödja en socialdemokratisk regering. Men vi tror att allianspolitik görs större rättvisa i en alliansregering än i en socialdemokratisk regering, sa Ulf Kristersson. 

Även han uttryckte att partierna var välkomna tillbaka till allianssamarbetet. 

– Mitt tålamod är oändligt. Allvarligt talat så ligger vårt förslag på bordet och vi är beredda att komma tillbaka med det, eller en variant på förslaget som kan accepteras av de andra allianspartierna. 

Samtidigt varnade han för följderna om C och L skulle rösta fram Stefan Löfven som statsminister: 

– Om man först fäller en borgerlig statsministerkandidat och sedan tillsätter en socialdemokratiskt så är det klart att det får konsekvenser för alliansens samarbete, sa han. 

"Passerat alla gränser för anständighet"

Vidare passade Ebba Busch Thor på att ge en ordentlig känga till Löfven, och syftade då bland annat på att "S påstått att om en alliansregering tillträder så har vi placerat oss på fel sida av historien". 

– Tanken på att Socialdemokraterna skulle förlora makten har fått partiet och dess anhängare att passera alla gränser för anständighet. 

Hon fortsatte med att säga att smutskastningen verkar ha fått effekt, och syftade på att C och L röstade nej till Kristersson som statsminister. 

– Vissa verkar numera mer intresserade av att undvika att bli måltavlor för vänsterns brunsmetning än att göra det som är rätt och riktigt för Sverige. Jag menar att denna höst handlat allt för mycket om vissa partiers image och bildsättning. 

I talet valde Ebba Busch Thor också att fokusera på EU och LSS.