Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Busch Thor räddar partikamraten – efter reseskandalen

Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: YLWA YNGVESSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Den nya KD-skandalen innebar ett dilemma för partiledaren Ebba Busch Thor – och partiet kallade under morgonen till krismöte. 

Riksdagsledamoten Penilla Gunther tvingades i går avgå efter fusk med reseräkningar – i dag vill partiledningen till varje pris rädda riksdagsledamoten Caroline Szyber som också lämnat in felaktiga reseräkningar. 

– Vi har fortsatt förtroende för Caroline, säger valledaren Peter Kullgren vid 11-tiden till Expressen. 

Aftonbladet avslöjade på onsdagen att KD-toppen Penilla Gunther låtit skattebetalarna bekosta privata resor med hyrbilar. 

– Hennes agerande är mycket allvarligt. Det är något vi hanterar just nu, sa partiledaren till tidningen.

Några timmar senare avgick Penilla Gunther. Hon väljer också att avstå sin riksdagskandidatur. 

Penilla Gunther avgick efter avslöjanden att skattebetalarna betalat hennes hyrbilar.
Foto: OLLE SPORRONG

Expressen har talat med ledande företrädare för Kristdemokraterna och flera beskriver att det i hennes fall var "droppen som fick bägaren att rinna över". 

– Penilla har under lång tid varit illojal mot Ebba, nu senast i samband med Expressens partiledardebatt. Därför fick hon en rätt osentimental behandling. Det var bara "tack och hej", säger en uppgiftslämnare. 

Enligt Expressens källor i KD hade partiledningen då ingen aning om att ännu en riksdagsledamot skulle avslöjas med felaktiga reseräkningar. 

– Som partiledare bör man naturligtvis ha is i magen – även mot det rör personer som man vill ha bort. I det här fallet gick det för snabbt, säger en uppgiftslämnare. 

Det förnekas dock från partiledningens sida. 

Caroline Szyber ska redan för någon vecka sedan, då Aftonbladets reportrar konfronterat henne, ha informerat ledningen och begärt att få rättning omedelbart.


LÄS MER: Goda vänner • men oense om det mesta 

Szyber lät skattebetalarna stå för kostnaderna

Aftonbladet avslöjade på torsdagsmorgonen att KD-toppen Caroline Szyber – en av partiets viktigaste företrädare och det stora affischnamnet i Stockholm – låtit skattebetalarna stå för privata semesterkostnader för hennes familj. 


Caroline Szyber (KD) har även hon låtit skattebetalarna stå för privata kostnader.
Foto: KRISTDEMOKRATERNA

Därmed ställdes partiledaren Ebba Busch Thor inför ett svårt dilemma. 

Valledaren Peter Kullgren, presschefen Mia Widell och ett par andra partiföreträdare satt under morgonen i krismöte – och strax före klockan 11 kom beskedet att partiledningen har fortsatt förtroende för Caroline Szyber. 

– Vi kan konstatera att Caroline har gjort fel, men insett sina fel och berättat om dem och rättat till det. De pengar som borde dragits av direkt kommer nu dras på kommande lön, säger valledaren Peter Kullgren. 

Fortsatt förtroende för avslöjade ledamoten

Enligt partiledningen finns ett fortsatt förtroende för Caroline Szyber.

– Ja, eftersom hon har hanterat det på rätt sätt – insett att hon gjort fel och rättat på ett bra sätt. Vi har fortsatt förtroende för Caroline, säger Peter Kullgren. 

På frågan om vilka skillnaderna är mellan Penilla Gunthers fel och Caroline Szybers fel, svarar Kullgren: 

– Alla människor kan göra fel, men politik handlar om förtroende. Därför läggs det mycket vikt vid hur man hanterar det. 

Men du ser inga som helst problem med att Caroline Szyber fortsätter som riksdagsledamot?

– Nej, vi har som sagt fortsatt förtroende. Hon har agerat ansvarsfullt och misstagen kommer inte upprepas.

Samtidigt är oron nu stor inom Kristdemokraterna för att fler riksdagsledamöter ska avslöjas.

– Vi vet ju inte om allt har avslöjats nu – eller om det blir som i lucköppningen inför jul, nya saker varje dag ända fram till valdagen, säger en KD-riksdagsledamot. 

KD-ledaren har för Ekot gett en kommentar om att Szyber har partiets fortsatta förtroende: 

– Hon har varit tydlig med att hon gjort fel. Hon har stor insikt om de fel hon gjort och har bett om ursäkt för dem, säger KD-ledaren och tillägger att Szyber även säkerställt att det inte kommer upprepas till Ekot. 


TITTA I EFTERHAND: Expressens partiledardebatt